Jsem zpět, víceméně spokojen.
Mám tuto rally rád, tím že je jiná je pro mě moc zajímavá. K výkonům posádek nemám co dodat...souboj Kopeckého s Krestou, skvělá jízda Pecha, přetahovaná Tarabuse s Valouškem, nebo bitva ve třídě 3, kde jsou nyní hlavními protagonisty Semerád a Orsák - to je prostě pro fanouška výborné. A samozřejmě i spousta dalších předvádí skvělí výkony. Soutěž je velice rozmanitá, každý si najde co se mu líbí, ať už je to pěkný vracák, či superrychlý protahovák.
Co se mi úplně nelíbilo, bylo místy až hysterické vypáskování, jinými slovy, prakticky všude byl zakázaný prostor. Mnohdy mi přišlo, jako kdyby se nebral v úvahu terén (prostě se nad mapou něco nakreslilo a tak to musí být, i když je místo třeba nad úrovní tratě atd). Pravda, není to problém jen v Hustopečích - z Barumky jsem zvyklý. Další věc je neznalost pořadatelů u trati a zejména jejich vystupování ( aby mě někdo posílal do pr****, když se slušně ptám - na to si zvykat nechci) - i když musím uznat, že se naštěstí jednalo o výjimky. Samozřejmě rozumím, že sehnat někoho na pořadatelování není zrovna jednoduchá věc, tak to prostě je. No a že místní lidé jsou ve vztahu k rally poněkud zvláštní? Asi to bude tím, že Hustopeče jsou poměrně mladá soutěž. Ale na to už jsem si taky zvyknul
Co se mi ale vůbec nelíbilo, bylo chování některých "fanoušků". Když dokáže 200 lidí stát u zajímavého místa, aniž by poničilo úrodu kukuřice/obilí - proč to nedokáže deset fanoušků MH Racingu? (přesněji RZ5/7 Starovice) Proč jsou po nich kruhy v obilí jako kdyby tam přístálo UFO? Totéž se dá říci o profesionálním alkoholovém sdružení WALACHIAN ULTRAS, na které si pořadatel při RZ9/11 dokonce přivolal policii. Chápu, že idea "ožeru se jak dobytek a budu fandit všem" se může někomu zamlouvat, ostatně, každý máme jiný vkus. Bohužel si tito jedinci neuvědomují, co svým chováním mohou způsobit (např. výše zmíněné páskování a značení zakázaných prostorů - majitelům polí se vážně nedivím, že si toto kladou jako svou podmínku, po předešlých zkušenostech). Shodou okolností jsem podobný příspěvek psal po Hustopečích dva roky zpět - a stále jsou to ti samí.
Ale abych nekončil pesimisticky - jsem rád, že spousta lidí hlavu používá nejen z toho důvodu, aby do sebe lili rum, ale i proto, aby se jim při závodech nic nestalo a ještě měli příjemný zážitek. Ještě štěstí, že takových je pořád většina...
Pardon za dlouhý příspěvek.