PLuto píše:Já nechci mluvit za managery, jen "tlumočím" jejich myšlenky. Nezapomínejte, že to není jen o samotných automobilkách, ale i o mezinárodní propagaci a hlavně sponzorech jednotlivých týmů. Speciálně kvůli vám jsem se na podrobnosti bavil s lidmi z Renaultu. Ti mi potvrdili, že z kalendáře vůbec nejsou nadšení. Že chtějí vytvořit evropský seriál, ale o závody jako je Rumunsko, Bulharsko či Ukrajina nemá mnoho týmů zájem. Navíc mají vyrobených 70 kitů na Megana, které potřebují prodat. A mají větší pravděpodobnost, že je prodají do Španělska, Portugalska či Itálie než do dříve zmíněných zemí. Navíc je zde i hledisko efektivnosti promotion v médiích - automobilka je schopná "prodat" úspěch na Monte Carlu nebo Sanremu, ale hodně těžko na Rally Sibiul, která nikoho nezajímá (rozuměj fanoušky, novináře, ale i laiky). V tomto ohledu jsou potřeba buď známé provařené jména (právě Monte Carlo, Sanremo, Korsika) nebo turisticky atraktivní destinace, které lidé znají (Kanáry, Azory, Kypr). Bohužel, méně atraktivní země jako Bulharsko, Rumunsko či Ukrajina toho tolik nabídnout nemůžou. Mezi těmito nezajímavými by byla i Česká republika, kdyby neměla Barumka takový mezinárodní zvuk... Také Citroën zvažoval větší angažovanost v IRC, ale plánovaný seriál se nejspíš pojede jinde. A takovýchto příkladů bohužel můžu říct víc...
Je to tak, jak jsem říkal už před několika týdny po debatě s různými jezdci i týmy. Vypadá to, že úroveň IRC bude v příštím roce hodně slabá. Faktorů je více, ale největší měrou se na tom podepsal ten, co pomáhal IRC vytvářet, tedy Eurosport v čele s "odborníkem" Nicolasem...