Koukal jsem na onboard Valdy z té nejdelší RZ a znovu mne to utvrdilo, že pravidlo o maximální průměrné rychlosti je nesmysl, zvlášť, když bylo ještě zpřísněno a k tomu nám přibylo ještě rychlejší nové auto... Ta RZ je velmi rychlá, ale myslím, že přitom i docela pěkná, ale doslova zaplavená nechutně utaženými nestandardními retardéry v každé křižovatce. Takové retardéry mají na bezpečnost té RZ nulový vliv a jejich jedinou relativně pozitivní funkcí je, že zařizují onen nižší průměr (který i tak byl přes 119 km/h), jinak jen slušně otravují život posádkám i divákům.
Osobně jsem přesvědčený, že by se neměla řešit nějaká tabulková průměrná rychlost. Například tratě Ypres jsou vesměs rychlejší než většina českých RZ, ale mají tolik téčkových křižovatek, že v průměrném čísle vypadají i bez retardérů mnohem pomalejší než ty naše. Přitom se tam jede kolikrát třeba kilometr dva v omezovači. Myslím, že by se měly retardéry zase vrátit k takovým, jako byly před dvěma, třemi roky, kdy byly standardní a umísťovaly se tam, kde to bylo třeba, aby se zpomalily nebezpečné úseky. Průměrnou rychlost bych z hodnocení RZ úplně vypustil. Trať přece schvaluje řídící orgán, tak ať taky zvedne zadek a jede si jí v doprovodu zástupce asociace jezdců projet.
PS Jsem zvědavý, jak "zazdí" Krumlovští Malonty, aby tam Honzu Kopeckého udrželi pod 120 km/h... možná poručit větru dešti...