Valašská Rally [RSS]

Re: Valašská Rally [RSS]

Nový příspěvekod Franta wrc » ned 22.03.2015 20:53

PLuto píše:Vy ale pořád zapomínáte, že soutěže jsou vypsané jako rally sprint série A pohár 2+. Jezdci se čtyřkolkou samozřejmě můžou vyhrát soutěž absolutně. Nikde není řečeno, že RSS je prioritnější než pohár 2+. A když vepředu pojede nějaká čtyřkolka, zablokuje trať a kvůli ní se zruší zbytek zkoušky pro vozy 2WD? Naštěstí nejsme v MS nebo Rakousku (nebo posledně v Belgii), kde se přidělují nesmyslné na základě nějakých koeficientů z předchozích/budoucích průjezdů, ale všichni by dostali stejný čas, takže by se do souboje o titul nezasáhlo.

přesně tak,vždiť pro wrca,s2000,R5 je pohár 2+ .Nevidím důvod, proč by měly jet první dvojkolky.
Franta wrc
N/1

Nový příspěvekod Tomáš » ned 22.03.2015 22:41

PLuto píše:Vy ale pořád zapomínáte, že soutěže jsou vypsané jako rally sprint série A pohár 2+. Jezdci se čtyřkolkou samozřejmě můžou vyhrát soutěž absolutně. Nikde není řečeno, že RSS je prioritnější než pohár 2+. .........

To "zapomínání" zde diskutujících je založeno, dle mého, na prezentování RSS coby nástupnického seriálu pro dřívější MČR s tím, že teď už zde (RSS) nebudou startovat čtyřkolky. Aby se vlk nažral, a koza zůstala celá, vymyslel se Pohár 2+. Když k tomu ještě přidáme možnost startu PP, může se startovní pořadí promíchat tak, že oproti dřívějším sprintům v rámci MČR nebude žádný rozdíl a může to být docela guláš.
Podstatný rozdíl je oproti loňsku v jediném - už nebudou žádní "mistři", jen "vítězové". Ale to ani v RSS, ani v P2+.
Co se týká startovního pořadí, máš Pluto naprostou pravdu, že dle Standartních propozic mají být jezdci P2+ a RSS seřazeni dle výkonnosti. Jen mám obavu, že v případě - zkusím plácnout - startu 10 vozů v rámci P2+ a 10-15 vozů v rámci PP a smíchání se startovním polem RSS dojde k takovému promíchání, že může být ohrožena (např. v případě rušení RZ) sportovní stránka seriálu RSS.
"Není řečeno, že RSS je prioritnější než Pohár 2+".
Ano, explicitně to tak v řádech není napsáno. Když si ale projdu tyto řády, tak po 1. kapitole Řád M ČR, následuje 2. kapitola (tam, kde byly sprinty) Řád RSS, dále kap. 3 Technické předpisy vozidel SA a V pro RSS a teprve na nějaké 11. stránce se "krčí" krátká zmínka a půlstránka o Poháru 2+. Pokud existuje něco jako duch zákona (a běžně tímto pojmem zdůvodňují soudci své výroky), tak mi z čtení řádů vyplývá jednoznačně, že z hlediska sportovního (nebavím se o diváckém hledisku) je RSS opravdu něco víc než P2+.
Na druhou stranu, bylo by jaksi podivné, kdyby třeba na Valašce odjelo nejdříve nějakých 80 dvoukolek a teprve pak 20-30 čtyřkolek vč. vozů WRC, S2000, R5 apod.
Z mého pohledu by za dané situace bylo nejvhodnější asi toto. RSS je něco naprosto jiného něž P2+ nebo PP. Proto ať jedou nejdříve všechny čtyřkolky, udělá se krátká pauza (např. 5 min) jako vloni mezi M ČR a P ČR, a teprve pak ať jedou dvoukolky.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » ned 22.03.2015 22:48

Nikdy se nenajde řešení, kdy by se dalo zavděčit všem. Je možné rozděli pole na pohár 2+ a RSS, ale pořád zapomínáme na pohár pořadatele. Nevím, jak na jiných soutěžích, ale právě na Valašce se v rámci tohoto poháru představí několik zahraničních posádek, a to jak se čtyřkolkami, tak i se dvoukolkami. Mě osobně se nejvíc líbí nastolená varianta, kdy jedou všichni pohromadě a startovní pořadí bude podle výkonnosti/rychlosti. Přičemž není až takový problém dopředu dát za sebou nejrychlejší posádky poháru 2+ a čtyřkolky PP, poté skupinu nejrychlejších jezdců RSS a pak nějak namíchat zbytek...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » ned 22.03.2015 23:12

No právě, že na Valašce počítám minimálně s 10-15 auty PP, když k tomu přidám P2+, tak mi to vycházím klidně i k 30 "cizím", myšleno ne-RSS, autům ...
Když jsem viděl vloni v říjnu návrh rozdělení domácího šampionátu, tak jsem se domníval, že je zde jasná inspirace polským mistrákem. Tzn. jedno hlavní mistrovství a k tomu ten jejich druholigový Pohár. Na Těšínské Barborce to třeba funguje tak, že jedou nejdříve takzvaní Gošči (star. čísla 54 a výš), a to jak čtyřkolky, tak případní cizinci, pak krátká pauze a pak hlavní pole (č. 1 a výše) dvoukolek (tzv. Puchar). Tak bych si to představoval i u nás. Nejdříve P2+ a PP, krátká pauza a následuje RSS.
Jasně, nic není ideální a i v tomto případě jsou námitky:
a, vyházený maras - odpověď: ve druhém průjezdu tak či tak, navíc ať si kluci zvykají na to, co je čeká v M ČR a jinde (případně řešit protikatovacími zabránami)
b, rušení erzet - odpověď: to ale hrozí i v případě promíchání. Navíc by část pole RSS třeba projela a část ne. Když to bude oddělené, tak se může i chvíli počkat a pak budou startovat RSS v jednom bloku společně.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » ned 22.03.2015 23:17

Jo, tohle by byla taky jedna z variant. Ale ani v Polsku s touto verzí nepanovala moc velká spokojenost (protože v rámci kategorie hostů startovali i průměrní nebo ještě horší jezdci). Navíc je tato verze postavená proti divákům, kteří se jdou podívat na nejrychlejší jezdce - ať uz ve dvoukolkách, tak i ve čtyřkolkách. A rozhození těch posádek od sebe (třeba s rozdílem půl hodiny) by ničemu nepomohlo. A je pravděpodobné, že i v poháru pořadatele pojedou nepříliš kvalitní posádky, které by mohly dělat (zbytečné) problémy.

Každopádně neříkám, že polská varianta je špatná. Je to jedna z možných variant. Já jsem hlavně rád, že se s dostatečným předstihem dalo jasně vědět, jak to bude probíhat. A ne aby se to řešilo až na místě večer před startem...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » ned 22.03.2015 23:23

Jasně, ale pokud by měly tyto "nepřilíš kvalitní posádky" dělat problémy, pak tím spíš, ať je dělají mimo hlavní soutěž RSS, toť můj názor.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Čejda » pon 23.03.2015 09:53

PLuto:

Díky za vysvětlení, měl jsem celou dobu zato, že jsou sprinty vypsány výhradně pro dvoukolky a RRS a PP, je jako doplněk. Ale evidentně tomu tak není. K čemu je "zákaz" čtyřkolek (aby jich jelo více ve velkém) když se vlastně nemění vůbec nic krom změny názvu třídy. Celé mi to přijde postavené na hlavu.

Myslím, že díky tomuto hodně lidí co mělo v plánu jet sprinty s 2WD přehodnotí plány.

Čistě dle mého názoru by jezdec RRS nebo PP neměl mít nárok na to vyhrát soutěž absolutně, ale pouze v rámci své třídy pokud, jak bylo avizováno jsou sprinty hlavně pro 2WD.

Škoda.
Fan of Petter Solberg
Čejda
A/5

Nový příspěvekod pelikan » pon 23.03.2015 10:57

Pluto já to taky nejdřív chápal tak, že MMČR se mění na MČR a MČR na RSS. Pak se začali rojit námitky a najednou se vyhoupl pohár 2+. Ona i ta dřívější situace byla svým způsobem zvláštní, sprinty měliy nějaká pravidla, ale když chtěl startovat Kostka s Fiestou WRC (proboha jen příklad) vypisoval se pohár pořadatele. Nevím prostě se mi to nelíbí, takové to látání děr za pochodu. Žádná opravdová koncepce na delší dobu, něco se plácne a pak se čeká co na to ti jichž se to týká a pak se ustupuje.
pelikan
N/2

Nový příspěvekod PLuto » pon 23.03.2015 12:23

Já bych to neviděl jako látání za pochodu, od začátku bylo vypsané jak RSS, tak i pohár 2+. A jak jsem říkal, je to hodně dvousečné. Ať by se to udělalo jakkoliv (první všichni RSS, pak P2+ a pak PP nebo obráceně), vždycky by někdo brblal. Snahou nikdy nebylo úplně vystrnadit čtyřkolky ze sprintů, ale dát možnost dvoukolkářům bojovat o vítězství v rámci společné klasifikace, aby se to tak dalo i prezentovat v médiích. A jak už jsem říkal několikrát, jednou tu byl pokus o start vozů PP na konci až za celým PČR a nesetkalo se to s pozitivním ohodnocením (prakticky od nikoho).
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Haryk » úte 24.03.2015 07:49

nu což, počkáme si, jak bude postavena startovka na Barumce a jak to bude zdůvodněno ;)
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!
Haryk
N/4

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2015