od Tomáš » pon 24.04.2017 21:22
Potřetí: já nezpochybňuji, že Kopáčkovo provinění je větší než Kopeckého a Černého. Od začátku to tady píši a vím, o co se v obou případech jedná či jednalo. Jen se podivuji nad tím porovnáním trestů - tj. vyloučení vs. směšných 15 sekund. Toť vše, rozumíme si?
Luboši, nepíši, že Kopáčka vyloučili na základě nepovoleného servisu. Jen reaguji na tvé, že Kopecký s Černým nezískali výhodu. Tu nezískal ani Kopáček.
Taky vyjadřuji silné pochybení, jestli je rozhodování sporťáku vždy tak objektivní a nezávislé, když nejsou dány jasné mantinely, co a jak se trestá (nebo jsou? když tak mi dejte nějaký odkaz, nemusím všechno vědět).
Proč dostali Kopecký s Černým penalizaci právě 15 sekund? Pluto píše, že se mu to zdá málo. Přiznám se, že mně také, ale vlastně ani nedokážu říct, co by bylo tak akorát. Minuta? Dvě? Nebo pět? Nebo 15 sekund je moc a měli dostat jen peněžitý trest? Tedy záleží to na tom, jak se sporťáci vyspí (což je špatně, ale pořád je to ještě lepší varianta), nebo na tom, o koho se jedná (to už by bylo úplně špatně)? Dostane tedy stejný trest jezdec, ať už se jmenuje Kopecký nebo Kopáček, nebo-li měří se všem stejně?
Když rozhoduje u každého sporu (trestného činu) běžný soudce, řeší se v prvním případě, jestli není v konfliktu zájmu či jestli tam není nějaká podjatost. V případě Šumavy rozhodoval hlavní sporťák Honza Regner (člen Svazu rally) o jiném členu SR (spolujezdec), resp. o hlasitém podporovateli nového prezidenta AČR. Rozumíme si, že pak může docházet k důvodným pochybnostem.
Schválně jsem teď hrábl do archívu a vytáhl Standardní propozice pro Rally z roku 1996.
V Kapitole VI., čl. 23 se dočtu výčet penalizací rozdělený do několika části. Uvedu jen příklady:
- Start není povolen: 4.8 Neúčinný katalyzátor, 7.2 Nezaplacení vkladu, ....
- Vyloučení z rally: 13.5 Třetí dopraví přestupek, 16.5.2 Nedodržení předepsané trati, 17.5 Vjezd do oblasti kontroly z opačné strany, ....
- Časové penalizace: 17.3.9 Za každou minutu zpoždění v ČK 10s, ...
- Peněžité pokuty - 11.7.1 Chybějící tabulka raly (300,- Kč), ...
- Tresty dle rozhodnutí sboru SK: 19,15 Odmítnutí startu, ....
Pak je jasné, za co je je jaký trest a nejsou důvody někoho podezírat, že se rozhoduje podle jména, a ne podle skutků.
Toť z mé strany vše, snad jsem se vyjádřil srozumitelně.
Naposledy upravil
Tomáš dne pon 24.04.2017 21:24, celkově upraveno 2