Plhus píše:Za činy svých podřízených?? Jak bys dopadl v práci Ty,kdybys chlastal a neplnil si své povinnosti?? To rozhodně neplatí na všechny pořadatele, někteří se opravdu snažily a byla jich většina. Měli jsme ovšem i tu čest s opačným případem...
No, myslím, že jsem byl trochu nepochopen....chlast v práci je extrémní případ a jde o trochu jinou situaci, než jsem měl na mysli. Vyjděme ze sobotní situace: Jde o něco jako o dělenou odpovědnost: Představme si, co asi teď bude policie zkoumat a jaké budou její myšlenkové pochody:
Určitě bude mj. zjišťovat zda byly na místě dodrženy všechny předpisy (FAS, FIA, obecné právní předpisy) - např. jestli mělo být zapáskováno nebo ne, jestli tam měl být někdo ve vestě a jestli na místě byl, jestli ten, kdo na místě byl, byl šéfy dostatečně poučen o tom, co dělat, atd.... Pokud by cokoli z uvedeného nebylo splněno (což, ruku na srdce, se může stát velmi snadno, žádný šéf fakt není schopen všechno uhlídat), padá odpovědnost (za náhradu škody pozůstalým, případně i trestněprávní ) i na šéforganizátory (samozřejmě někdy i spolu s oběťmi a nižšími organizátory na místě).
Každá situace v životě je jiná, proto je nelze všechny dopředu konkrétně vymezit předpisy a nelze často dopředu říct, že když udělám to a to, že se zbavím případné odpovědnosti, pokud se něco stane...... O každé konkrétní věci pak dost často rozhoduje soud. resp. soudci-lidé s různým pohledem na věc. Někdy je to fakt loterie podle toho, který soudce věc nad stůl dostane. Takže někdy i při dodržení všech žákonných postupů může věc dopadnout hodně rozdílně....a o tom jsem právě mluvil (ta jedna noha v kriminále). Prostě absolutní jistotu nemá šéf (továrny,rally) nikdy.
Tak teď doufám, že jsem se do toho moc nezamotal.
A když byla řeč o pořadatelích na trati pod vlivem - i zde by se teoreticky zkoumalo, zda byl šéfy dostatečně poučen, prakticky by se ale určitě zkoumalo, jaká opatření o kontrole alkoholu byla zavedena, zda byli pořadatelé na trati namátkově na alkohol testováni...atd.... Prostě kdo by chtěl psa (tj. organizátory) bíti, (legální) hůl by si vždycky našel.