Karbonyl píše:Tak jako loni na Portugalské rally. Je to tvrdé, ale účinné řešení.
Domnívám se, že v tuzemských podmínkách je velmi obtížně realizovatelné...
1) Uzavřít pro diváky celou trať by vyžadovalo vysoký počet policistů podél RZ, rozhodně mnohem větší než nyní (s tím se dostáváme i k tomu, že jich je u tratí málo). Nějak nevím, na základě čeho by mě mohl sám pořadatel legálně vyhodit, když budu někde na stráni kus nad cestou. Další věc je, kolik by takové opatření stálo...
2) Uzavřít trať v liduprázdných portugalských horách je kapku jednodušší než v hustě zastavěném území, kde žádné hory nejsou. Přejít louku zvládne každý, kdo umí chodit, o průjezdech obcí a místních obyvatelích ani nemluvě.
3) Až se něco stane a někoho přejedou mimo vyhrazené místo, nebude to pro pořadatele ještě větší problém než nyní, protože nezajistil, že se tam nikdo nedostane ač to byla jeho povinnost? Myslet si, že v praxi celou RZ v ČR lze uhlídat, mi přijde hodně naivní.
Něco už tu padlo ale... osobně bych preferoval především víc policistů u trati, důsledné školení pořadatelů a výraznější formu finanční motivace, tj. nevázat odměnu jen na to, že tam budou, ale i na to, co tam budou skutečně dělat (taky by ta odměna ale měla za tu námahu stát). A taky opravdu ty RZ v případě hrozícího průseru zrušit. Obava, že se budou rušit desítky RZ je podle mě lichá. Lidé nejsou tak pitomí a postupně si mezi sebou udělají pořádek, aby vůbec něco viděli. No a taky se nebát a ozvat, no... ne vždycky je člověk v nebezpečném místě arogantní blbec, občas fakt stačí říct.
A abych nezapomněl, hlavně srovnat soutěže na stejnou úroveň organizace. Jak to, že někde léta přetrvává bordel a nikomu to nevadí a jinde udržet relativní pořádek jde? Tady je opravdu hooodně prostoru na zlepšení.