PLuto píše:Zase čachry se zpomalováním tak, aby jezdci moc neztráceli, ale nebyli první. Tohle se mi (už dlouhodobě) nelíbí... První pětice v patnácti vteřinách ve výsledcích sice vypadá pěkně, ale je to uměle vytvořené

Rozdělím to na dvě části:
1. souhlas, že čachry se zpomalováním jsou špatné a neprospívají pověsti tohoto sportu (a to nemyslím jen extrém typu loňského Jordánska), přitom řešení tohoto dlouhobého problému je jednoduché. Tím spíš nerozumím důvodům, proč to FIA nezmění (nebo proč týmy nepřitlačí na změnu)
2. určitě si nemyslím, že z rozestupů po 1. dnu (Ostberg - Hirvo +14 - Solberg +57 - Latvala +1.10 - Ogier 1:21) se současná čtvrtminuta mezi první pětkou vytvořila uměle. Tedy že Ostberg s Hirvonenem jeli schválně pomalu, aby se na ně Latvala i oba konkurenční citroeny dotáhly. To by přece absolutně nedávalo smysl. Minímálně Hirvonen i Ostberg jeli určitě celou dobu naplno a to že ztratili minutu oproti Ogierovi bylo dáno téměř jistě startovním pořadí. Tedy myšlenka, že by první dva po pátku jeli záměrně pomaleji mi příjde ještě konspirativnější než ta, že si P. Solberg nechal dát na Monte schválně media, aby vycukal Hanninena. Spíš bych dal na kibovo vysvětlení, že mezi oba průjezdy jelo 60 aut švédského mistráku a po nich vypadala trať zase bůhvíjak, a tak Ostberg s Hirvošem znovu dělali stopu a ztráceli i v druhých průjezdech (toť i můj názor, byť se pochopitelně můžeme mýlit)
Jinak procházel jsem poctivě splity a objevil jediné úmyslné zpomalení, a to Latvalovo na poslední dlouhé RZ (+ cca 10 s). Tak i tak, bude to zítra hodně zajímavé.