Super Lady z Ugandy vyškolila muže a je první šampionkou země v rallye
Neměla nejsilnější a nejrychlejší auto, co by mělo nejlepší odpich na startu. Její úspěch ovšem zařídil nejlepší um za volantem. Susan Muwongeová se stala první ženou Ugandy, která vyhrála titul v rallye. Za zády nechala všechny ambiciózní muže.
Historické vítězství bylo koncem úžasné cesty, kterou učitelka základní i střední školy, matka a muzikantka letos zvládla. Celkovou výhru ve svém Subaru N10 zpečetila vítězstvím v závěrečném podniku seriálu - Independence rally.
"Jsem šťastná, že jsem první ženou," řekla pro Daily Monitor. "Je to sladké vítězství, protože cestou k němu jsme narazili na řadu negativních reakcí od mužských soupeřů. Já jsem ale vždycky měla víru, která mě a mého navigátora hnala kupředu."
Byl to kontrast mezi Muwongeovou roku 2011 a tou, která když před pěti roky za volantem začínala, nabourala svůj vůz v každém druhém závodě. Tentokrát se nehnala za úspěchem hlava nehlava, místo toho předváděla vyrovnané výkony - byla jedinou závodnicí v letošním poli, která dokončila všech šest závodů. Vyhrála hned ten první v Mbaraře, což ji nakoplo. Pak triumfovala ještě jednou, k tomu dvakrát vystoupala na stupně vítězů a urvala cenné body v dalších dvou soutěžích.
Super Lady, jak 34letou ženu doma v Africe přezdívají, si nakonec na konto připsala 465 bodů. Nejbližší pronásledovatel, dvojnásobný mistr země Ponsiano Lwakataka, jich měl 340.Příští rok, až se zase motory závodních speciálů rozjedou, ona možná za volantem nebude. "Moc jsem trpěla, muži nechtěli, abych ten titul získala. Je možné, že mě nebudou chtít v závodech vidět," dumala závodnice. "Mám v plánu, že si za rok dám pauzu. Ale jestli sponzoři řeknou jinak..."
Super Lady není ovšem první šampionkou ze světa rallye, známá francouzská pilotka Michele Moutonová vyhrála v roce 1986 s Peugeotem Německé mistrovství.
Zdroj:
http://sport.idnes.cz/super-lady-z-ugan ... rsport_fil