PetrWRC píše:Já bych spíš viděl problém v principu, proč vůbec takový pravidlo ...
Jsem zasekaný v práci, Monte sleduji pořádně až odpoledne, proto odpověď na pneumatiky dávám až teď.
Proč vůbec takový pravidlo ....?
Protože si to, dle mého, přejí především u samotného výrobce, v tomto případě u Michelinu. A FIA, chce-li být s továrnami napojenými na WRC zadobře, měla by jim pokud možno vycházet vstříc.
A proč si to přeje Michelin?
Protože existuje technologický vývoj, konkureční boj a s tím spojená průmyslová špionáž. Není to zase až tak dávno, co proběhla jedná aféra, kdy se Michelinu ztratily nějaké gumy. Už přesně nevím, kdy to bylo, nějaký ten rok zpátky ...
Nuže, Michelin (a každá jiná fabrika) si své know how pečlivě hlídá (kdyby byl na tom dnes lépe DMack, tak jsem přesvědčený, že i oni by měli své top pneumatiky pro elitu a pro ostatní jiné gumy) a nedává své pneu jen tak z ruky. Pokud vím, tak stále existuje systém, že když si chce soukromník zatestovat na těch "správných" gumách, musí mu je přivést přímo technik z Michelinu, ten je přítomen testu a pak si zase tyto gumy odveze. Jak je to přímo s gumama u továrních týmů, to nevím, ale nějaká taková kontrola od Michelinu tam určitě taky existuje.
Ono na první pohled to pravidlo v ZÚ-čkách může vypadat nespavedlivě, mně se ale líbí, že všichni ze špičky mohou mít stejné gumy a všichni ve WRC-2, WRC-3 apod. taky stejné gumy, v rámci tříd tedy nejsou zvýhodnění a znevýhodnění (špičkové gumy pro všechny asi není Michelin schopen zajistit).
Vzpomínám totiž na období, kdy ještě závodila škodovka, jak mi kamarád z motorsportu líčil, že pro ně a pro ostatní továrny jezdící micheliny mají frantíci gumy ve velkém kamionu, zatímco pro Loeba a Duvala se nosí odkudsi zezadu z jiného kamionu .....
Nebýt tedy toto pravidlo dnes, tak si dovedu představit, že např. pro Wieganda se (přes VW) zajistí ty top gumy, zatímco Lappi, Burri a další es-dvoutisícovky pojedou klientské gumy. Pak by to bylo férové? A když už tu Pluto zmiňoval Valais, tak tam nebylo "neférové" pravidlo ohledně gum - jenže pak si Tsjoen zajistí skrze Citroen ty špičkové gumy a ostatním najednou ujede o parník. A kdyby si chtěli stejné gumy pořídit Švýcaři Gonon, Reuche atd., není třeba hádat, jak by dopadli. Takže s tou "férovostí" a "neférovostí" je třeba zacházet hodně opatrně.