Kluci, kluci, já myslel, že Mirek řekne podruhé Ámen, ten první jsem úplně nedomyslel, jenže vy mně nutíte zase se rozepisovat a argumentovat ....

Nuže, nebudu smíchávat gumy s kastlemi lancerů, na to druhé nemám jasný názor.
Ke gumám - jasně, Petře, bylo by to fajn, kdybych mohl přijít třeba za Mattonem a říct mu, že tady mám balík peněz a chci si koupit přesně to auto, v kterém právě dnes jede Loeb či Sordo. Ten se mi ale tak maximálně vysměje. Tak to nikdy nefungovalo a fungovat nebude, že by si soukromník mohl koupit v daný okamžik to nejlepší, co fabrika má, vždy dostane jen klientskou verzi, která se bude někdy více, někdy méně lišit od toho, co má továrna. Každý si zkrátka bude maximálně chránit své know how. To, že si nemůže soukromník Prokop natestovat auto s novýma gumama, je mrzuté, změnit by to šlo zase tak max. nějakým předpisem (např. jezdci přihlášenému k danému závodu s wrcem by michelin musel garantovat x dnů testování s danýma gumama - a ať už si to frantíci kapacitně zajistí, jak chtějí).
Co kdyby nastalo uvolnění? Nic zásadního se nezmění, michelin dodá ty top gumy zase jen těm, kterým bude chtít. A znovu by docházelo k nespravedlnostem, protože někteří by měli a někteří ne.
S tím monopolem si, Mirku, úplně jistý nejsem. Kdyby jej měl absolutně a nikdo další gumy nedodával, tak by se možná právě o své výrovní tajemství tak nebál, dodával by gumy komukolv a nic by si nemusel hlídat. Každopádně je to složité, vše má své pro a proti.