Gurun píše:Možná drobnost, ale věc která mě na BR nejvíce udělala radost.
Neděle ráno, první průjezd rz Kudlovice, konkrétně levá zatáčka na šotolině nad Jankovicema v rámci všech těch vozů, které projíždějí trať před rz, přijíždí černá Octavia a z reproduktorů na autě se ozývá ženský hlas a volá. Dobré ráno milý diváci a hezké ráno, slečno pořadatelko. A ještě s takovou nadšenou intonací v hlase, že to se fakt muselo slyšet.
Druhý průjezd té samé rz, jen v Jankovicích u kapličky a znova to auto a znova ten stejně nadšený ženský hlas který všem co tam stojí, přeje hezkou podívanou.
Za mě, tato neznámá osoba, je hvězdou letošní BR. Opravdu.
Reakce Guruna, Mirka, Romcka a dalších mne jen utvrzují v tom, do jakých kytek se z diváckého hlediska dostala česká rally. To, že se někdo chová slušně a mile k divákům, kteří si mj. i zaplatili za koukání na auta, se bere jako něco nečekaného a div ne šokujícího. Vždyť to by mělo být běžné a normálního jednání a ne něco, co vzbuzuje pomalu údiv. Ale chápu, že když dnes po vás pořvává kdejaký fracek, kterého vystresují na školení a on pak za 500 kaček dodržuje i ty nejnesmyslenější příkazy (např. půl hodiny před nemůžu přejít trať? no tak udělejte dostatek přechodů, chytráci ...), tak normální jednání s divákem působí až nečekaně. Když jsem viděl, jak pořadatelka (Bohemia, městská RZ 1, nájezd na šotolinu) doslova řvala cca 45 minut před startem po starším seriozním pánovi, který se chtěl jen projet v parku na kole a evidentně se neorientoval, kde se to ocitl (samé pásky, diváci, VIP stany, ...), tak jsem se styděl za celou českou rally a trochu i za sebe, že jsem její malou součástí. Ta ženská (cca 40-50 let) po něm křičela, že "mu rozkope to kolo, pokud okamžitě nevypadne" a další vulgarity, fakt nechutné ...
Minulý víkend jsem absolvoval dvojboj sobota Vyškov - neděle Wisla a byl to doslova kulturní šok. Na Wisle vše v klidu a v pohodě, zase po čase jsem stál dva metry (a přitom bezpečně!) od trati na výjezdu z vracáku. Až jsem si říkal, co mne ještě nutí jezdit se dívat v Česku na rally ....