od Mates » pon 03.07.2017 23:27
Co si budeme nalhávat, letos jsem tam poprvé byl a viděl jsem na vlastní oči, co se dělo. Na jednu stranu jsou někteří lidi opravdu (s prominutím) *****, vesměs podnapilí a nehne s nimi nic, na straně druhé se hrozně moc řešila bezpečnost na místech, kde podle mě nebyla nutná...dále také to, že během RZ když jezdila auta přebíhalo velké množství diváků po cestě a "uhýbali" dost nebezpečně bylo v pořádku, když jsme po průjezdu všech aut a také safety, které uzavíralo první průjezd normálně šli po cestě více než hodinu před dalším průjezdem, tak nás nejdříve zastavil pan policajt a nepříliš hezkými slovy v angličtině nadával, poté jsme si vyslechli další tunu nadávek, když jsme jen přecházeli po trati asi 3 minutky k autu opět více než hodinu před startem...v Polsku se vše řeší před průjezdy Safety a FIA vozů, od předjezdců už je to čistý punk, zároveň je tam ale také dost relativně bezpečných (bezpečné místo na rally neexistuje) míst, kdy člověk stojí opravdu pomalu metr až maximálně pět od cesty, což se vidí málokde (letos jsem jedno takové místo našel v lese na Hustopečích, ale jinak si moc nemůžu vzpomenout) a takových tam bylo hodně. S Poláky bohužel nic moc nehne, řadoví pořadatelé to někde mají na háku ale z velké většiny se opravdu snažili s tím něco udělat, ale sami víte jak těžké to je. Hodně často navíc byli jako pořadatelé dost mladí kluci nebo holčiny, které neměly respekt. Vypáskování bylo taky dost optimistické, což ale mně osobně vůbec nevadilo. Nejméně respektu (snad ještě méně než pořadatelé) ale měli policisté, respektive ti to stejně jako v ČR měli dost na háku, což bylo vidět už na shakedownu, kde se do zakázaného prostoru nahrnula tuna diváků, po incidentu s kamenem znovu objížděla trať M.Moutonová a řekla, ať lidé laskavě opustí tohle nebezpečné místo (na úrovni/lehce pod úrovní vozovky po výjezdu ze zatáčky) jinak zruší shakedown...hlídala to tam pak policie asi v šestičlenném složení a neustále se tam pohybovalo alespoň pár diváků, které měli policajti očividně na háku. Jinak se ale vrátím zpět ke své původní myšlence, opět se mi potvrdilo/potvrzuje pravidlo, že když se stojí blízko trati, tak lidé mnohem více dávají pozor na KAŽDÉ projíždějící auto, to je podle mě důvod několika tragických událostí, které se v ČR staly...lidé sedí na dekách 50m od trati, kolikrát i spí a nedávají pozor, což je poté kámen úrazu. Neříkám, že bychom se měli řídit podle Polska (i když některá místa fakt byla super, bylo hodně vidět a prostě nebezpečná nebyla, respektive já se mám dost rád na to, abych stál tam kde nemám) a stálo to za to. Chtělo by to než neustále posouvání pásky dozadu a alibistické vypáskování + čím dál více míst s V.I.P. kamiony a divácká místa, která stojí za dvě věci (v životě bych na takové místo nešel) udělat něco pro pravé fanoušky rally a dělat to třeba jako na Hustopečích, kde se někde stálo třeba i blíže než před 4 lety a to normálně za páskou.
PS: Na záběrech z Argentiny, Portugalska a kolikrát třeba i Švédska a Finska je to dost podobné a taky se to nijak nelepší a nikdo to neřeší.
https://www.facebook.com/pg/martinplesnikphotographer