Tradiční slohovka

Shake... Nejprve retardér. No, hned první Kopeckého průjezd byl na celkem dlouhou dobu opticky nejrychlejší, později ho ale trumfl Kresta neskutečně pozdním bržděním a Pech přesnou stopou "na dotek" gum. Všechny ale vzápětí trumfl Béreš, co se uřadil a zbořil retardér. U něj byly "chytře" pouze holky jako pořadatelky a solidně si zamakaly, neboť po Bérešovi tam gumy posouvali ještě další. Nejkomičtěji Solowow (který utrhl nárazník při couvání z gum), Zedník až do škarpy. Odsud jsem se přesunul do esíčka za rybník. Brutus krize Kresta, který vylétl z levé zatáčky se svodidly, neubral a vytáhl se. Další krizovku měl Rossetti, který ze stejné zatáčky vylétl úplně na štorc, ale zůstal na trati. V zápětí málem zahučel do škarpy v navazující pravé Tóth, ale byl z toho jen veliký drift. Celkově celice akční flek s řadou parádních průjezdů, z nich ten nejparádnější měl na svědomí Kopecký - obě zatáčky bokem a přitom velice rychle. Jako adept na ránu se jevil Pokladník. Valda ze začátku divně, trhaně. Později už pěkně. Točil tam Bohuš a Zdeněk Vladyka, tak to asi bude
Technická k shaku. Basso šel do omezovače asi o 3-4 vteřiny dříve než Tarabus (který se na něj většinou ani nedostal), i když jeli podle mě stejnou skříň. Valda zkoušel obě. Casier premiérově pro RGRS střední skříň (což mi potvrdil Jack De Keijzer). Peugeoty prakticky všechny střední skříň. Alénovi odešla asi spojka. Honda Bettegy má nejlepší zvuk ze všech aut, velice silný motor (opticky bych řekl, že odjížděla skoro jak S2000), ale naprosto nepoužitelný podvozek. Auto strašně skákalo, zejména zadek a v uskákaných místech jel Bettega velmi pomalu.
RZ1 Městská. Jasná jednička starý Béreš. To byla super show. Maďaři s úzkou Asconou u nás trefili obrubník a rozehnali armádu fotografů. Auto přežilo. Někdo s modrou Alfou opravoval, ale pokračoval. Kopecký velmi rozevlátě. Časy asi o 4-5 sekund na kolo pomalejší než Vouilloz. Velmi agresivně Loix, který vyjížděl zatáčky až skoro na dotek s ubrubníky. Kresta tak nějak divně, klouzal mu zadek, což pak potvrzoval v servisu, že dal špatné gumy. Mimochodem, o 9 vteřin rychleji než loni. Bylo to stejně postavené?
RZ4 Semetín, tak nějak mezi místy A a B. Nebudu lhát. Po zprávě po Krestově havárii mě to docela slušnou dobu fakt nebavilo. Špička skákala, nejdál asi Bouffier. Trávu sekal Tomaštík, trochu venku byl Mira Březík (přesto famózní 4. čas ve sk. A!). Z historiků nejdál skočil Krajča. Většina neskákala.
RZ8 Semetín. Vzhledem k zběsilému parkování jsme zůstali. Tentokrát z S2000 skočil nejdál Kopecký. Nejdál celkově ale neskočil, nejprve ho asi přeskočil Vana a následně sebevražedným skokem Kapušanský s TDI. Auto to podle toho, co jsem slyšel, nepřežilo
Technická k Semetínu. Bettegova Honda opět velice neklidná na doskoku.
RZ12 Halenkovice, lom před Žlutavami. Bokem v ostré levé jen Béreš a Zedník. Kopecký klasicky s vlajícím zadkem při akceleraci. Cyklista viditelně pomalu a Bettega skoro krokem. Pěkný flek, je tam dobře vidět na dlouhý úsek.
RZ13 Komárov, velmi rychlé esíčko z kopce na vjezdu do lesa při příjezdu od Pohořelic (před serpentýnama). Tak toto byla mega bomba! Tady se jela neskutečná kláda, až nám huby padaly

Kopecký a Loix velice agresivně, Voulilloz á la TGV a totálně okruhová stopa využívající celou silnici. Pak ale přilétl hodně rozevlátý Valda a málokdo instinktivně neustoupil dozadu

To byla taková brutalita, že to mi ještě dlouho nezmizí z paměti. Chvilku to teda vypadalo, že ho budeme sbírat po lese po kouskách, ale ustál to. Pak byl chvíli relativní klid až do Bassa, který se zařadil po bok Loixe a Kopeckého. Zde musím ještě speciálně zmínit Zedníka, který byl také dost rozevlátý a na oko velmi rychlý. Menší krize Bettega, již několikrát zmiňovaná neposlušná záď mu na brzdách uklouzla do strany, ale nic vážného.
V servisu Zdeněk Hrůza říkal, že posledních 5 km RZ15 jeli bez posilovače. To čtrvté místo je ale bomba a zasluhuje jen gratulaci. Bravo Valdo! Od Jacka jsem vyzvěděl, že Casier prý trefil nějaký mostek, auto prý nebylo vážně poškozené, ale přestříhly se kabelové svazky motoru a ohnulo zavěšení.
Fabia. Můj dojem jednoznačně pozitivní. Údajně snad Kopecký byl na první Pindule nejrychlejší, třeba někdo ví víc. Prý byl na mezičase rychlejší jen Kresta, a to o pár desetin.
Ke Krestovi asi není moc co dodat. Na 7. kilometru o 4 sekundy nejrychlejší dle Drekyho. Jak to dopadlo víme všichni.
Co se pořadatelů týče, tak moje zkušenost byla taková, že se pořadatelovalo spíš laxně. Problémy s pořadateli jsem tudíž žádné nezaznamenal. Snad jen na druhém Semetíně se měl prostor za skokem udržet bez lidí, ale když tam žádný pořadatel nebyl (že Plhusi

).
Suma sumárum se mi letošní ročník velice líbil, ale odpad v první etapě podle mě ukázal, že 4 RZ v sekci jsou moc. Basso, Alen, Pech či Barvík by pravděpodobně neodstoupili, kdyby byl servis dřív. Obvzláště Pecha mi bylo líto, protože předváděl parádní sport. S diváckého hlediska to taky není zrovna ideální. Jinak je pravda, že na diváckých místech bylo hodně lidí, atmosféra prakticky žádná. Nikdo nefandil! I na slavnostním startu bylo krom Kresty ticho. Docela zarážející

Ještě, že na speciálce to rozhýbala banda Slováků. Na nediváckých místech bylo lidí málo a nebyl problém ani s parkováním či přístupem. Nutno říct, že většina oficiálních míst se mi nezdá ničím zajímavá...