od Haryk » úte 26.08.2008 20:25
Osobně to neznám už několik let, ale letos se ke mně sbíhají hlasy, že Barumka nebyla příliš spectators friendly. Divácké místo bývá dobrou a užitečnou vábničkou pro podstatné procento diváků. Naláká je už cedulí někde na hlavní ulici (vedlejším efektem je reklama a upozornění nezúčastněných, že se tu jede nějaká rallye), dovede na pohodlné parkování, obere o vstupné (maskované termínem regulace diváků) a soustředí na relativně bezpečném, přehledném místě. Tam je připraveno další lákadlo v podobě závodnických klobás, piva (s nealkem je to plus navíc) a podobně. Nesmí se to však zvrhnout k tomu, že je stánkaři zaručena exklusivita. To pak končí frontama a nervozitou na obou stranách. Osamocení vyhledávači samoty a bloumání po lese jsou pak menším zlem a dají se zvládnout. Pokud však necháme výběr místa na divácích samotných, budou mířit k trati každou polňačkou a kolem trati budou rozeseti po celé trati nekontrolovatelně se všemi negativy. I na dlouhých erzetách bohatě postačí maximálně tři taková místa. Skvěle to mají zmáknutý Rakušani na Jaenneru, tam lupnou okruh hned po startu, dotlačí bandasky s teplým jabčákem a wiennerpárkem, doplní ampliónem a šou je hotová. Drtivá většina lidí se natlačí tam a dál kolem tratě je relativně pohoda. Udělat parkování daleko od trati je vražedné, lidi se nakrknou, ztratí důvěru k dalším informacím a vsadí na vlastní výběr a je z toho guláš. Pak snadno dojde k tomu, že divácká místa jsou prázdná a všude jsou nepočetné skupinky, které udržet v potřebné vzdálenosti je složitější a taky atmosféra jde do kopru. Deset lidí kotel neudělá, ale na případný masakr to stačí.
Já odjel ze Zlína v sobotu dopoledne a zbytek sledoval od netu. Z mýho pohledu šlo tedy o zajímavou a napínavou rallye, kterou pro český barvy zachránil Valda. Takže jsem spokojen, ale chodit kilometry od parkoviště k trati by se mi moc nechtělo, zvlášť pokud bych šel po cestě, kde by mohly parkovat divácký auta, odstavený dávno před tím.
Zatrnulo mi, když jsem viděl fotky z kotrmelce té gordinky (Renault 8?). Těmto účastníkům se musí tlačit do hlavy, že uzavřená trať je OK, ale jejich stroje jsou seriový a zdraví mají jen jedno, ale to všichni víte, tak to píšu jen na okraj.
Abych skončil pozitivně, jsem rád, že jsem ve Zlíně trávil hezký dva a půl dne, že se nikomu nestalo nic extra vážnýho (Tomáš Heidenreich promine a já mu přeju rychlé uzdravení) a že většinu uvidím brzo v Pačívu a Příbrami. To, že vidím pihu na kráse, neznamená, že by to nebyla skvělá soutěž a že se piha nedá za rok vyretušovat.
Ahoj za rok a kuřata v Kanadě těšte se!
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!