od PLuto » pát 24.10.2025 13:47
Letos jsem CER strávil výhradně v Bad Griesbachu v rámci ředitelství, pak jsem se ještě zajel podívat na závěrečný ceremoniál v Pasově. Takže jsem prakticky nenavštívil vůbec nic v ČR a pořádně ani servis. Takže můžu shrnout jen pár svých dojmů v bodech:
- formát s vynecháním Prahy a roztažení na více dnů návštěvy v ČR je určitě pozitivním krokem, i ty zkoušky byly namotané zajímavě
- ředitelství v Bad Griesbachu je dobré v rámci zázemí, ale prostě hodně daleko od servisu v Pasově ; všichni byli úplně odříznuti od závodu, jakékoliv předvolání ke sporťákům muselo být prováděno pouze virtuálně ; s tím souviselo i různé rozmístění výdeje itinerářů, školení na GPS apod
- čtvrteční formát se shakedownem v Bad Griesbachu (a vzdáleným servisem na malém parkovišťátku) a následně dvojí průjezd úvodní zkoušky s dlouhým přeskupením v Bad Griesbachu je hodně zvláštní formát, vypadalo to, že se chtěli zavděčit místním politikům, když už servis přesunuli jinam
- umístění uzavřeného parkoviště slowly sideways bylo velkým plusem, v noci jsme ty skvosty chodili obdivovat (pravda, jen v jednu noc, pro zbytek soutěže se rozhodli žádné UP nedělat a nechali je v servisu v Pasově, což stejně moc nepomohlo, když řada posádek spala v Bad Griesbachu)
- tradiční neřešení retardérů ve WRC se tentokrát změnilo a rozhodli se trestat, protože však pro to nemají oporu ve zvláštních ustanoveních, tak to museli řešit sportovní komisaři jako nedodržení trati - tím se všechno strašně protáhlo a ještě si předvolávali posádku, která musela komisařům vysvětlovat, že to neudělali schválně... V tomto jsme u nás mnohem dál, kdy máme jasně nadefinované, za co se dává trest a jaký. Sám vzpomínám na loňský rok, kdy sportovní komisaři původně nechtěli trestat Serderidise, který ten retardér tehdy minul úplně
- další rozporuplná rozhodnutí sportovních komisařů jsou couvání v zóně Katsuty a nezastavení ve STOPce Ruiloby. Udělené tresty v podobě pokuty a napomenutí jsou podle mě velkým výsměchem, v obou případech měl přijít mnohem tvrdší trest
- překvapilo mě, že na ředitelství nebyl skoro nikdo za rakouskou stranu
- zvláštní krok přišel ze strany vedení soutěže, kdy se rozhodli, že v případě zrušení rychlostní zkoušky a nutnosti využít objízdnou trasu se nebudou časy do jízdního výkazu zapisovat na startu RZ, ale zpátky až v ČK, přičemž jezdci, co byli před tyre warming zónou a v ČK ani nemuseli jet na start a mohli se otočit rovnou - tato informace se však dostala jen k časoměřičům, posádkám to jaksi vůbec nebylo sděleno
- v neděli před vyhlášením jsem dostal řadu dotazů od fanoušků, kdy bude na náměstí v Pasově postavena rampa, že tam ještě nic není - organizátoři se letos rozhodli přesunout cílovou rampu do haly výstaviště hned vedle servisu - těžko říct, jestli to byl dobrý krok ; před radnicí v Pasově to bývávalo mnohem reprezentativnější, v hale mi to přišlo takové divné, i když se zase díky světelným efektům dala udělat pěkná show ; přesto mi přijde, že na Jänneru bývá v té hale víc diváků, než tady (ono je taky logické, že diváci, co byli na RZ, nemají důvod se sem vrace, obzvlášť proto, že všechny servisy už jsou od rána rozebrané)