Novinky v ME 2025

Re: Novinky v ME 2025

Nový příspěvekod PLuto » ned 01.12.2024 20:32

Aktuální juniorský evropský šampion Mille Johansson bude mít jako prioritu pro rok 2025 starty v JWRC. Zároveň se ale představí i v ME a to se Škodou Fabia Rally2 Evo italského týmu Munaretto. Vzhledem ke kolizi s JWRC pojede jen šest závodů, když vynechá Maďarsko a Řím.

https://www.fiaerc.com/a/news/w28987_Ju ... graduation
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » pon 09.12.2024 14:21

Fiesta Rally3 Trophy bude pokračovat i v roce 2025, vítěz tentokrát dostane k dispozici start na Rali Ceredigion s Fordem Fiesta Rally2 MkII - https://www.fiaerc.com/a/news/w29036_Ba ... rize-drive
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » ned 15.12.2024 10:50

PLuto píše:Nepleteš si to s Chorvatskem? Pokud vím, Poláci žádné MS přiklepnuté nemají a moc bych nevěřil, že se tam tak brzo vrátí. Letošní ročník tam byl jen jako "součást" předvolební kampaně, kterou ale bývalá vláda prohrála. I Orlen uvažuje o omezení podpory sportovních aktivit. Ono je to pak ve finále hlavně o boji politických představitelů, kdo z nich to víc chce ve svém regionu...

Až teď to pročítám zpětně ....
Ale jasně, Petře, máš pravdu jako (skoro) vždy :-) No ještě že jsem se před pár dny pobavil, jak Fica vítají v Brazílii jako premiéra Jugoslávie, no a já pak Chorvatsko zaměním s Polskem ... Totiž předtím v době Slezska jsem na nějakých polských stránkách četl článek, jak se pracuje na návratu Polska do WRC a že by to chtěli od 2026 a že už víceletou smlouvu, ne jako letos. A jak to pak přiklepli Chorvatům, tak jsem si to spojil. Prostě beru to tak, že 2026 se pojede "Jugoslávii", ale ne v Mikolajkách :-)
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Tomáš » ned 15.12.2024 11:27

Jinak nevím, kde to dát, ale asi tady. Minulý týden vyšly předpisy FIA pro regionální rally vč. dodatků k ERC, ERT atd. (u nás Barum, Krumlov a Hustopeče). zaujaly mne tam několik věcí:
- QS v ERC musí mít minimálně 6 km (vloni měly všechny cca 3-4km)
- po QS už není Parc Fermé
- zavádí se nová kategorie Master ERC (věková kategorie nad 50 let (výzva pro naše Martina Vlčka, Tomáše Kurku či Petra Nešetřila?!)
- v rámci článku 56. (Competitor safety) se přesně specifikuji retardéry, virtuální retardéry a nově tzv. "slow zone" (aneb Ječmínek byl vizionář ...)
- u retardéru se za posunutí (otázka ovšem opět bude, co je a co ještě není posunutí) dává nově 10 sekund, zatím se to bralo jako nedodržení trati a rozhodnutí bylo na sporťácích
- virtuální retardéry (je výslovně řečeno, že jejich použití pouze v případě, že nejde použít klasický retardér) mají tresty dle toho, co se letos použili na Římě, tzn. 1-5 km/h nad limit 10s, 6-10 km/h 20s, 11 a více rovná minuta (tedy ne 2s za 1 km/h nad jako ve Finsku nebo Německu)
- nová "slow zone" - pro výjimečné situace související s veřejnou bezpečností - úsek dlouhý od 500 do 1000 metrů se zpomalením rychlosti na 30, 50 nebo 70 km/h
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » ned 15.12.2024 20:07

Tomáš píše:- QS v ERC musí mít minimálně 6 km (vloni měly všechny cca 3-4km)

Je snaha, aby zkouška byla reprezentativnější a rozdíly v cíly byly větší. Na druhou stranu je ale zase větší riziko havárie a následného zrušení zkoušky (a vzhledem k délce i pro více aut) a jsem zvědavý, podle čeho pak budou přidělovat časy, když ty defacto rozhodují o pořadí...

Tomáš píše:- po QS už není Parc Fermé

Po hodně dlouhé době dobré rozhodnutí ze strany FIA. Vpodstatě od začátku zavedení kvalifikace jsme všichni říkali, že to UP je absolutně zbytečné a v nabitém programu je to pro všechny akorát zbytečná ztráta času. Navíc to umožní posádkám se po kvalifikaci ještě vrátit na shakedown.

Tomáš píše:- zavádí se nová kategorie Master ERC (věková kategorie nad 50 let (výzva pro naše Martina Vlčka, Tomáše Kurku či Petra Nešetřila?!)

Opět je to věc, kterou jsme se snažili do ERC prosadit už mnoho let nazpět, ještě za dob Eurosportu. Bylo nám ale z FIA řečeno, že mají zájem podporovat jen mladé jezdce, ne důchodce. No a za rok zavedli WRC Masters Cup... Konečně se to tedy dostává i do ERC.

Tomáš píše:- v rámci článku 56. (Competitor safety) se přesně specifikuji retardéry, virtuální retardéry a nově tzv. "slow zone" (aneb Ječmínek byl vizionář ...)
- u retardéru se za posunutí (otázka ovšem opět bude, co je a co ještě není posunutí) dává nově 10 sekund, zatím se to bralo jako nedodržení trati a rozhodnutí bylo na sporťácích
- virtuální retardéry (je výslovně řečeno, že jejich použití pouze v případě, že nejde použít klasický retardér) mají tresty dle toho, co se letos použili na Římě, tzn. 1-5 km/h nad limit 10s, 6-10 km/h 20s, 11 a více rovná minuta (tedy ne 2s za 1 km/h nad jako ve Finsku nebo Německu)
- nová "slow zone" - pro výjimečné situace související s veřejnou bezpečností - úsek dlouhý od 500 do 1000 metrů se zpomalením rychlosti na 30, 50 nebo 70 km/h

Retardéry se dosud řešily rozhodnutím sportovních komisařů, v národních šampionátech pak národními předpisy. FIA najednou z ničeho nic zavedla toto pravidlo do RRSR. I když jsme protestovali, že 10 vteřin je málo a nikde není jasně definované, co všechno se bude považovat za špatné projetí retardéru, tak to tam zachovali v tomto znění. S tím, že chtějí sjednotit předpisy s WRC, kde sporťáci dávali za retardér 10 vteřin (a třeba u Serderidise na CERu, který ten retardér minul úplně, je podle mě 10 vteřin málo). Virtuální retardér je specialita zaváděná v posledních letech. Funguje to výhradně na jednotkách SAS, kromě toho to ještě zkoušeli v Itálii na jejich jednotkách a pak tuším ještě ve Španělsku. Kadžopádně já v tom žádný přínos nevidím - vypadá to blbě a je to strašně nepřesné (obzvlášť, když se to zvolí na blbém místě, kde ani není pořádně signál). Problémy s tím byly dvakrát v Itálii, na Finsku i CERu. Problém je v tom, že až moc spoléhají na GPS jednotky, které ale prostě jsou nepřesné... No a slow zone je absolutní nesmysl. Používá se v cross country rally, kde to možná někde může dávat smysl, ale jinak je to totální kravina... A jen tak mimochodem, nikde není napsané, jestli je ta slow zona na RZ nebo na přejezdu...

---

Bohužel jsou v předpisech i další změny, které se mi (jako obvykle) moc nelíbí. Nejvíc mi asi vadí startovní pořadí do druhé etapy, které sice bude podle výsledků po první etapě, ale budou zachované jednotlivé skupiny. Takže i ve druhé etapě pojedou nejdřív všechny ERC1, pak ERC3 a až potom ERC4. Takže můžeš být seberychlý junior klidně i atakující první desítku či patnáctku, stejně pojedeš ve druhé etapě i za těmi nejpomajelšími jezdci s vozy Rally2 a Rally3. Výhodou je, že přímí soupeři o body pojedou u sebe a budou mít podobné podmínky, ale zase jim víc hrozí, že se RZ zruší. A ti nejrychlejší v kategorii budou poškozeni tím, že budou startovat za nejpomalejším z předchozí skupiny. Což obzvlášť na delších rychlostních zkouškách může být problém. Dále je třeba doporučené, aby se všechny jízdní výkazy dávaly posádkám už při formálce. Nikdo mi ale není schopen říct, proč někdo tuto variantu prosazuje a čemu je prospěšná. No a třešníčkou na dortu jsou má oblíbená "zelená" slova "environmental" a "sustainability". Nově od roku 2025 budou muset mít všechny týmy v ERC alespoň jednohvězdičkovou environmental akreditaci od FIA...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » úte 17.12.2024 22:24

Tak já si třeba myslím, že naopak těch "našich" 30 sekund za retardér je moc. Nikdo přece schválně netrefí několikametrákové balíky jen proto, aby získal čas, častokrát to končí velkým poškozením auta či odstoupením. A taky je dobře, že se to nějak sladí, aby se někde nedávalo 5s a jinde 20s. Jsem zvědavý, jestli dojde v úpravě v našich řádech, protože mi přijde poněkud nelogické, aby se v půlce mistráku (Barum, Krumlov, Hustopečela) dávalo za retardér 10s a v druhé půlce 30s.
Jinak ta "slow zone" je fakt pitomost a nemyslím si, že by ji někdo zaváděl (minimálně u nás). Když je v řádech navíc "důrazně doporučeno", aby takový úsek byl doplněn měřením času (začátek - konec), kdyby byly nějaké problémy s GPS. Než by ten pořadatel pak platil časoměřiče za samostatné měření, to už je skoro pro něj skoro lepší rozdělit erzetu na dvě.
Tomáš
A/6

Předchozí

Zpět na Sezona 2025