Jan Černý:
Ahoj přátelé a kamarádi,
touhle dobou už mám většinou za sebou Jänner Rallye, Rallye Monte‑Carlo nebo alespoň představení programu, designu nebo nového auta pro sezonu.
Letošní rok je ale jiný, vlastně poprvé od začátku mé kariéry.
Rozhodl jsem se dát si trochu pauzu, abych nabral síly a energii na rok 2027.
Dostal jsem několik skvělých nabídek na zahraniční starty ( za což moc děkuji a vážím si toho ), ale odmítl jsem je. Cítil jsem, že už toho bylo moc. Rally totiž bohužel není jen o samotných závodech, ale také o neustálém stresu, shánění financí, auta, týmu a všech věcí kolem.
Poslední roky nebyla moje priorita závodit v ČR. Vždy jsem mířil hlavně do FIA World Rally Championship nebo alespoň do European Rally Championship. Měl jsem také nádhernou sezonu na Canary Islands díky Domingo Alonso group.
Letos to ale bude trochu jinak.
Pojedu jen pár menších, vybraných závodů s Jan Hloušek rally co-driver a nebo Yevhen Chervonenko a více se budu soustředit na koučování, kterému se věnuji už několik let a které mě opravdu baví.
Začalo to kdysi dávno s Petrem Chodurou a Vlastou Maxou, pokračovalo několik let s Filip Kohn, Martin Knápek, nebo Petrem Kačírkem jr. Skvělou loňskou sezonu jsme měli s Jakub Jirovec. Spolupráce s Robertem Kolčákem bude pokračovat i letos a stejně tak i s Janem Pokošem, se kterým plánujeme hlavně závody ERC a Fiesta Trophy.
Není to tak, že bych věšel kariéru na hřebík. Jen jsem cítil, že potřebuji malou změnu. Když člověk zjistí, že nemusí, i když si dlouho myslel, že musí, je to vlastně docela osvobozující pocit.
Důležité je, aby se z toho nikdy nevytratila vášeň, radost a profesionální přístup. A právě tyhle věci mi poslední roky trochu chyběly.
Takže je čas na malý restart.
Honza