od PetrWRC » úte 23.06.2026 20:13
Skoro to vypadá, že to je popíchnutí těch stávajících výrobců Rally2, aby jim tam vůbec příští rok někdo jel. Hyundai je jasnej, že nový Rally1 podle předpisů WRC2027 nedělá = buď konec (o kterym se spekuluje už dlouho) nebo aspoň něco, těm by se mohl ten kit hodit, stejně tak M-Sportu - oběma by asi pravidlo jet celou sezonu, jako beztak teď jedou, nevadilo. Škoda by možná byla hloupá, pokud by ho nehomologovala, ale ten závazek nasazení týmu se dvěma autama na všech soutěžích tohle zabíjí - sami do toho podle mě nepůjdou, myšleno jako nasadit svůj tým/kvazi tým. Oni jedou čistě na kšeft, to by musela bejt asi nějaká nečekaná otočka z vrchního velení, který se topí v problémech, takže neočekávám.
Taky je podle mě cena toho kitu nízká na to, aby to něco mohlo ovlivnit - 7500 Euro = cca 180000 za aero upgrade nárazníku a blatníků a nějaký aero vzadu? Určitě ne karbon. Výměnou za závazek jet se dvěma autama všechno?
Lancia je otazník, tady asi bude záležet, jaký byly dlouhodobý plány - pokud bude budget, pak asi proč nejet celou sezonu, i kdyby do toho měli na neatraktivních soutěžích posadit někoho jinýho/místního. Ale zase dvě auta? Citroën je asi jasnej v rámci Stellantisu, to by nedávalo žádnou logiku.
Toyota předpokládám nasadí auto podle WRC2027, asi jako jediná značka od začátku roku, zbytek myslím ohlašoval nástup až v průběhu sezony - jestli do toho zase FIA nehodí nějaký vidle z hlediska povinnosti.
Ono je vůbec otázka, jak moc to bude nebo nebude konkurenceschopný oproti stávající Rally2, motor + transmise maj bejt 1:1 (pokud se něco změnilo, tak mě opravte). Ten belgickej Project Rally One bude podle všeho Fabie naroubovaná do toho uni trubkovýho rámu, ať už z vnějšku napasujou auto jakýkoliv = pro Škodu opět kšeft. Španělskej RMC Motorsport dělá ty jejich N5 auta na základu motoru od PSA a transmise se třema diferenciálama = nepoužitelný a myslim nepsali, od koho to budou brát.