od Mirek Fric » stř 18.09.2013 20:07
Homologované vozy S2000 s dvoulitrovým motorem za období 2006-2010 (homologovat dvoulitr šlo jen 5 let).
Toyota Corolla
VW Polo IV
Abarth Grande Punto
Peugeot 207
Škoda Fabia
Ford Fiesta
Proton Satria Neo
Toyota Auris
VW Polo V
MG
Opel Corsa
Jestli je 11 homologovaných aut od 9 značek za 5 let málo, tak já jsem čísnký bůh srandy. Na mezinárodní úrovni se továrně prezentovalo 5 značek, všechny alespoň tři roky (Abarth, Peugeot, Škoda, Ford, Proton). Auta vzniklá v Jižní Africe se do Evropy rozšířila jen v malých počtech, protože v Jižní Africe nemají asfalt, přesto některá z nich stále úspěšně jezdí. Například VW Polo V s Verschuerenem je v Belgii momentálně na 2. místě absolutně v šampionátu za Loixem s Focusem WRC, přitom je to auto homologované před šesti lety. Některá auta vznikla víceméně jen na privátní bázi, ale to bych naopak viděl za úspěch téhle formule. Přece o to jde přilákat co nejvíc týmů a značek, ne? Všichni nemůžou a nikdy nebudou úspěšní, tak to prostě chodí.Celkem vzniklo kolem 350-400 kusů dvoulitrových S2000, což samo o sobě je obrovský úspěch.
Mezi S2000 patří i auta homologovaná s motorem 1.6T a tudíž i všechna WRC.
Citroën DS3 RRC
Ford Fiesta RRC
Mini Countryman RRC
VW Polo VI RRC
S výjimkou Pola, které jsme viděli jen testovat, se ostatní auta na tratích vyskytují, byť v docela malých počtech kvůli daleko vyšším nákladům. Úvádím je zvlášť, ale neměl bych. Regule pro ně platí stejné a spadají do stejné třídy.
V dobách nastupujících S2000 si pamatuju tři případy, o kterých se mluvilo, ale ze kterých nic nebylo. Vedle 11/15 homologovaných aut to je celkem malé číslo. Byla to Honda (kde se ani nepostavil protoyp) a potom Renault/Dacia a Lada, kteří v obou případech prototyp postavili, jen už se nedostal dál.
Pro mne S2000 byly velmi úspěšnou formulí a její největší "chybou" bylo to, že ve spojení s Eurosportem byla úspěšnou příliš a tak ji v Paříži zařízli, když začla moc lézt do zelí WRC. Co bychom dnes za 20-30 S2000 na jednom závodě ERC dali, přitom před pár lety to byl standard...