Rally Sanremo 2010 [IRC, I]

Re: Rally Sanremo 2010 [IRC, I]

Nový příspěvekod Honza H. » pát 24.09.2010 22:22

Hm, dosavadní průběh mně v mnohém připomíná i některé jiné Honzovy závody, které letos v Itálii jel, typicky viz např. zářijová Rally del Friuli, přijde mně to (téměř) jako přes kopírák...
Honza H.
A/5

Nový příspěvekod Tomáš » pát 24.09.2010 22:30

PLuto píše:
Haryk píše:Pluto, ale vždyť se tak u nás časy přidělujou. A nejde jen o vteřiny, spíše o desítky, nebo i minuty.

Až takhle extrémně ne. Pokud jsou jezdci, kteří jezdívají časy zhruba na stejné úrovni, tak je snaha nikoho nepoškozovat, ale ani nezvýhodňovat.

Pluto, připoměl bych ti minimálně dva hrubé "záseky" sportovních komisařů v posledních dvou letech:
1. Vsetín 2008 - přidělením časů přišel Michalík o 3. místo absolutně v českém sprintu v neprospěch Semeráda - tam šlo "pouze" o cca desítku sekund, i ty však nakonec rozhodly (vzpomínáš, jak jsme tam tehdy stáli s Michalíkem a řešili to? Já ti tehdy říkal, ať skočíš říct sporťákům, ať se na to ještě jednou podívají, že je to nesmysl.)
2. Šumava 2009 - tam lítaly opravdu minuty (zřejmě toto měl na mysli Haryk), kdy se udělovaly časy v prvních průjezdech podle výsledků z druhých a když měl někdo v druhém průjezdu problém (defekt), fásnul natvrdo čas o tři minuty horší a nikdo z jezdců nic nezmohl ...

Ale teď konkrétně k San Remu. Prošel jsem si poctivě všechny časy první pětky (do 5. RZ) ve třídě A7 - Sottile, Arzeno, Ferrari, Albertini, Chentre - a neshledal nejmenší pochybení. Naopak musím říct, že čas daný Arzenovi ( jediný, který z této pětky první RZ nejel) byl přidělen velice korektně. Přidělený čas byl přesně o 3,2 s lepší, než tam on sám zajel při druhém průjezdu v RZ 4. Pro porovnání: Ferrari byl na RZ1 oproti RZ 4 rychlejší o 3.1 s, Albertini o 5.8 s, Sottile o 0.1 s a Chentre o 2.6 s. Pokud by se tato situace řešila u nás, dostal byl nejspíš čas některého z těchto jezdců a pak by buď pár sekund (desetin) vydělal nebo prodělal. Taky rozumím tomu, že není ideální vázat čas na jednoho konkrétního jezdce, neboť co je pak lepší? Udělit průběžně druhému Arzenovi čas Chentreho, protože jedou na stejných autech? Jenže Chentre je v ten okamžik až pátý ve třídě. Nebo čas o místo horšího Ferrariho? Nebo o místo lepšího Sottileho? Vždycky tím bude někdo nepatrně poškozen či naopak zvýhodněn. Rozdíl 2-3 sekund při více než 200 km erzet je však v tomto případě zanedbatelný.
A k tvému příkladu Valoušek - Pech, který si zrovna k tomuto případu nezvolil rozumně. Hovoříš o dvou jezdcích, kteří startují za sebou a ve výsledcích jsou za sebou, takže si neumím představit situaci, kdy by se mezi nimi rozdíl mohl přidělování časů na konkrétní RZ zvětšit či změnšit. Jiná by byla situace následující: vedl by jezdec X o 2 sekundy před Valdou, třetí by jel jezdec Y a čtvrtý Pech. Rozdíl mezi Valdou a Pechem by byl tebou popisovaných 8,6 sekund. Pokud by z nějakého důvodu projeli erzetu jen jezdci X a Y, pak mi příjde rozumné a normální, že Valda by dostal přidělen čas jezdce X a Pech jezdce Y a rozdíl mezi nimi by tak narostl klidně na těch 9,9 sekundy, jak uvádíš. Naopak jiné přidělování časů by bylo v danou situaci méně spravedlivé.
Shrnuto:
1. Absolutní spravedlnost neexistuje.
2. V případě Arzeno - Chentre se žádná zásadní nespravedlnost neudála.
3. Pokud už si uvedl ironický termín "italští umělci", pak tento titul by si zasloužili spíše lidé, s kterými se potkáváš na českých závodech (viz výše)
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Tomáš » pát 24.09.2010 22:38

PetrWRC píše:Tak že bude Juho nejrychlejší Škodou jsem teda nečekal ;) Pro mě to byl ... a pořád je ... největší adept na ránu ... tohle je moc ...

To alexus: Ano ... jede jim to a přeju jim to, ale je to doma - takže ano, to auto doma bude konkurenceschopný ... a na dalších soutěžích jako Madeira apod. taky, ale jinde :?:

Když je tam tedy "slippery", jak říkají, tak proč by Juho nemohl být nejrychlejší škodovka. Už to tam z loňska zná a na asfaltu jde každým závodem nahoru. Spíš ten Kopec je pro mně trochu zklamáním, čekal jsem víc.
A k hodnocení fiatů se přidávám - na jednu stranu jim to člověk přeje, ať je to vyrovnanější, na stranu druhou není San Remo z hlediska fiatů reprezentativním vzorkem podniků IRC.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Tomáš » pát 24.09.2010 22:50

Docela zajímavé, jak se do RZ 5 držela první šestka (tři Italové + Meeke, Hanninen a Bouffier) vyrovnaně v rozmezí 15 sekund a jak najednou na té dlouhé odskočili domácí ostatním. Přitom ty úseky se jely dnes vlastně už potřetí.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PetrWRC » sob 25.09.2010 06:40

Tomáš píše:Když je tam tedy "slippery", jak říkají, tak proč by Juho nemohl být nejrychlejší škodovka. Už to tam z loňska zná a na asfaltu jde každým závodem nahoru. Spíš ten Kopec je pro mně trochu zklamáním, čekal jsem víc.
A k hodnocení fiatů se přidávám - na jednu stranu jim to člověk přeje, ať je to vyrovnanější, na stranu druhou není San Remo z hlediska fiatů reprezentativním vzorkem podniků IRC.

Jako při Barumce pro Juhu něco řeší pouze druhý místo ... a on to zkusí :twisted: takže si myslim, že s tim řachne ... ale za mě klobouk dolu už teď - bojovník se všim co k tomu patří. A že se na asfaltu zlepšuje závod od závodu je jasně vidět, jen jsem čekal, že se ten progres někde zastaví a on pořád pokračuje ...

Ač srdce škodováka, Abarthům přeju úspěch ... na autě makaj, tak by se mohli v případě dobrýho výsledku ukázat i jinde, kde už by se z toho dalo něco vyvodit ... takhle víme, že domácí střelci na domácích tratích na autech, který jsou jako stvořený pro tyhle tratě prostě letí ;) Nic víc ...
PetrWRC
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » sob 25.09.2010 08:09

Tomáš píše:
PLuto píše:
Haryk píše:Pluto, ale vždyť se tak u nás časy přidělujou. A nejde jen o vteřiny, spíše o desítky, nebo i minuty.

Až takhle extrémně ne. Pokud jsou jezdci, kteří jezdívají časy zhruba na stejné úrovni, tak je snaha nikoho nepoškozovat, ale ani nezvýhodňovat.

Pluto, připoměl bych ti minimálně dva hrubé "záseky" sportovních komisařů v posledních dvou letech:
1. Vsetín 2008 - přidělením časů přišel Michalík o 3. místo absolutně v českém sprintu v neprospěch Semeráda - tam šlo "pouze" o cca desítku sekund, i ty však nakonec rozhodly (vzpomínáš, jak jsme tam tehdy stáli s Michalíkem a řešili to? Já ti tehdy říkal, ať skočíš říct sporťákům, ať se na to ještě jednou podívají, že je to nesmysl.)
2. Šumava 2009 - tam lítaly opravdu minuty (zřejmě toto měl na mysli Haryk), kdy se udělovaly časy v prvních průjezdech podle výsledků z druhých a když měl někdo v druhém průjezdu problém (defekt), fásnul natvrdo čas o tři minuty horší a nikdo z jezdců nic nezmohl ...

Ale teď konkrétně k San Remu. Prošel jsem si poctivě všechny časy první pětky (do 5. RZ) ve třídě A7 - Sottile, Arzeno, Ferrari, Albertini, Chentre - a neshledal nejmenší pochybení. Naopak musím říct, že čas daný Arzenovi ( jediný, který z této pětky první RZ nejel) byl přidělen velice korektně. Přidělený čas byl přesně o 3,2 s lepší, než tam on sám zajel při druhém průjezdu v RZ 4. Pro porovnání: Ferrari byl na RZ1 oproti RZ 4 rychlejší o 3.1 s, Albertini o 5.8 s, Sottile o 0.1 s a Chentre o 2.6 s. Pokud by se tato situace řešila u nás, dostal byl nejspíš čas některého z těchto jezdců a pak by buď pár sekund (desetin) vydělal nebo prodělal. Taky rozumím tomu, že není ideální vázat čas na jednoho konkrétního jezdce, neboť co je pak lepší? Udělit průběžně druhému Arzenovi čas Chentreho, protože jedou na stejných autech? Jenže Chentre je v ten okamžik až pátý ve třídě. Nebo čas o místo horšího Ferrariho? Nebo o místo lepšího Sottileho? Vždycky tím bude někdo nepatrně poškozen či naopak zvýhodněn. Rozdíl 2-3 sekund při více než 200 km erzet je však v tomto případě zanedbatelný.
A k tvému příkladu Valoušek - Pech, který si zrovna k tomuto případu nezvolil rozumně. Hovoříš o dvou jezdcích, kteří startují za sebou a ve výsledcích jsou za sebou, takže si neumím představit situaci, kdy by se mezi nimi rozdíl mohl přidělování časů na konkrétní RZ zvětšit či změnšit. Jiná by byla situace následující: vedl by jezdec X o 2 sekundy před Valdou, třetí by jel jezdec Y a čtvrtý Pech. Rozdíl mezi Valdou a Pechem by byl tebou popisovaných 8,6 sekund. Pokud by z nějakého důvodu projeli erzetu jen jezdci X a Y, pak mi příjde rozumné a normální, že Valda by dostal přidělen čas jezdce X a Pech jezdce Y a rozdíl mezi nimi by tak narostl klidně na těch 9,9 sekundy, jak uvádíš. Naopak jiné přidělování časů by bylo v danou situaci méně spravedlivé.
Shrnuto:
1. Absolutní spravedlnost neexistuje.
2. V případě Arzeno - Chentre se žádná zásadní nespravedlnost neudála.
3. Pokud už si uvedl ironický termín "italští umělci", pak tento titul by si zasloužili spíše lidé, s kterými se potkáváš na českých závodech (viz výše)

ad 1) Ano, byla to tehdy chyba, čas nebyl přidělený správně, to už jsme probírali tehdy
ad 2) Některá představení zahraničních sportovních komisařů jsou unikátem samy pro sebe, v tomto případě se Jacky Jung předvedl v opravdu pěkném světle...

Neměl jsem prostor moc studovat časy, takže jsem neměl prostor porovnávat časy. Duo Arzeno-Chentre bylo uvedeno jen pro příklad proto, že jsem sledoval premiéru DS3 na mezinárodní scéně. Naštěstí se jednalo o jednu z nejkratších zkoušek na Sanremu, takže i případné "poškození" s přiřazeným časem nebylo tak výrazné. Základní chybou ještě před přiřazováním časů je ale špatné startovní pořadí.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » sob 25.09.2010 08:32

Co se týká startovního pořadí (speciálně právě ten Arzeno), v tom mám s tebou naprostý souhlas.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod sloní kýta » sob 25.09.2010 08:53

pro mne zklamáním Travoš a Nojvil
S Urbany na věčné časy a nikdy jinak!
sloní kýta
A/7

Nový příspěvekod Walach » sob 25.09.2010 09:04

Pro mě teda jednoznačně Kopecký.
play stupid games, win stupid prizes
Walach
A/6

Nový příspěvekod Haryk » sob 25.09.2010 10:14

No vidíte a mě protoni nezklamali :lol:
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!
Haryk
N/4

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2010