Novinky v IRC v sezóně 2011

Re: Rally Mexico

Nový příspěvekod kib » stř 09.02.2011 17:08

No s tou kvalitou jezdců v ME to nevidím až tak růžově. Dříve se ME účastnili větší kalibry než nyní (Lundgaard, Thiry, Jean-Joseph, Campos, Travaglia...) Pravda, kvantitativně to nikdy žádná sláva nebyla. Na druhou stranu musím říct, že čím dál tím víc mě překvapuje Solowow a jeho neutichající progres.
kib
A/5

Nový příspěvekod PLuto » stř 09.02.2011 17:25

Zase až tak s tebou nesouhlasím. Pokud se bavím o novodobém vývoji ME (nechci chodit do historie začátku 90tých let a starších), tak sice byli v ME tebou zmínění jezdci, ale byli víceméně sami. Když si vezmeš zmíněného Lundgaarda, v roce 2000 jezdil pravidelně ME jenom on, Bruno Thiry a párkrát ještě Isolde Holderiedová, toť vše. Když byl v roce 2003 mistrem Evropy Thiry, tak jezdili pravidelně akorát on, Campos a Rus Vašin... Takže samotní vítězové ME za posledních 15 let jsou sice velké kalibry, ale v drtivé většině případů měli maximálně dva či tři soupeře, co vůbec jezdili pravidelnějš. Proto si myslím, že registrace je velkým plusem, díky tomu se objevuje alespoň osm až deset pilotů, kteří jezdí pravidelněji. A když se podívám na poslední mistry Evropy (Luca Rossetti a Giandomenico Basso), nemyslím si, že by právě oni byli menší kalibr, než tebou zmínění piloti.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Plhus » stř 09.02.2011 17:25

Jenomže tito tam jezdili dokud nebylo IRC...teď mtu máme tři mistráky a to je k ničemu. Celé ME se mělo už dávno ukončit...
Marek Pléha - rally media
Plhus
S2000

Nový příspěvekod kib » stř 09.02.2011 18:08

Tak nějak jsem to taky myslel... Teď je otázkou, co komu více vyhovuje. Já se raději u trati podívám na ty tři střelce než osm "vrkačů", kam teda samozřejmě italskou squadru azzuru počítat nelze.
kib
A/5

Nový příspěvekod pelikan » stř 09.02.2011 20:20

Já bych ME nerušil, ale sloučil s IRC. Marketingově a mediálně to mají dobře udělané. V případě IRC bych rezignoval na neevropské závody. Pořád se podle mě jedná o sport, který má v evropském prostoru největší tradici a výlety do jižní ameriky jsou jen finančně náročné. Otázkou je jestli právě velká konkurence by nedradila piloty účastnící se ME (Tlusťák,Solowov,Betti atd.).
pelikan
N/2

Nový příspěvekod PLuto » stř 09.02.2011 20:55

Ono jde o to, ze IRC potažmo Eurosport nechce jít do ME proto, že si nechtějí nechat diktovat od FIA některé věci, jako například kde se závod šampionátu pojede, jakou bude mít délku a strukturu apod. ME má teď strašně moc závodů, ale i přes snahu se z tama nedaří vyřadit některé závody, co tam nemají co dělat (a stejně o ně není zájem)...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » stř 09.02.2011 23:17

pelikan píše:To Tomáš:
Na tom není nic úsměvnýho. Pokud je i v SWRC bodovaných 10 míst tak jsou body v Mexiku dost nízko jen si pro ně sáhnout. Pokud by dotyčný "turista" neudělal stejnou chybu jako kdysi Valda se Suzuki tak tu soutěž jen odjede o body získá. A pokud budou s souboji o bednu SWRC lítat třísky tak může získat daleko víc.

Už jsme tady možná trochu mimo mísu, ale odpovím a vysvětlím. Úsměv ve mně vyvolala myšlenka, jak si někdo půjčuje drahou s-dvoutisícovku, za další těžký peníz ji převáží přes půl zeměkoule, tam jede stylem na dojetí a doufá, že odpadnou třeba tři z pěti střelců, aby si dojel (snad) pro "úspěch" třetího místa v SWRC v Mexiku. Pak navíc musí jet ještě dalších 5 podniků (nebo aspoň přejet rampu), ať nedostane flastr od FIA. Paralela s Valdou není na místě, ten tehdy závodil naplno a holt chyboval. A bude úspěchem, když by takový jezdec ztrácel v cíli 10 minut na prvního? No jo, ale to by musel být jen o necelé 2s na kilometr pomaleji než střelci typu Hanninena či Tannaka, a to už by bylo hodně hodně svižné tempo. Takže to bude klidně spíš půl hodiny. Ale může se to brát opravdu za úspěch? Ostatně možná by nebylo od věci si vůbec vyjasnit význam slova úspěch.
Jeden recept na "úspěch" za zlomek peněz startů SWRC klidně taky nabídnu. Pořídit si enkovou fabii, svézt se na všech podnicích Evropy. Klídek a pohoda, klidně bez mechaniků, jen dolévat benzín. V cíli ztráta dvě nebo tři hodiny na prvního, to je jedno. Na závěr sezony se pak lze pochlubit titulem mistra Evropy dvoukolek před střelci jako Černý či Gamba. No a nedalo mi to a spočítal jsem, kolik by vlastně takový jezdec získal bodů v celkové klasifikaci. Nuže, hypotetické pořadí roku 2010:
1.Rossetti 195 b., 2.Tlusťák 140, 3. Solowow a Vomáčka (fabia N1, v každém závodě beznadějně poslední) 112, 5. Betti 102, 6. Oleksowicz ....
Takže obrovký úspěch a smůla zároveň, protože jen díky pomocným kritériím by Vomáčka nezískal prioritu B. A to i díky tomu, že se nesmyslně přihlásili do šampionátu Bouffier (2 starty), Odložilík (2), Cavigioli (1) a řada dalších, kteří na Evropu stejně kašlali. Třeba v tomto mi příjde svět spravedlivější: přihlásíš se, tak taky musíš startovat.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » stř 09.02.2011 23:32

S tímto názorem souhlasím, jenom bych se vyjádřil k poslední části. Rozděloval bych to na lidi, kteří se přihlásili s tím, že chtěli odjet plánovaný počet závodů (Odložilík, Goudezeune, Cavigioli), ale z různých důvodů to nevyšlo a pak na ty, u kterých to byl čistý kalkul (Kopecký, Bouffier, Basso, Travaglia).

Jde o to, že současné ME má díky registracím alespoň nějakou úroveň. A to, co jsi navrhl Vomáčkovi, může udělat kdokoliv ze závodníků na celém světě. A nejen, že by si vyjel titul mistra Evropy ve dvoukolkách a získal i nějaký pohár, ale svezl by se na v mnoha případech zajímavých a pěkných soutěžích po celé Evropě. A já být závodník, mít peníze a čas (což nesplňuju ani v jediném bodu), tak jezdím právě ME nebo IRC.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Re: Novinky v IRC v sezóně 2011

Nový příspěvekod PLuto » čtv 10.02.2011 15:20

Dalším účastníkem IRC s Meganem RS N4 bude Eric Mauffrey - http://www.autosport.cz/clanek.php?cl=11743
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Re: Novinky v IRC v sezóně 2011

Nový příspěvekod PLuto » pát 11.02.2011 13:05

V IRC se na dalších šesti závodech představí s Meganem RS N4 také Eric Mauffrey.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2011