Barum Czech Rally Zlín [ME, MMČR]

Re: Barum Czech Rally Zlín [ME, MMČR]

Nový příspěvekod Tomáš » pon 11.11.2013 23:06

Snažíš se zjistit nezjistitelné. Proto nezbývá než připomenout jeden z mnoho slavných výroků W. Churchilla: "Věřím jen těm statistikám, které si sám zfixluji."
Nuže, sečteš-li všechny prodané lístky (což ti nikdo neřekne) plus odhady Policie ČR plus odhady z onboard kamer plus ..., tak se na těch 250 tis. klidně dostaneš :-)
Ale vážně - každý pořadatel,a to nejen v rally, se snaží nadhodnotit počty diváků, aby se stal zajímavější pro ty, kteří mu dávají peníze na danou akci. Takže odhadnout 200 tis. je určitě lepší než sto tisíc, že jo?!
A 40 tis. na městské?! Počítej - délka okruhu cca 3 km, tzn. cca 13 lidí na jeden metr. Na těsno stojící lidé vedle sebe se sotva vejdou na metr, tzn. že celá trať by musela být obstoupena tak v sedmi řadách ......
Myslím, že stačí trochu obyčejných počtů, aby člověk nevěřil na pohádky.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Mirek Fric » pon 11.11.2013 23:29

Pro porovnání letošní odhady jinde...

Ypres - 90 000 (rozhodně tam není polovina diváků proti Barumce, jsou sice víc rozprostření podél RZ, ale celkově jich podle mne méně není, alespoň ne výrazně)
Condroz - 140 000 (z vlastní zkušenosti vím, že tam je lidí víc než na Ypres, ale zase jsou hodně rozptýlení kolem celých RZ)
Německo - 200 000
Finsko - 300 000
Argentina - 1 000 000 (těžko říct, jak moc to je nadstřelené, ale shodneme se, že tam je diváků stoprocentně nejvíc, viz třeba onboard Loeba z El Condoru, který je lemovaný davy diváků prakticky od startu do cíle)
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod zhor » úte 12.11.2013 14:36

Tomas: Tak samozrejme, ze to cislo nebude nikdy presne kdyz se bavime o odhadu. O to mi ani tak nejde v teto diskuzi.

Pluto odpovedel jakym zpusobem vznika tento odhad, na cisla o prodanych vstupenkach nechce/nemuze mluvit (alespon naznacil v jakych radech se ta cisla pohybuji). Nicmene puvodni otazka znela na celkovy odhad a jeho vyvoj v letech minulych. Urcite takove cislo poradatele pouzivaji pro jednani se sponzory, krajem atd...

Tudíž: Jaký odhad je pro letosni rocnik (pokud je uz cislo hotove) a jak to vypada v porovnani k letum minulym(narust/pokles/rovina)?
Naposledy upravil zhor dne úte 12.11.2013 14:39, celkově upraveno 1
zhor
N/1

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 12.11.2013 14:38

Z toho, co jsem viděl u RZ, bych řekl, že diváků určitě ubylo.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Raf » úte 12.11.2013 14:48

Přijde mi velmi nešikovné, pokud rally nemá oficiální statistiky návštěvnosti. Sice se smějeme nad návštěvností hokeje či fotbalu (kde se s čísly také čaruje), ale kluby mají dohodnutý postup a sponsoři to vyžadují. Je to sice drobný problém, ale podstatný pro PR.
Raf
N/1

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 12.11.2013 15:02

Jak bys tu návštěvnost chtěl změřit?
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Raf » úte 12.11.2013 16:38

Mirek Fric píše:Jak bys tu návštěvnost chtěl změřit?

Nevymýšlet kolo. Na trhu je desítka výzkumných agentur, které měří návštěvnost. Resp. předpokládám, že promotér WRC to má zvládnutou metodiku pro pořadatele.
Raf
N/1

Nový příspěvekod Karbonyl » úte 12.11.2013 16:51

Agentura = náklady.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 12.11.2013 17:12

Raf píše:Nevymýšlet kolo. Na trhu je desítka výzkumných agentur, které měří návštěvnost. Resp. předpokládám, že promotér WRC to má zvládnutou metodiku pro pořadatele.

Nevymýšlet kolo se hezky řekne :) Já ten dotaz posunu do trochu jiné roviny, ale pro mne zajímavější. Jak podle Tebe může agentura změřit návštěvnost na akci, která se koná několik dní prakticky kdekoli na území o několika stovkách kilometrů čtverečních, které není nijak ohraničené, má neomezené množství přístupů, kde se její návštěvníci nijak neregistrují a nijak neodlišují od místních či turistů? Kdo je místní obyvatel a kdo už divák? Výsledek bude zase jen různě hrubý odhad. Výhodou takového odhadu je, že ho nelze vyvrátit. Prodávat něco takového je jistě fajn pro agenturu, ale výsledek je tak maximálně jakási marketingová pavěda s minimální vazbou na realitu.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Pepé » úte 12.11.2013 20:08

No musím reagovat na odpoved Pluta - před barumkou na můj dotaz řekl , že to mám připomenout později a když to někdo připomene tak stejně neodpoví.Vůbec mě to nepřekvapilo - čekal jsem to.Pokud by návštěvnost v současnosti byla údajných 250000 diváků tak by se tím pochlubil. Pokud by byla ve statisících tak by řekl že třeba vlivem nepříznivého počasí byla navštěvnost menší. Objektivním posouzením - pokud by v letošním roce nebo v letech předchozích byla návštěvnost jak udává pořadatel tak by v roce 2003 musela být návštěvnost s nadsázkou v "milionech".A to si myslím vidí každý , kdo na ty soutěže chodí.A výše uváděná návštěvnost vybraných soutěží to potvrzuje .
Já bych měl ale na Pluta jiný dotaz - jsem řádně platící fanoušek - permanentku si kupuji od jejich zavedení. Pokud si za měco zaplatím - tak očekávám , že když mi někdo slibuje divácké místo a já si takové místo vyberu tak že bude možné z takového místa soutěž sledovat. Když ale přijdu do diváckého místa a tam jsou přímo u pásky naskládané dodávky , auta a stíní výhled ostatním fanouškům tak pro toto pochopení memám. Myslím si že je to věc k řešení. Druhá věc k řešení jsou opilci - myslím ty co je rally vůbec nezajímá a akorát znepříjemnují zážitek ostatním.Zajímalo by mě jestli se pořadatelé tímto nějak zabývají - pokud ano prosím o sdělení jaká plánujete opatření
Pepé
N/1

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2013