Rallye du Valais [ME, CHE]

Re: Rallye du Valais [ME, CHE]

Nový příspěvekod PLuto » stř 29.10.2014 20:00

Těžko říct. Já jsem tuhle problematiku řešil poprvé už vloni ve Švýcarsku, kdy jsem tlačil na Eurosport i na FIA, aby vydali před soutěží jasné rozhodnutí, jak to bude s bonusovými body. Byla to celkem zajímavá debata mezi pořadateli, týmy i FIA. Rozhodli tak, že se sčítala první i druhá etapa dohromady pro přidělení bonusových bodů. Důležité bylo, že to bylo rozhodnuto dopředu, ještě před startem závodu a všichni účastníci o tom věděli. Navíc se ani nezměnil počet etap, za které se přidělují body (2). A nikdo proti tomu nic nenamítal, byl to konsenzus všech zúčastněných. Letos už se podobná debata nevedla, ještě před startem bylo rozhodnuto, že to bude stejně a i letos se neozval nikdo proti.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » stř 29.10.2014 21:29

PLuto píše:To nemáš pravdu. Bylo řečeno, že první etapa není dostatečně dlouhá na to, aby se udělovaly bonusové body. Proto se rozhodlo, že se budou udělovat bonusové body za 1. a 2. etapu dohromady. Nevím, kterému předpisu tohle odporuje.

Nechci se zbytečně dlouho přít, ale v toto případě jsem přesvědčený, že pravdu mám.
Kterému předpisu to odporuje? Je to článek 5.1.2 sportovních předpisů pro Regionální rally mistrovství FIA, který rozebírá udílení bonusových bodů. Je v něm i popsána situace, kdy etapa nedosahuje potřebné délky RZ. Prostě a jednoduše se taková etapa neboduje. O nějakém slučování etap v daném článku ani jinde není ani čárka.
Neznám řády zpaměti (to by měli znát pořádně hlavně sporťáci, kteří na Valais úřadovali), proto se přiznám, že jsem chvíli pátral na ofic. vývěsce, zda se čtvrtek a pátek nesloučil do jedné etapy (to jsme tu řešili dopoledne). Nic takového tam ale nebylo a ani nemohlo být, protože to by byl zase porušen článek 2.7 stejných předpisů pro Regionální rally. Pro mně je situace jasná a musím v tomto případě jen podpořit Karbonyla, že takové rozhodnutí o slučování etap je nelegitimní.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Tomáš » stř 29.10.2014 21:47

No a co se týká ročníku 2013, tak tehdy už jsem to tak podrobně nesledoval, protože to byla poslední soutěž a o titulu už bylo rozhodnuto.
Každopádně jestli se to tak mylně bodovalo i vloni, tak to není omluvou pro tento rok, ale jen chyba dvojnásobná. Chápu, že se to třeba tenkrát nemuselo někomu líbit, že se neboduje první etapa, ale pak se mohla navrhnout změna a tu zapracovat do letošních předpisů. Jestliže se tak ale nestalo, pak nezbývá, než se řídit řády. Toť můj názor.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » stř 29.10.2014 22:30

Taky už se o tom nechci dál přít, stejně už s tím zpětně nic nezměníme. Prostě se sportovní komisaři takto rozhodli (otázkou je, zda na to mají právo) a všichni to normálně akceptovali. Ale je to zajímavý námět k debatě, protože dosud to skutečně nikomu nevadilo / nikdo na to neupozornil.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » čtv 30.10.2014 22:12

1. No, jen doplním : já už na pravidlo bodování etap na Valais upozorňoval někdy vloni. Teď se mi to nechce hledat, ale myslím, že to bylo někde pod článkem k Raidu Polském. Tehdy jsme, mám dojem že s Karbonylem, vedli lehce akademickou debatu, zda-li už po Polsku je či není Kopecký mistrem. On pracoval s myšlenkou, že Valais bude mít tří etapy a tedy bude možnost zisku 46 bodů (25 + 3x7), já poukazoval na ten rok nové pravidlo o min. délce erzet nutných pro bodování etapy.
2. Dotaz: kromě podepisování of. výsledků se po konci souteže podepisují i přidělené bonusové body, že? Takže když podepíše nějakou blbost (chybu sbor komisařů), tak pak už s tím opravdu nejde nic dělat? Opravit to, udělat revokaci apod.? Přiznám se, že s tím se nějak nemůžu srovnat ...
3. Ať tak či tak, měl by si Eurosport, Fia nebo kdo je za to zodpovědný udělat v bodování pořádek. Působí to na mne dost amatérským dojmem, když se před Valais fotí první čtyři s tabulkama s body, viz: www.ewrc.cz/ewrc/image_browse.php?id=196246 (takto totiž ty body měli na fiaerc.com ještě v průběhu soutěže, někdy potom to měnili), kde má Lappi 123 a Wiegand 94, ve stejnou chvíli je na fia.com Lappi 124, Wiegand 93 (a je to tam i v tuto chvíli), přitom (snad) správné je 124 - 94. No a následně se připočítává místo dle řádů správných 37 pro Lappiho a 21 pro Wieganda mylně 38 a 24 ...
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » pon 03.11.2014 00:05

ad 1) Ano, bylo to tak. Kopecký byl mistrem už po Polsku, ale protože "se to nevědělo", tak se udělal mistrem slavnostně až v Chorvatsku :)
ad 2) Ano, podepisují. A ne, dá se s tím něco dělat. Za poslední dobu bylo těch změn až moc. Sportovní komisaři to totiž v drtivé většině případů jen podepisují, nekontrolují správnost. Je to tak výlučně jen na místní výpočetní skupině, která se častokrát vůbec nevyzná v předpisech...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Plhus » pon 03.11.2014 21:54

Marek Pléha - rally media
Plhus
S2000

Předchozí

Zpět na Sezona 2014