od Rebbyman » stř 08.10.2014 08:50
Pluto, ono to zdaleka není jen o nějakých pneumatikách, to je jasné. Ještě na loňském školení se řešilo, že RC třídy se v roce 2014 nepojedou jen proto, že by jejich zavedení bylo příliš "narychlo", s tím, že ve 2015 už se pravděpodobně pojedou tak, jak vyžadují řády. Pokud by k tomu došlo, nestartovalo by jediné auto z třídy 8 až 10. Jet enkem proti áčkům lidi moc nebaví (Peugeot R2 patří do RC4 stejně, jako enkové Clio, enková Fabia z třídy deset patří do RC5 a jede proti DS3 1.6 R1 apod...). Do toho ještě pravidla veleslavného EP, která ti zaručovala, že nebudeš vidět, protože pojedeš na chvostu pole, o to dražší přihlášky. Já vím, že tohle včechno víš. Jen se ti snažím popsat úroveň frustrace, kterou jsme (nejen my) minulý rok prožívali. Vědeli jsme, že nebudeme moci jet normální pneu, že do dalšího roku máme auto "k prdu" a že si někde, kvůli něčí hlouposti, můžeme rozbít čumák, protože rallye, jako jediná motoristická disciplína, nebude mít mokrou pneumatiku (protože někdo při schvalování tohodle paskvilu zapomněl, že venku i prší a nahradil ji řezáním, o kterém výrobci dříve ani nepřemýšleli - a aby toho nebylo málo, na říznutí potřebuješ povolení někoho, kdo v tom autě ani nesedí a bude ti od stolu tvrdit, jak moc je mokro. Pusť si Vencovo onboard ze Šumavy, jak bezpečně na pečnostní gumě hrabe miník na vodě na šestku...). Všechno špatně.
Nejsem žádný super řídič a nemám ambice vyhrávat třídu, závodím jen proto, že mě to baví. Ale tohle všechno mi radost sebralo. Platit víc, dostat míň a být v nejistotě. Bylo jednodušší se na to vykašlat a to jsem nakonec taky udělal. A věř tomu, že jsem zdaleka nebyl sám. Úbytek posádek v MMČR je z velké části způsoben tím, že prostě na cirkus, ve kterém se mění (čti utahují) pravidla k horšímu každou sezónu, nemá nikdo chuť, ani peníze.
K těm WRCům - jet dvoudenní podnik s 06 WRCem bude mega drahé. Neřekl bych, že této varianty příliš jezdců využije k nějakým pravidelným účastem.