Barum Czech Rally Zlín [ME, MČR]

Re: Barum Czech Rally Zlín [ME, MČR]

Nový příspěvekod Mirek Fric » sob 18.07.2015 15:56

Špatně to je, ale je to realita celé Evropy už po mnoho let. Barumka a Ypres byly dlouhodobě jediné dvě soutěže, kde se počítalo celé pole do celkových výsledků, jinde to bylo rozdělené už dávno (i některé závody MS mají v sobě takto zakomponovaný národní podnik). Na Ypres mají další špatnost v podobě toho, že jeden závod sezony jedou dle pravidel FIA zatímco ostatní ne. Samozřejmě, že z hlediska mistráků podobné situace nejsou dobře, ale realita je taková, že všechny dosud odjeté závody ME s výjimkou Ypres měly národní pole hodnocené zvlášť a na všech mohly posádky národního mistráku splňující pravidla ME jet v poli ME - Jänner, Lotyšsko, Irsko a Azory.

Bohužel zkombinovat různá pravidla nejde, takže z toho je takový kočkopes. Teoreticky správná řešení jsou tři - buď jet národní mistrák dle mezinárodních předpisů (což jsme měli do loňska a čehož náhlý konec byl hlasitě oslavován), nebo na soutěži ME nejet národní podnik, což je v drtivé většině případů pro pořadatele neproveditelné, a nebo se ME vzdát (a to žádný pořadatel neudělá dobrovolně). Dle mého názoru tohle může vyřešit jedině FIA a protér ME tím, že by souběžné podniky na podnicích ME zakázali (pořadatelé nikdy nespáchají ekonomickou sebevraždu dobrovolně, to je absurdní představa). To se samozřejmě nestane, protože by kalendář vymřel. ME není WRC a jeho závody nikdy nedosáhnou na podobné státní dotace jako závody WRC (až na pár výjimek) a do sitace WRC se ME nejspíš nikdy nedostane už jen kvůli svému titulu. Můžeme si říkat co chceme, ale v současné době prostě jinak postavit kalendář ME nejde. Další možností je změnil mezinárodní předpisy tak, že je budou národní autority akceptovat pro svoje národní šampionáty. Tak si já představuju ideální řešení, ale je to zároveň varianta, která nemá šanci prorazit u FIA, ač promotér v minulosti ukázal, že pravidla jsou mu celkem buřt (viz první roky IRC).

Ještě jedna poznámka. Diskuze vyznívá, jakoby jet v poli ME přinášelo jen samé konkurenční výhody, ale to není pravda. Výhodami je startovní pořadí a lepší prezentace pro sponzory, dál ale následuje i hromada nevýhod - nutnost použít specifické pneumatiky, nesmět je předehřívat, nesmět je prořezávat, mít jich omezený počet, nesmět používat potenciálně rychlejší techniku (například Focus WRC), nutnost použít specifické palivo (JERC), mít limitovaný počet některých klíčových náhradních dílů atd.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Haryk » sob 18.07.2015 16:24

celou diskuzi vedu o tom, že není správné, aby posádky jedoucí o domácí titul byly od sebe hned od startu odděleny o desítky minut a je mi totálně buřt, kdo z toho bude, nebo nebude mít výhodu, prostě to je špatně a ničím se to okecat nedá

Disco Stu komentovat nebudu, protože je to diskuze o Barumce :roll:
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!
Haryk
N/4

Nový příspěvekod Rebbyman » sob 18.07.2015 17:16

Klidně si o mně myslete, že jsem natvrdlý, ale vždyť i promotérovi musí být jasné, že bez národních mistrovství to nejde. Co by jim udělalo nechat jet pole společně? Vždyť všichni MČR a ME jedou jiné třídy, tedy ta auta spolu nebojují. Kdyby v rámci startovky jela směs, nic se de facto neděje. Je to čirý formalisms. Jede se na téže trati, všechna auta mají volant a kola. Zbytek pravidel nemá na výkon jezdce zásadnější vliv a je tam vyloženě jen kvůli posedlosti FIA týmy a jakousi absurdní exklusivitou ME (která by zhasla jak svíčka, nebýt paradoxně právě těch lokálních mistrovství). Chápu, že to aktuálně nejde, vím, že to nezměníme, nicméně tento povzdech si neodpustím. S každou další FIA kravinou si říkám, jak je dobře, že máme vlastní pravidla.
Rebbyman
Rally škola

Nový příspěvekod PLuto » sob 18.07.2015 17:30

Pro letošek se s tím nedá nic jiného udělat. I proto jsem napsal ten článek, aby bylo ještě před zasláním přihlášek jasné, jak to se startovním pořadím bude. To, že by se mělo ERC přiblížit národním šampionátům je jasné, problém je ale v tom, že každý národní šampionát má své specifické pravidla, takže udělat něco globálního je problém. Každopádně dneska jsem měl tříhodinový meeting se zástupcem FIA a mám z toho (překvapivě) celkem dobrý pocit. Jak vzhledem k předpisům, národním polím, obecně systému homologací. S FIA je to vždy na dlouhé lokte, ale aspoň nad tím uvažujou. Tak uvidíme, co se podaří...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mirek Fric » sob 18.07.2015 18:06

PLuto píše:To, že by se mělo ERC přiblížit národním šampionátům je jasné, problém je ale v tom, že každý národní šampionát má své specifické pravidla, takže udělat něco globálního je problém.

Jenže to platí obousměrně. Když si dlouholetý partner (FAS) najednou změní pravidla a udělá si svoje, tak těžko může chtít po tom druhém (FIA), aby se mu přizpůsobil. Já se bojím toho, že nějaký plošný kompromis akceptovatelný většinou evropských národních asociací i FIA je nemožný nebo minimálně velmi vzdálený.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mirek Fric » sob 18.07.2015 18:14

Rebbyman píše:Klidně si o mně myslete, že jsem natvrdlý, ale vždyť i promotérovi musí být jasné, že bez národních mistrovství to nejde. Co by jim udělalo nechat jet pole společně? Vždyť všichni MČR a ME jedou jiné třídy, tedy ta auta spolu nebojují. Kdyby v rámci startovky jela směs, nic se de facto neděje. Je to čirý formalisms. Jede se na téže trati, všechna auta mají volant a kola. Zbytek pravidel nemá na výkon jezdce zásadnější vliv a je tam vyloženě jen kvůli posedlosti FIA týmy a jakousi absurdní exklusivitou ME (která by zhasla jak svíčka, nebýt paradoxně právě těch lokálních mistrovství). Chápu, že to aktuálně nejde, vím, že to nezměníme, nicméně tento povzdech si neodpustím. S každou další FIA kravinou si říkám, jak je dobře, že máme vlastní pravidla.

FIA pravidla nezměnila (alespoň ne v tom, že mezinárodní podnik může jet jen držitel mezinárodní licence s autem dle mezinárodních předpisů). Pravidla změnilo MČR. Je trochu divné zlobit se na FIA, že nezměnilo mezinárodní řády tak, aby vyhovovaly novým řádům MČR, nemyslíš?

Mně přijde dost uhozené nadávat na FIA, když celý probém letošní Barumky pochází z ČR. Jsou to naše nové řády a fakt, že Barumka je součástí dvou šampionátů se zcela odlišnými pravidly. Navíc ty nové řády byly schválené v době, kdy Barumka už byla součástí obou kalendářů.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Haryk » sob 18.07.2015 18:24

pravidla změnila FIA v roce 94, když auta z aut s platnou homologací vydanou FIA udělala neprodejné a nepoužitelné artefakty! ten problém se fakt táhne jedenáct(!) let, není to letošní novinka a není to kvůli změně pravidel ze strany FAS, ten jenom konečně použil rozum, narozdíl od jeho předchůdců :(
Haryk
N/4

Nový příspěvekod Plhus » sob 18.07.2015 19:35

V devádesátém čtvrtém jezdily favority...
Marek Pléha - rally media
Plhus
S2000

Nový příspěvekod Haryk » sob 18.07.2015 20:01

díky za opravu, jde o rok 2004, samozřejmě ;)
Haryk
N/4

Nový příspěvekod Rebbyman » sob 18.07.2015 20:40

Mirku, vezmi startovku Bohemia Rallye, vyndej enka o která FIA tak hrozně moc nestojí a podívej se, co zbude. Nech jen R5 až R1. Tak, jak to FIA v regionech od 2018, kdy končí poslednímu enku homologace, chce. A pak mi řekni, že jsou jejich pravidla dobře nastavená a že RC třídy povedou k rozkvětu motorsportu... O tom je celá pohádka. O ničem jiném.
Rebbyman
Rally škola

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2015