Novinky v MČR v sezóně 2015

Re: Novinky v MČR v sezóně 2015

Nový příspěvekod Plhus » stř 19.11.2014 22:11

Řeším stejný problém, mám peníze na 5 závodů ERC s Lancií Delta HF Integrále, ale nemůžu jet, nechtějí mě tam pustit :D :D :D
Marek Pléha - rally media
Plhus
S2000

Nový příspěvekod liposh » čtv 20.11.2014 13:07

Měl by jít s Mini do WRC2...anebo rovnou do toho WRC. Jenže to bude asi finančně jinde než ERC. Ale tak jako k závěru kariéry takové dva startíky v Německu a Francii s WRCčkem by byly pěkné...jenže on je to tam takový širší a globálnější problém u toho Pecha. Respektive on to není problém, každý má svaté právo odjet 19 (střílím od boku, ale +- to sedí) kompletních sezón ve velkém českém mistráku, dokonce to ani nemůže být důvod ke kritice, ale...však víte :)
liposh
A/5

Nový příspěvekod Miloš-V » čtv 20.11.2014 15:03

WRC2 je převážně na šotolině. Tzn budget na 'nekolik (asfaltovách) závodů ME' by stačil tak na jeden nebo dva závody ve světě.
Miloš-V
N/2

Nový příspěvekod Rebbyman » ned 30.11.2014 06:37

PLuto píše:I nadále tvrdím, že možnost s WRC bojovat o titul absolutního mistra republiky je obrovská chyba a nekoncepční krok.

Pluto, máš naprostou pravdu, je to nekoncepční. Můj osobní pohled se ovšem změnil od "je to chyba" k "může to přinést pozitiva". Pokusím se můj pohled vysvětlit. Tvrzením, že je to špatně, bych totiž kritizoval jen důsledek. Příčina je ovšem někde jinde - osobně u FIA koncepci nikde nespatřuji a každým krokem mě v tom sama utvrzuje. Vidím jen vytloukání klínu klínem a zákazy od stolu. Zase jsme u té techniky a zákazů pro různé úrovně soutěžení, kterým je potřeba přizpůsobovat národní pravidla. Dvoulitrové kity, WRC, R4 v ME a teď nově RRC pro ME (předpokládá se schválení zákazu 3.12.). Pouze s útrpným úsměvem podotýkám, že RRC je původní zkratka pro Regional Rally Car - tedy auta přímo předurčená pro Evopu. Vozy měly být lehce konvertovatelné body kitem a restriktorem na WRC a snadno použitelné "o stupeň" výš.
Změna, zákaz. Že má RRC stále platnou homologaci? Ale pánové, vždyť je nekoncepční (za tou koncepci před tím stál snad někdo jiný, než FIA? Ano, M-Sport to navrhl. Ale FIA orazítkovala). Jo vy nemáte v garáži náhradní R5 na Evropu? No tak RRC prodejte (komu?) anebo přestavějte RRC na WRC a jezděte s ním třebas.... no, však máte na výběr ne...? eehhhm, třebas s ním jezděte.... No tak nejezděte, když na to nemáte... Docent Chocholoušek stojí v povzdálí, hladí se na své dlouhé bradě a spokojeně pobrukuje :) Jen tak mimochodem, homologace RRC proběhla v roce 2011 a ještě v červnu letošního roku FIA v TZ tvrdila, že v roce 2015 startovat budou (http://www.fia.com/news/erc-revamped-2015). No, dlouhodobá koncepce, není-liž pravda? Jen podotknu, že např. Citroën Racing ve svých marketingových materiálech z roku 2003 prodával RRC jako nástupce S2000. Jak hluboce se mýlil... Ve světle výše uvedeného čekám, že příští rok někdo z FIA zakáže S2000, protože jsou "nekoncepční" (i.e. nemají písmenko R a číslovku v názvu). Vše je na "dobré cestě", FIA v zákazech pilně pokračuje - zakázala pro příští rok i něco koncepčního: v letošních Regional Rally pravidlech se nápříklad dočteme: "As from 01.01.2015, R4 cars will be eligible in the rallies of non-European FIA regional championships only". Asi tomu nerozumím, nebo co. Co bylo špatně na Mégane R4? Jo oni na něj nespíš zapomněli, mířili totiž na 4 kolky... :mrgreen:
Ke změně názoru mě přimělo relativní posouzení věci; pokud dám toto vše na misky vah, potom ano, WRC v MČR je rozhodně, s ohledem na FIA a výše uvedené kroky, mimo jakoukoliv koncepci. ALE - celé směřování rallyesportu v podání FIA je, podle mého, principielně nekoncepční (viz výše + můj konstantní názor, že R třídy jsou morem národního rallyesportu). Na jedné straně zde stojí definice pravidel a prazvláštní předpoklad FIA, že každý tým je schopen přes noc koupit novou techniku odpovidající (mo)mentální situaci v Paříži, tj. vytvoříme vůz, kategorii, třídu etc., a pak ji, ze dne na den, zakážeme, a, milé týmy, dělejte si, co chcete. Na druhé straně je zde jakási ekonomická realita (tedy investice x výsledek). A poslední, neméně důležitý fakt, je zájem. A teď to sečteme: WRC auta tu jsou, výsledky rozhodně udělají, už zdaleka nejsou tak drahá, jako když byla nová, existují a jsou dostupná, diváci je chtějí (moc je chtějí), sponzoři i týmy je chtějí. Pokud se tedy začneme více soustředit na ten náš český dvoreček a odhlédneme od nějakých "FIA koncepcí", můžeme tu mít opravdu kvalitní sport. To vše říkám s vědomím konkurenční nevýhody R5 a S2000, která mě netěší. Tato auta rozhodně nezmizí (to nikdo ani nečeká). Byť jsou o 8 let mladší, předpokládám, že od WRC dostanou. Ten rozdíl mezi třídami naprosto nepopiratelně je. Ale ptám se sám sebe: chceme bohaté startovní pole (ty S2000 a R5 pojedou tak jako tak), dobrý sport a kvalitu pro diváka, nebo si necháme zákazy, příkazy a pseudokoncepcemi celý národní rallyesport zničit? Za mně - ať si FIA schválí třeba závodního křečka. Nechme u nás jet všechno, co má kola a neohlížejme se na FIA. Nejlepší koncepcí je mít co nejméně pravidel a nesmyslných lobistických zákazů.
Rebbyman
Rally škola

Nový příspěvekod ZAVODY » ned 30.11.2014 06:59

Plhus píše:Řeším stejný problém, mám peníze na 5 závodů ERC s Lancií Delta HF Integrále, ale nemůžu jet, nechtějí mě tam pustit :D :D :D

Co ti v tom brání ? pokud Fas udělám si licenci jinou třeba Německou nebo tě nechce pořadatel? Důvod ? Když se chce všechno jde .
ZAVODY
A/5

Nový příspěvekod liposh » stř 03.12.2014 19:12

Tak teď jsem zvědavý na toho Pecha, když mu to teda povolili :-)
liposh
A/5

Nový příspěvekod Tonda H » stř 03.12.2014 20:14

Takže bude na Janneru odveta ? :)
Tonda H
A/5

Nový příspěvekod Plhus » stř 03.12.2014 20:16

Tak Véno, můžeš :D
Marek Pléha - rally media
Plhus
S2000

Nový příspěvekod liposh » stř 03.12.2014 20:36

Nevíte někdo, jaká je situace na Slovensku? V předběžném kalendáři jsou Hustopeče jako náhradní soutěž, což je asi největší prasečina, co mohla nastat. Protože tedy čeští pohlaváři seberou Hustopečím Pohár ČR a nakonec se může stát, že tam pojedou jen MMČR.
liposh
A/5

Nový příspěvekod gonzo » čtv 04.12.2014 08:37

Nenazval bych to,že sebrali Pohár, pokud jako takový zanikl. Ten se pouze začlení do sprintů. ;)
gonzo
N/3

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2015