od Tomáš » stř 25.03.2015 21:59
Ještě chvíli budu pokračovat v OT.
Především, zdá se mi, že se to tady zbytečně hrotí. Takový ten styl my - oni a osočování moc nemám rád ...
Když to shrnu:
- po loňských cca 30 autech na Šumavě bylo jasné, že se musí něco změnit
Svaz rally rozhodl, že:
- se půjde "národní" cestou a přestanou se kopírovat každoroční změny produkované FIA - za mne dobrý krok, na druhou stranu je jasné, jaké problémy to způsobí na barumce
- posílí se startovního pole čtyřkolkama ze sprintů
Co ale pak z WRCy, pokud by nešly do velkého mistrovství? Samostatný Cup by byl dle mého nesmysl (zvlášť po zkušenosti z roku 2006, tzv. Rally Super Série, ostatně trvala jen rok). Tak se ty zbývající (a v podstatě 2-3 jezdící) dají do MČR. Kdyby se něco dělalo čistě pro Trněného, tak se stopnou WRCa dřív než datem homologace 2006, ne?! Spíš si myslím, že tam vznikl tlak později, ať se mohou přihlásit na české značky i auta po 5. 9. 2014. Tak se udělal (první týden v listopadu) kompromis, že se ten termín posune na konec roku 2014. Toto rozhodnutí vzniklo nejspíš i pod tlakem, aby právě někdo neříkal, že původní rozhodnutí bylo děláno jen pro Trněného a Tomaštíka.
Současné řády ohledně omezení WRCů určitě nejsou ideální (i když osobně mi vadí snad jen to omezení českýma značkama do roku 2014, i když i to částečně chápu), ale zase nejsou nic zničujícího pro českou rally, jak tady bylo naznačováno. A pro diváky to bude určitě plus.