Ypres Rally [ERC, BEL, ERCJ]

Re: Ypres Rally [ERC, BEL, ERCJ]

Nový příspěvekod Mirek Fric » pon 29.06.2015 13:36

Takže moje páté (asi) Ypres. Jako pokaždé zase s místníma. Rally se letos docela dost změnila. Kvůli předpisům se dost zkrátila kilometráž, ale paradoxně to rally asi spíš prospělo. Ubyla celá řada dlouhatánských rovin, přibylo víc technických úseků včetně docela netypické kopcovité francouzské části RZ Westouter. Doby, kdy se na Heuvellandu jezdilo desítky vteřin v omezovači, jsou zřejmě pryč. Stejně jako loni napíšu, že rally se rok od roku stává volnější pro diváky. Tentokrát jsme viděli shakedown/kvalifikaci a devět RZ a ani jednou jsem neviděl vrtulník nebo pořadatelské auto posouvat diváky. Na RZ všude, kde jsem byl, vládla absolutní pohoda. Diváků bylo hodně, počasí parádní a jedinečnou atmosféru ve městě není třeba zdůrazňovat.

Nebudu podrobně rozebírat, co jsem kde viděl, i když toho bylo dost. Spíš se zaměřím na nějaké zajímavosti.

Loix a Fabia. Ve čtvrtek první runda shaku se nesla ve znamení viditelné nedotáčivosti. Potom to bylo lepší, ale pořád tomu něco chybělo. V cíli kvalifikace pak Freddy trefil obrubník. Druhý den v první sekci působil pocitem, že není ve své kůži. Tohle prostě nebyla obvyklá Freddyho jízda. Bylo vidět, že si úplně nevěří, nevyjíždí zatáčky až do krajnic atd. Na druhou sekci zariskoval s obutím měkkých pneumatik, protože v tu dobu místy pršelo. Byly to ale jen lokální přeháňky, které během pár minut uschly. Volba se tak ukázala jako špatná, takže i přes lepší optický dojem pořád ztrácel. Navíc v pátek chytl dva defekty. Večer příliš nezářil nadšením z auta, hlavně z tlumičů. Po první etapě přiletěla z polského testu Škodovky na rychlo Freddyho tajná zbraň v podobě inženýra Yannicka Willocxe. S jeho pomocí pak Freddy vyrazil na trať druhé etapy s vylepšeným setupem a bylo to znát jak na oko, tak na časech, když během prvních tří sekcí byl pětkrát nejrychlejší a třikrát druhý. Soupeři se postupně vystříleli a poslední sekci už Freddy jen odkroužil stejně jako loni. Někdo by mohl říct, že vyhrál jen díky štěstí na odpadnutí soupeřů, jenže přesně o tom to je. Umět najít ten limit, kdy to ještě jde ustát po celou rally a kdy už ne. Freddy sám to shrnul v pátek, když řekl něco v tomhle smyslu: "Já už tady nemám co komu dokazovat. Teď je to na nich, ať se snaží." Poslední perličkou budiž to, že vzadu ve stanu BMA stála schovaná jako rezerva náhradních dílů pro zlé časy druhá Fabia Wallenweina.

Abbring. Tohle byla magořina na entou. Mraky krizovek a tempo, co prostě nešlo ustát. Dokonce i jeho spolujezdec Tsjoen v servisu před tou budkou říkal, že tohle skončí havárií a asi ani on sám nečekal, že to bude tak rychle. Abbring se nechal ale slyšet, že už teď má jistý start v příštím ročníku. V servisu se říkalo, že by to mělo být s novou R5 od Hyundai.

Bouffier. Černý kůň soutěže tu jako vždy zle proháněl továrníky. Měl štěstí i smůlu. Štěstí, když auto přežilo ránu na druhé RZ Dikkebus a smůlu s tím defektem. Každopádně parádní výkon i výsledek.

PSA. Pro všechny bylo asi překvapením, že er pětky od PSA držely. Jediná, co nedržela a to vůbec, byla italská DS3 od D-Maxu pro Cheraina. Italové to auto přivezli ve stavu jakéhosi puzzle, kdy nefungovalo skoro nic a Cherain málem neprošel ani přejímkami. Možná by to nakonec pro něj bylo i lepší. Breen s Lefebvrem nakonec doplatili na to, co obvykle, a to přiliš riskantní jízdu (byť daleko za levelem Abbringa).

GT. Auta Delecoura a Dumase mají i s restriktorem kolem 390 koní. Snijersovo je o hodně horší, má asi 350. U Dueze nevím, ale jeho auto je 11 let staré a pořádně olítané, nemá ani sekvenci jako ostatní. I mezi auty Delecoura a Dumase jsou značné rozdíly. Dumas má novější motor, kratší převodovku (výrazně) a jeho auto se chová mnohem klidněji. Nevím, jestli má Delecour kontrolu trakce, ale u Dumase se vsadím, že ten ji má, protože nevidět za celou rally od čtyřsetkoňového zadohrabu ani jeden drift je přinejmenším divné. Dumas jel velmi okruhově, čistě, bez smyků, bez krizí. Delecour naopak lítal od škarpy do škarpy. Ve výsledku jeli ale oba podoboně rychle a oba doplatili na technické problémy. Vyhrál tak Snijers s autem, o němž zlí jazykové tvrdí, že to je akorát předražený krám. Mimochodem po první etapě jsem se bavil s bývalým spolujezdcem Zeltnera o gétéčkách a když jsem mu říkal, že Dumas má viditelně kratší převody, tak odpověděl, že si nemyslí, že to je dobrý nápad, protože když to zkoušeli, tak převodovka nikdy nevydržela... no a Dumas odstoupil pro poruchu převodovky.

Er dvojky. Od shakedownu bylo jasné, že prim budou hrát Opely. Jejich pdovozky na belgických cestách fungovaly naprosto úžasně. Bohužel ale hned dva zastavila porucha motoru. Jinak bylo zajímavé, že zatímco Griebel jel velmi čistě a téměř bez katů (o to víc mne překvapil jeho defekt na poslední RZ), tak jeho pravým opakem byl Zawada, který jel každou druhou zatáčku po dveřích a vymetal škarpy jednu za druhou. Podobný styl praktikoval Wagemans, ale s tím rozdílem, že to neustál. Na trati se objevila i jedna Fiesta R2T. Auto má docela výrazný ale hodně zvláštní zvuk, v současné podobě mělo asi 185 koní, ale počítá se do budoucna s větším číslem.

Davy Vanneste kuriozně ztratil dvě místa na poslední RZ. Neměl vůbec žádné problémy, ale před startem mu delší dobu zvonil telefon a on to jen zavěsil. Po chvíli potkal nabourané auto Moffeta, ale protože bylo šero, tak si myslel, že to je Duquesne a že ten vyzvánějící telefon mu měl říct, ať neblbne. A tak zvolnil a v cíli se nestačil divit.

V minulém příspěvku jsem zmiňoval, že ne všechno dopadlo dobře. Bohužel je tomu tak. Pár desítek minut po skončení shakedownu došlo k velmi hloupé tragické nehodě francouzských fanoušků. Jeli v Citroënu Saxo s rámem a dva z nich seděli vzadu mezi trubkami rámu. Řidič nezvládl řízení a i při relativně malé havárii jeden z nepřipoutaných kluků zemřel. Druhá vážná nehoda se stala v sobotu v Messenu na odjezdu z RZ Wijtschate, kde se srazila dvě auta diváků a jednoho řidiče odvážela záchranka v kritickém stavu.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mirek Fric » pon 29.06.2015 14:23

Ještě jeden detail. Na startu bylo šest Škodovek a všechny dojely do cíle, což je celkem výjimečná situace. A to se hlavně McCormack snažil co to šlo, aby nedojel :)

Z našich se mi velmi líbil Mira Tarabus. jel velmi čistě, bez krizovek (alespoň já jsem žádné neviděl). Orsák byl přeci jen víc rozevlátý, myslím, že to je i tím, že Ypres už párkrát absolvoval. Tlusťák tak nějak jako vždycky, ale koukatelné to docela bylo (asi víc než časy). U Štajfa se těžko dá nějak srovnávat, protože konkurence v PV letos byla prachbídná a těch pár PV vypadalo vedle er pětek jak zpomalený film. Pokud by jel Andy Lefevere nebo Van den Heuvel, určitě by to bylo o nečem jiném.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mirek Fric » pon 29.06.2015 17:08

phpBB [video]

S autorem videa jsme se celkem pravidelně potkávali, takže to video je i ukázka toho, co jsem tam asi viděl (oba dva ty rychlé nakopáváky, co jsou ve videu) :)
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod RihaL » pon 29.06.2015 21:14

Mirku krásný report děkuji

P.s více takových :D
RihaL
A/5

Nový příspěvekod PLuto » stř 01.07.2015 16:56

Konec Dumase