Rally Catalunya

Re: Rally Catalunya

Nový příspěvekod Tomáš » ned 25.10.2015 22:00

Když se ruší RZ, vždycky se někdo může cítit poškozený. Ten, kdo ji nejel, tak může říkat, že by si vyjel lepší čas. Ten, kdo ji jel, tak zase může mít pocit, že ten druhý si takový čas nezaslouží. Rozhodování o přidělování časů je jedno z nejošemetnějších a na druhou stranu dokážu ocenit, že u nás v Česku je obvykle spravedlnější než to v cizině (MS, ME).
Lefebvre se nemá co cítit poškozený, měl skoro tři dny na to, aby ukázal svoji rychlost, poslední RZ by na tom nic nezměnila.
Jinak za mě osobně je powerstage jako taková nesmysl, který se vymyslel pouze pro TV, aby se i na poslední RZ mělo aspoň o něco jet. Přijde mi krajně nespravedlivé, aby spolu bojoval o hloupé 3 body jezdec, který vede s pohodlným náskokem celou soutěž, s někým, kdo třeba dosud odjel polovinu závodu, příp. si celou neděli šetřil gumy na to, aby to nápalil na poslední RZ. Pořád jsem čekal, kdy na to někdo z předních jezdců doplatí a docela jsem překvapený, že to trvalo tak dlouho (až do dneška).
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » pon 26.10.2015 01:03

Jo, tak v tom všem se oba shodneme. Taky nemám powerstage rád a proto jen očekávám, kdy ji FIA v rámci své "harmonizace předpisů" nařídí i do ME...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Haryk » pon 26.10.2015 14:07

powerstage ani kvalifikace do rallye nepatří

a tady je na posledním záběru ten Ptaszek
https://www.youtube.com/watch?time_continue=447&v=4piZJJ5abN4
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!
Haryk
N/4

Nový příspěvekod Merten » pon 26.10.2015 19:46

Obávám se, že pokud chceme mít WRC živě v televizi, nic lepšího lež powerstage nevymyslíme.
Mně víc vadí současná podoba Rally2, kdy není vyjímkou, že jezdec s půlhodinvou ztrátou jede dva dny v podstatě zbytečně, pouze s vyhlídkou na body z PS.Etapové body alá ERC mi přijdou smysluplnější.
Merten
A/5

Nový příspěvekod PLuto » pon 26.10.2015 19:55

Na to, aby byla v televizi, tak power stage nepotřebujeme. To jen promotér tímto způsobem uměle zvyšuje důležitost poslední zkoušky. Co se superally/rally2 týká, tak na tom se shodneme s drtivou většinou lidí motajících se kolem rallysportu. Ale jen nám to prd platné, když o tom rozhodují pánové jako Mahonen, Crepin či Schmidt...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » pon 26.10.2015 20:25

Merten píše:Obávám se, že pokud chceme mít WRC živě v televizi, nic lepšího lež powerstage nevymyslíme.
Mně víc vadí současná podoba Rally2, kdy není vyjímkou, že jezdec s půlhodinvou ztrátou jede dva dny v podstatě zbytečně, pouze s vyhlídkou na body z PS.Etapové body alá ERC mi přijdou smysluplnější.

Asi nejsem ta Plutova "většina", každopádně s daným tvrzením musím zásadně nesouhlasit. Právě to, co kritizuji u PS (tedy že spolu jedou o stejné body jak ten, který si chce spíše pohlídat celkový výsledek, tak ten, který toho třeba ani za víkend moc neodjel, šetřil gumy a teď na poslední RZ závodí bez zábran a strachu, že může něco ztratit), systém ERC jenom umocňuje. Už se totiž nerozděluje 3-2-1 bod, nýbrž 7-6-5- atd. bodů za každou etapu. Dovedu si lehce představit situaci, kdy jeden jezdec objede celý závod konstatním výkonem, z osmého místa po 1. dnu se dostane na konečné 5. místo a bere celkových 10 bodů (za 2. a 3. etapu třeba taky žádné body nezíská, protože kromě rychlejších v závodě jsou před nim i jezdci ze Superally). A druhý jezdec, který odpadne třeba klidně hned na první erzetě, pak s pošetřenou technikou (gumama apod.) nastoupí do dalších dnů, dvakrát zajede dílčí třetí místo (nebo líp) a v konečném součtu má stejně 10 bodů (nebo víc) než ten, kdo soutěž dokončil. To je přece úplně proti logice závodění. Pak už se z toho dělá rallycross, jednotlivé dny vypadají jako rallycrossové rozjížďky a celkové pořadí by se stalo už jen jakýmsi bodovým bonusem.
Takže i když budu (údajně) v menšině, nikdo mi nevymluví, že systém ERC uplaňovat v soutěžích MS by bylo (alespoň z mého pohledu) úplně špatně.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Merten » pon 26.10.2015 21:12

Chápu Vaši argumentaci, ale myslím, že návrat k pravidlu 'odstoupíš-končíš' v nejbližší době nehrozí.
To aby někdo mohl etapovými body získat v součtu víc než řádně dokončivší jezdec je samozřejmě nesmysl (viz český mistrák).Ale snad je možné systém nastavit relativně spravedlivě a zároveň zachovat atraktivitu pro diváky, kteří samozřejmě chtějí vidět co nejvíc bojujících jezdců.Dnešní divák je holt přemlsanej (pozoruju na sobě :? ) a lepší už to nebude.
Merten
A/5

Nový příspěvekod Tomáš » pon 26.10.2015 21:26

1. Mertene, klidně mi tykej, samozřejmě se zachováním veškeré slušnosti vůči (nejen) mému věku :-)
2. Bráním se nařčení, že jsem vyslovil nesmysl a nahrávku na smeč (viz český mistrák) využívám:
např. (třída 3 - Šumava) Kopáček - 25 b. (nedokončil), Růžička také 25 b. (5. celkově), Pešl jen 23 b. (4. celkově) - všimni si mj. pořadí a bodového zisku u 4. a 5. místa atd., Kraml 21 b. (6. místo) atd.
Takových podobných, příp. ještě více do očí bijících situací lze samozřejmě ukázat více.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » pon 26.10.2015 21:28

Bonusové body za etapu jsou proto, aby se motivovaly posádky, které odstoupí v první etapě, aby jely i druhou. Samozřejmě, současný systém 7-1 má smysl uplatňovat u dvouetapových soutěží, u tříetapových by to bylo potřeba nastavit jinak. Pořád je to ale podle mě lepší, než superally/rally2.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » pon 26.10.2015 21:28

Český mistrák je nastavený špatně, to je jasné a doufám, že se to pro příští rok změní.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2015