Mirek Fric píše:Já bych jakoukoli formu superally zrušil úplně. Když si na Monte Carlu postavili hlavu a jeli pár sezon bez toho, tak to soutěži vůbec neuškodilo. Naopak tam přibyl ten primární cíl - soutěž vůbec dokončit a podívat se tak do knížecího paláce.
Každopádně forma SR v ERC je podle mne menší zlo než ta ve WRC. Rozhodně není dokonalá, ale nemá některé totální absurdity systému z WRC. Viz níže.
Kdo odstoupí může být přesto v konečné klasifikaci a historických výsledcích. Tohle prostě nikdy neskousnu.
Jezdec, co sedí v servisu a pije kafe může být na RZ rychlejší než ti, co ji jedou (například Španělsko před pár lety, kdy v úvodu silně pršelo a na padesátikilometrové RZ nedojela ani jedna jedna dvoukolka se ztrátou pod pět minut).
Jezdec, co v prvních dvou etapách havaruje vždycky v první zatáčce, ale poslední den dojede všechny RZ (většinou je jich jen pár), je klasifikovaný, zatímco jiný, co odjede celou soutěž a pár metrů před cílem mu zdechne auto, tak klasifikovaný není.
Mirku, přestože tebe i tvé názory respektuji, s řadou výše uvedených tvrzení bych si dovolil polemizovat či vysloveně nesouhlasit. Ale postupně.
"Jakoukoliv formu superally zrušit."
Pochopitelně, i to je možné. Troufnu si ale tvrdit, že by se to setkalo s ostrým nesouhlasem jak jezdců, tak především automobilek, které do toho dávají ohromné peníze. Auta, lidi a veškeré vybavení stěhují kolikrát přes půl zeměkoule a představa, že by jim tam pak auto odstoupilo kvůli maličkosti hned na první erzetě a více se už v neobjevilo v přenosech, je pro ně nepřijatelná. Stejně tak jsem přesvědčený, že proti by bylo 99,9% diváků. Tím myslím ty lidi, kteří sledují soutěže přímo na místě. Věř mi, že pár soutěží po světě jsem už zcestoval, v dobách před vozy WRC, před superally, ale i v současnosti a vím, že drtivé většině lidí je jedno, jestli kolem nich projelo auto průběžně třetí či páté, startující v superally nebo ne. Jde jim především o zážitky z průjezdu té absolutní špičky a ty by se při klasickém vypadávání pochopitelně umenšily. Nevím, o kolik méně by jich pak chodilo k tratím, rozhodně by to ale šlo poznat a pro řadu automobilek, které kolikrát jsou na hraně rozhodnutí, jestli v MS pokračovat či ne, by to mohl být impuls pro odchod. Chápu, že těm, kteří sledují soutěže přes internet, je to vcelku jedno. Když mi v neděli nepojede na Catalunyi polovička aut, nic se neděje. Pustím si televizi se světovým rallycrossem, podívám se na špičkové ragby, ostatně té nabídky a lákadel je tolik, že každý sport a disciplína musí maximálně bojovat o přízeň diváků. A proto se tyto sporty a dísciplíny i částečně mění.
Je zde samozřejmě námitka, že dřív soutěže taky neměly superally. Ano, ale dřív taky za každou erzetou stál doprovod a když byl problém, cokoliv se vyměnilo. Oprava mohla trvat klidně i 45 minut, protože něco se najelo na erzetě, na přejezdu - když se nestíhalo - se jelo jako na erzetě (dnes tě hlídá GPS) a dalších 15 minut byla rezerva do vyloučení. Dnes se musí odstoupit i kvůli zdánlivým prkotinám (např. opakovaný defekt), bez servisu se musí odjet kolikrát celý den, a pokud máš třeba jen lehce vyvrácené kolo a přejezd do posledního servisu 50 km, pak smůla, protože dle pravidel to už nedojedeš.
"Když si na Monte Carlu postavili hlavu a jeli pár sezon bez toho, tak to soutěži vůbec neuškodilo. Naopak tam přibyl ten primární cíl - soutěž vůbec dokončit a podívat se tak do knížecího paláce."
Soutěž vůbec dokončit a vidět knížecí pálac dnes není už ani zdaleka ten primární cíl. Dnes fungují hesla jako "Win or go home" nebo "Být druhý znamená být první poražený" apod., jede se především o to být co nejvýš. Když to někde vysypeš, prostě smůla, příště to musí dopadnou líp. Ale za pět osmých míst s tebou nikdo nepodepíše smlouvu na příští rok. Když se letos jelo Monte po 3 letech s pravidlem superrally, jezdci na startu první erzety určitě nekalkulovali s myšlenkou, že když to zahodím na první RZ, nic se neděje, chytnu 2x7 min. a druhý den se jede dál. Výsledek už byl v prčicích. Ostatně kouknul jsem se na statistiku z doby, kdy se RMC vrátilo do MS: 2012 - ze 17 WRC tři bourali, další odpadl na TZ, 2013 - ze 13 WRC bouralo (a tedy odstoupilo) pět, .... Rok 2015 - z 18 WRC bouralo 5 (dva nedokončili úplně), lidi ale byli rádi, že viděli pokračovat Loeba, Meeka či Chardonetta. Ale statistiky skutečně odpadlých či uvažování jezdců a jejich přístup k nasazení nijak nezměnilo, jestli se jede či nejede podle pravidla superally
"Každopádně forma SR v ERC je podle mne menší zlo než ta ve WRC."
Jak jsem psal výše, tvůj názor ti neberu, každopádně já se domnívám opak. Systém bonusových bodů je nespravedlivý vůči posádkám, které pokračují v soutěži, a především deformuje systém hodnocení v celém mistrovství. Souhlasím s tím, že systém superrally může deformovat umístění v samotné soutěži a historické výsledky, ale obvykle až na místech, které jsou pod obvyklou rozlišovací schopnost (ve Španělsku by třeba nebyl 34. Evans či 41. Tannak). Najdou se pochopitelně výjimky - z evropských soutěží to je jediný výsledek v první desítce (10. Meeke - RMC) u mimoevropských (kde je ale primární problém s počty startujících) pak přesně tři umístění v první desítce.
"Jezdec, co sedí v servisu a pije kafe může být na RZ rychlejší než ti, co ji jedou (například Španělsko před pár lety, kdy v úvodu silně pršelo a na padesátikilometrové RZ nedojela ani jedna jedna dvoukolka se ztrátou pod pět minut)."
Ale jasně, takové případy se přece stávají běžně na každé soutěži WRC. Namátkou hned letošní Španělsko, RZ 16: Evans (fiesta WRC)+ 7:00,0 min., Costa Lluis (Swift) +13:09,8 min. Jenže podivovat se nad tím či nějak rozčilovat by znamenalo připustit absurdní myšlenku, že Costa se swiftem zde přijel závodit s Evansem s WRC. Prostě od nepaměti je tomu tak, že v rámci každé rally se jede hned několik samostatných soutěží (klasifikací) mimo tu nejvyšší - absolutní pořadí. A Evanse tedy vůbec nezajímá, že na dané RZ "porazil" Costu (kterého to stejně tak netrápí), nýbrž že za onu etapu nachytal iks krát 7 minut a je v podstatě mimo. Bisahu nezajímá, že je na Vsetíně 12., nýbrž že je první před Smékalem, a Tidemanda nezajímá ani tak 9.místo absolutně (potěší, ale co už), jako je pro něho hlavní, že vyhrál WRC2.
"Jezdec, co v prvních dvou etapách havaruje vždycky v první zatáčce, ale poslední den dojede všechny RZ (většinou je jich jen pár), je klasifikovaný, zatímco jiný, co odjede celou soutěž a pár metrů před cílem mu zdechne auto, tak klasifikovaný není."
Ano, to je věc, která mi taky nepřijde po chuti a je to ta, kterou dávám při porovnávání obou systémů k tomu horšímu. Pro její užití mám jediné vysvětlení, a to že z logistických důvodů nelze třeba tak rychle dopravit třetí den odstoupené auto do UP, proto se výsledky vydávají bez těchto odpadlých, těžko říct?!. Každopádně kdybych mohl na systému superally u WRC něco změnit, pak tuto věc. Netvrdím tak, že by to pak bylo dokonalé, ale z mého pohledu (komplexního - atraktivita, automobilky, jezdci, diváci, spravedlnost systému, ...) je to pořád lepší než systém bonusových bodů.