Novinky v ME 2017

Re: Novinky v ME 2016

Nový příspěvekod Tomáš » pon 03.10.2016 21:36

Mirek Fric píše:Tome, 6 z 10 je pitomost. S takovým systémem se mohou soupeři o titul teoreticky přímo potkat jen dvakrát. Pokud se má počítat jen 6 soutěží, proti čemuž rozhodně nejsem, tak je potřeba zredukovat i celkový počet soutěží na maximálně 8.

Mirku, já tady opakovaně (a už dávno zpátky, lze dohledat zde na fóru) tvrdím, že počet soutěží v ME je moc. Dřív jsem to tvrdil, když bylo 12 soutěží, teď to tvrdím opět, když je soutěží 10. Správná je redukce na 7, max. osm závodů. To zaprvé.
Na druhou stranu zde dokládám fakty, že bude-li v kalendáři 10 závodů, pak počítat 6 z 10 nebo současných 7 z 10, je z hlediska sportovního v podstatě šumafuk. Tvůj příklad, že pak by se (při 6 z 10) dva uchazeči o titul potkali třeba jen dvakrát, je teoreticky možný. Předpokládá ale situaci, že daný jezdec odjede ze šesti závodů šest kvalitních bodovaných výsledků. Realita je ale jiná. Jsou problémy, havárie, zkrátka se odpadá nebo občas dojede vzadu. Konkrétně letos - Kajto má z osmi závodů dojetých sedm (za Barum jen pár bonusových bodů, navíc v Řecku jen osmé místo, které by v případě 6 z 10 škrtal). Lukyanuk ze 7 závodů dojetých pět (navíc na Barumce mimo desítku), Sirmacis 3 dojeté z 5 (možná bude po Kypru 4 ze 6), Tarabus 2 dojeté z 5 atd. Nemusím tě přesvědčovat, že kdyby měli všichni budget na 10 závodů, tak je odjetou (i při 6 z 10), protože jsou si vědomi, že ne všechno vyjde, navíc na některých soutěžích je větší bodový zisk nemožný (Belgie - Loix, ... Barum - Kopecký, ... atd.).
Tedy to, jestli se budou spolu zájemci o titul potkávat, není dáno počtem snížením počtu započítaných závodů o jeden, nýbrž nemožností ufinancovat 10 závodů. Když se starty přímých konkurentů, např. Sirmacise (6 závodů) a Tarabuse (5), rozmělní do 10 závodů, tak je logické, že se mockrát nepotkají. Bude-li těch závodů sedm, pak je to jiné.
Závěr: není pitomost 6 z 10, ale právě těch 10.
A kdo bude tvrdit, že ne, pak budu jízlivý a dodám. Je-li 6 z 10 "vražda" (dle Plhuse), přitom dosavadních 7 z 10 bylo OK, pak navrhuji radikální zkvalitnění šampionátu zavedením pravidla 8 z 10. No a jestli se bude započítávat všech deset, tak bude ME už hotové terno a pohrnou se zde továrny s R5 i zástupy movitých a kvalitních soukromníků ...
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod pelikan » úte 04.10.2016 11:43

Jen bych připomněl situaci z IRC kde se taky škrtalo a lepší na tom byly ve finále ti co dali ráno nebo prostě utrpěli nulu než ti co škrtali nějaké body. Jinak souhlas s výše napsaným.
pelikan
N/2

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 04.10.2016 11:48

Ano, máš pravdu. Tomáš vychází z předpokladu, že všichni mají problém sehnat prostředky na celou sezonu. Pravidla by ale měla myslet i na to, že prostě může přijít tovární tým nebo třeba Nasser nebo kdokoli, kdo může jet všechno, s prstem v nose auto čtyřikrát rozbít a šestkrát vyhrát (přesně takto získal titul v IRC Mikkelsen).
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » úte 04.10.2016 13:48

pelikan píše:Jen bych připomněl situaci z IRC kde se taky škrtalo a lepší na tom byly ve finále ti co dali ráno nebo prostě utrpěli nulu než ti co škrtali nějaké body. Jinak souhlas s výše napsaným.

Jistě je zde myšlena situace IRC z roku 2011 (Mikkelsen vs. Kopecký), tak ať je řečena celá pravda, pak je třeba říct, že primárně to, že Kopec nakonec prohrál o bod a půl, bylo dáno dosti dementním pravidlem o koeficientech. Na předposlední Skotské se násobilo 1,5-násobkem, na posledním Kypru dvojnásobkem, obě dvě soutěže na Kopeckého slabší šotolině. Zde se ukázala nesmyslnost koeficientů, protože najednou se ze dvou soutěží udělá něco extra a doposud jednoznačně se vyvíjecí šampionát se na posledních dvou soutěžích úplně otočí (pro zajímavost - z prvních devíti soutěží zapisoval Mikkelsen 66 bodů, z posledních dvou 87,5b.!!)
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Tomáš » úte 04.10.2016 14:03

Mirek Fric píše:Ano, máš pravdu. Tomáš vychází z předpokladu, že všichni mají problém sehnat prostředky na celou sezonu. Pravidla by ale měla myslet i na to, že prostě může přijít tovární tým nebo třeba Nasser nebo kdokoli, kdo může jet všechno, s prstem v nose auto čtyřikrát rozbít a šestkrát vyhrát (přesně takto získal titul v IRC Mikkelsen).

Otázka zní, jestli se mají nejprve vymyslet pravidla a pak čekat, kdo se v daném seriálu objeví, nebo pravidla přizpůsobit realitě. Já jsem pro druhou možnost, protože realita posledních let (doba IRC 2011, kde Mikeš i Kopecký startovali ve všech 11 závodech, je bohužel už dávno pryč) je taková, že ME není nějaké terno pro tovární týmy či Nassera apod. a většina soukromníků holt nemá na to odjet 10 závodů, z nichž polovička je ještě z hlediska logistiky docela šílená (Kanáry, Azory, Kypr, Irsko, ...).
A Mirku příklad toho, kdo by šestkrát vyhrál a čtyřikrát rozbil s prstem v nose auto? Ten by získal 6x39 b. (+ možná ještě nějaké bonifikační) a měl by cca 240-250 bodů. V tom případě (viz bodové zisky z posledních roků) vyhraje, ať se bude započítavat 6 z 10, 7 z 10 nebo třeba klidně všechno. Proto stále opakuji, že změna ze 7 z 10 na 6 z 10 je fuk, a ne žádná vražda ... Hledá se problém, kde není.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 04.10.2016 14:10

Asi si úplně nerozumíme. Já nejsem proti 6 bodovaným (viz ty náklady), ale proti bodování jen 60% podniků. To je podle mne z principu špatně a kalendář by se měl zkrátit na maximálně 8 podniků. Je mi ale jasné, že se to nejspíš nestane.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 04.10.2016 16:13

Je varianta, že by ME mělo příští rok jen 9 podníků. I lidi ve vedení Eurosport Events vědí, že 10 závodů je ze sportovního hlediska moc. Ale z ekonomického a politického je náročné mít míň podniků...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Haryk » úte 04.10.2016 18:11

PLuto píše:Ale z ekonomického a politického je náročné mít míň podniků...
neználek by si pomyslel, že rallye je pořád sport, ale čtenář rozhovoru s panem Ribeirem v Rally ví, že "promotér", ale spíš raketýr, to vidí jinak ;)
party, nebo aspoň "podání ruky" (kdo viděl Bony a klid tak ví, jak se podává...) s premiérem pořadatelské země má vyšší váhu
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!
Haryk
N/4

Nový příspěvekod lubos » úte 04.10.2016 18:43

PLuto píše:Je varianta, že by ME mělo příští rok jen 9 podníků. I lidi ve vedení Eurosport Events vědí, že 10 závodů je ze sportovního hlediska moc. Ale z ekonomického a politického je náročné mít míň podniků...

Takže jsem měl pravdu. Česky řečeno: utrpěla by kasička (promotéra, fia, ...) přeloženo do jazyka motobafuňářů je: z ekonomického a politického hlediska je náročné!!!
A to si ti pánové opravdu myslí, že MY co chodíme na rally jsme neználkové (jak píše Haryk), abychom jim tyto povídačky (slušně řečeno) baštili?? Já jim opravdu (opět slušně řečeno) z vysoka kašlu na plácání se po ramenou (či podávání si ruky) s nějakým politickým NEZNÁLKEM. To opravdu pro NÁS nemá sportovní hodnotu. Na to na závody nechodíme.
lubos
A/5

Nový příspěvekod pelikan » stř 05.10.2016 11:42

To Tomáš:
Myslím, že stejným způsobem získal rok před tím titul Meeke. Také jel stylem věnec nebo kotrmelec a protože se škrtalo, tak škrtal jen nuly z podniků kde nedojel a byl na to líp než ti co dojeli. I to je podle mě špatně. Já jsem za neškrtání a také bez koeficientů.
pelikan
N/2

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2017