Mistrovství Slovenska

Re: Mistrovství Slovenska

Nový příspěvekod PetrWRC » ned 07.07.2019 20:28

Já to tady doplnim, ať to ostatní nemusí hledat podobně jako já - z autosportfoto.sk

Preteky však ešte mali zaujímavé dohru a na potvrdenie výsledkov sme si museli počkať oveľa dlhšie, ako zvyčajne. Košická posádka totiž zabudla zastaviť na časovej kontrole po cieľovej rampe a v predbežných neoficiálnych výsledkoch súťaže bola vyškrtnutá. Následne prebehlo odvolanie sa. Športoví komisári odvolanie priznali a Košičanov vrátili na druhé miesto.

https://www.autosportfoto.sk/spravodajstvo/clanok/fantasticke-sieste-vitazstvo-grzyba-v-presove
PetrWRC
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod STi » pon 08.07.2019 14:28

otazka na to, ako to vyriesili padla aj tu: Rally komisia SAMŠ hadam tam pribudne aj vysvetlenie
STi
Rally škola

Nový příspěvekod PLuto » pon 08.07.2019 18:56

Podle mě je to hodně špatné rozhodnutí...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 09.07.2019 01:26

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod STi » čtv 18.07.2019 20:08

STi
Rally škola

Nový příspěvekod Tomáš » ned 21.07.2019 20:18

Částečně reaguji na Karbonylovu poznámku ve vláknu k letošnímu Římu.
Ač jsem v Prešově byl, do cíle jsem nejel a nechtěl se tedy vyjadřovat ke Kočiho problému jen na základě informací z jedné strany a k něčemu, u čeho jsem nebyl. Na Bohemii se ptám přímého účastníka na inkriminovanou časovku a dostávám jasnou odpověď: "Nechci se zastávat ani jedné strany (myšleno Koči vs. Rufa), ale jestli mělo být časovkou to, že z houfu lidí vyskočí nějaká ženská a vezme si od nás jízdní výkaz, tak já něco takového za časovku nepovažuju. Tak asi na toto uspěli s odvoláním ...."
Dle této informace jsem to tedy bral tak, že tam chyběly základní věci (stolek, časoměřiči, návěstí, ...) k tomu, aby se dalo vůbec uvažovat o ČK jako takové. Vysvětlení Rally komise SAMŠ k danému problému, které tady dal STi, je srozumitelné. O pochybně zajištěné ČK se tam nepíše, ale zmiňuje se základní rozpor ve vztahu k řádům FIA. A vznikají-li pochybnosti, pak by se mělo postupovat dle jedné ze základních právnických poučky - in dubio pro reo (v případě pochybností ve prospěch obviněného). Z tohoto pohledu nevidím žádný problém, že Koči uspěl s odvoláním. Ostatně i u nás se kdysi řešila podobná situace, že se posádky vylučovaly z konečné klasifikace a pak se tam zase vracely (Valaška 2015).
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Karbonyl » ned 21.07.2019 21:20

V ZU Rally Prešov se píše, že "Po prejdení cieľa súťaže musia posádky umiestniť svoje vozidlá do uzavretého parkoviska, prejazd podľa itinerára súťaže s dodržaním jazdnej doby." V harmonogramu mají jako poslední ČK uvedenou 10E Parc fermé IN, za mě není co řešit. Za výkaz je zodpovědná posádka, pokud před rampou odevzdá výkaz a do dalšího úseku s ČK odjede bez papíru v ruce, je to její chyba, stolek nestolek.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » ned 21.07.2019 23:31

Kubo, opravdu sis přečetl pořádně stanovisko Rally komise SAMŠ?!
Fajn, je sice hezké, že argumentuješ bodem 12.3 ZÚček, ještě před ním je ale bod 1.1, kde se píše:
"Súťaž sa uskutoční v súlade s FIA Medzinárodným športovým poriadkom (MŠP) a jeho prílohami, so Športovými predpismi pre FIA regionálne majstrovstvá 2019 (FIA Predpisy), národným športovým poriadkom, ktorý je v súlade s FIA predpismi a týmito Zvláštnymi ustanoveniami."
Ve stanovisku se jasně píše, že jako hlavní argument pro přijetí odvolání se bere fakt, že se to neodehrálo v souladu s řády FIA (56.1 Soutěžní část rally končí v „cílové časové kontrole IN“ před pódiem (cílovou rampou). )
Schválně jsem se díval na ZÚčka + harmonogram posledních soutěží:
Řím - ČK 16A Finish - Holding in a šmytec, soutěžní část rally končí, pak už jen pódium
Boleslav - ČK 20A - Finish TC a Holding area, soutěž končí, pódium
Hustopeče - ty mají po poslední RZ servis, takže konec až v ČK 10C, pak cílová rampa
atp.
Takže jestli si dal pořadatel v Prešově do harmonogramu časové kontroly 10D a 10E za cílovou rampu včetně časů, kdy tam mají posádky být, a chtěl v nich dodržovat soutěžní předpisy, pak má smůlu, protože soutěž už skončila v 10C (tím samozřejmě nemyslím doba pro protesty, případné rozbory aut atp.)
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Karbonyl » pon 22.07.2019 00:08

Jenomže zvláštní ustanovení jsou doplněním nebo upřesněním obecných předpisů pro potřeby té či oné rally. Na daném podniku mají vyšší váhu (nejvyšší váhu pak mají prováděcí ustanovení). Na barumce nám soutěžní část taky bude končit až v ČK 15F, což je vjezd do UP, v ZU je to uvedeno a FIA to schválila.

Co se týče soutěží, které jsi vyjmenoval, všechny měly uzavřené parkoviště hned za rampou, tzn. na vjezdu odevzdáš výkaz a de facto jsi v UP, ve kterém se teda navíc bouchne šampus, a dál nic neřešíš. Ale Prešov nebo Barum po rampě pokračují přejezdem do UP, kde samotná cílová rampa je další ČK a vjezd do UP je ještě další ČK. Jde o další traťový úsek, plnohodnotnou součást tratě, kterou nejde jet bez výkazu a itíku - a právě takovéto odlišnosti od obecných řádů se specifikují v ZU.

Stanovisko SAMŠ jsem si přečetl a bohužel mi z toho prostě čpí snaha za každou cenu najít skulinu v řádech. A já osobně tam ani tu skulinu bohužel stále nevidím a považuju to rozhodnutí za špatné. Je to jako kdybys ve vesnici, kde je místně nařízený limit 30 km/h, jezdil padesátkou a argumentoval tím, že padesátka je uvedená v obecném zákoně o silničním provozu. Je to prostě postavené úplně na hlavu.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » pon 22.07.2019 00:43

Někdy v drobnostech se skrývá to podstatné ...
Teď se dívám a nečtu tam, že "soutěžní část končí v ČK 15F", jak píšeš, ale že "soutěžní trať končí v ČK 15F" (navíc se tam oproti Prešovu aspoň neobjevuje čas, kdy tam má posádka přijet). Mají-li být ZÚčka kompatibilní s řády FIA, tak soutěžní část musí skončit v ČK 15E. Následuje povinnost jet trasou, kterou jím dáte v itíku, tedy ten cca kilometr pod kino, což se dá zkontrolovat jednoduše přes GPS, ale to je tak vše. Vy jim snad budete v 15E dávat jízdní výkaz na přejezd do 15F? Nebo ten původní budou odevzdávat až v 15F? Nevím, jen se ptám, ty jsi komisař, já jen občasný pisálek. Za mne by se měl výkaz odevzdat v 15E a tím pro posádku soutěž jako taková končí - rampa, šampaňské, hymny, rozhovory a přejezd danou trasou do UP. Samozřejmě že tu poslední trať musí dodržet, ať si někde nezašijí do dílny přehodit si ten správný restriktor ... ;)
Tomáš
A/6

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2019