Rally di Roma Capitale [ERC, ERCJ, ITA]

Re: Rally di Roma Capitale [ERC, ERCJ, ITA]

Nový příspěvekod PLuto » pát 31.07.2020 00:17

Tak máme za sebou první závod mistrovství Evropy. A myslím, že jsme si ho tam všichni náramně užili, já teda určitě. Covidové předpisy byly sice přísné, ale hlavně na papíře. V rámci "propagace" nosili účastníci závodu (posádky, týmy, fotografové, Eurosport apod) roušky, ale víceméně byli jediní. Z domorodců to většina lidí spíš nenosila, maximálně tak v obchodě. Nepodávaly se ruce, ale klepalo se lokty či zaťatou pěstí. Nějaké to plánované propojení s mobilní aplikací zůstalo dle očekávání utopií. Měření teploty probíhalo na vstupech do určitých míst (servisní zóna, ředitesltví, administrativní přejímky), ale moc valného úspěchu to nebylo, obzvlášť v těch vedrech, které v Itálii koncem července (překvapivě) panovaly. Ve čtvrtek byla při seznamovacích jízdách na druhé RZ naměřena teplota vzduchu 38°, tak jsme si dělali srandu, že stát se to během závodu, tak musí být zkouška zrušena, protože je s teplotou nad covid limitem... Soutěž bez diváků znamenala jediný fakt - neprodávaly se vstupenky. Ale kdo chtěl, na trať se dostal. A co mám zprávy od lidí, tak i celkem bez problémů. Hlavně ale byla na všech vidět pozitivní energie a nadšení, že se může zase závodit. A taky natěšenost na řízení auta, což se odrazilo v řadě havárií... Startovka se sešla skvělá a nebýt zrušení Barumky (a dalších situací kolem covidu), mohla být ještě lepší.

Každopádně mě v celkové klasifikaci trošku zklamal souboj o vítězství. Myslel jsem si, že bude vyrovnanější. Vpodstatě ale trio Lukyanuk-Basso-Crugnola bylo výkonnostně jinde, než zbytek. A díky brzké havárii Crugnoly nemusel Basso jet první den tak rychle, takže se udělaly větší rozestupy. Další souboje ale byly hodně zajímavé, pěkně se to přelívalo. Super byl i souboj o vítězství v malých juniorech, to byl možná highlight celé soutěže. Je velká škoda, že to pro Pedra Antunese takto dopadlo, havárie asi dost výrazně ovlivní jeho další plány. Co mě celkem zklamalo, tak nepřipravenost posádek a týmu se zkušenostmi z mistrovství světa. Vůbec neznali předpisy (např. viz Solberg a jeho dva dny testů), vůbec neměli nastudované informace k soutěži (takový M-Sport se až v noci před ranní přejímkou "dozvěděl", že ta probíhá na týmovém místě v servisu), přičemž to vyšlo v bulletinu už několik dní předtím a všichni o tom věděli.

Apropo, když už jsme u těch přejímek. Historicky poprvé (za poslední hodně dlouhou dobu) se v rámci ME uskutečnila přejímka v servisní zóně, na místě každé posádky. Takže vyjímečně nedojížděly posádky na určené místo za techniky, ale technici obcházeli týmy. A jak to dopadlo? Celkem dle očekávání - posádkám se to líbilo, technikům ne. Každopádně zvolili zajímavý systém, určili zhruba šest různých skupinek, které postupně navštěvovaly každý tým a kontrolovaly určitě věci. Někdo kontroloval doklady, někdo oblečení, někdo bezpečnostní prvky v autě. A kupodivu to fungovalo a dařilo se i dodržovat časový rozvrh, který počítal s 20ti minutami na jedno auto. Samozřejmě, FIA technici nadávali, že je to neakceptovatelné, takže se s tím nejspíš zase hned tak nepotkáme. A ještě jedna poznámka k přejímkám - už před řadou týdnů, když vydala italská federace ten covid protokol, na základě kterého pak úřady povolily soutěž, už tehdy tam jedna z podmínek byla, že přejímka musí být v servisu. Pořadatel tedy požádal FIA o vyjímku a vydání bulletinu se změnou přejímky... ...a bylo mu to zamítnuto. V podstatě až do neděle před soutěží pak probíhala debata, jak bude přejímka probíhat. Přitom bylo naprosto jasné, že pokud nebude přejímka v servisu, závod se prostě neuskuteční...

Na závěr bych si nechal negativní zkušenost s pány z Dirtfishe, konkrétně Colinem Clarkem a Davidem Evansem. Takto arogantní chování od novinářů na závodech ME už dlouho nepamatuju a vysoce převýšili dlouhodobě nejarogantnějšího novináře občas navštěvujícího závody. Z jejich přístupu a chování jsem byl zhnusený nejen já, ale i řada lidí motajících se kolem tiskového střediska či mediálních zón.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Červ » úte 04.08.2020 22:51

Viděl jsem dnes na ČT reportáž z Říma a musím říct, že spíš než reportáž o rally to byla reportáž o tom, jak uspořádat venkovní akci na více dní v době Covidu... Nevidět výsledky tak asi vím jen to, že vyhrál Lukyanuk a jeho tým byl vlastně spíš než na rally na antiCovidové misi...
Červ
A/5

Nový příspěvekod Tomáš » sob 15.08.2020 22:26

Jo jo, já to viděl taky až se zpožděním a víc než o rally je to takový Covid-19 speciál ....
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » úte 18.08.2020 12:37

To bylo tak trochu přání od FIA, aby se ukázalo, jak k tomu rally přistupuje obezřetně...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Předchozí

Zpět na Sezona 2020