Barum Czech Rally Zlín [FIA ERC, MČR] + Star Rally Historic

Re: Barum Czech Rally Zlín [FIA ERC, MČR] + Star Rally Histo

Nový příspěvekod Tomáš » úte 16.08.2022 06:35

Tak v tomto, Standaku, naprostý souhlas. A nevidím za tím nic jiného než nenažranost vybrat další poplatky za "přihlášení se", tentokrát od gumařů. Nejvíc mne na tom štve fakt, že to pak znehodnocuje národní mistrák, když Stříteský bude startovat až cca hodinu za nejlepšími.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod lubos » úte 16.08.2022 10:01

Tomáš píše:Tak v tomto, Standaku, naprostý souhlas. A nevidím za tím nic jiného než nenažranost vybrat další poplatky za "přihlášení se", tentokrát od gumařů. Nejvíc mne na tom štve fakt, že to pak znehodnocuje národní mistrák, když Stříteský bude startovat až cca hodinu za nejlepšími.

A v posunu nepomůže ani přeskupení po etapě??
lubos
A/5

Nový příspěvekod Tomáš » úte 16.08.2022 12:28

No, v tom panuje zatím taky docela zmatek. Na Azorech obraceli prvních 15 a Csomose nechali jet 2. den jako druhého. Na Kanárech prvních 15, ale Csomos jel až 16. (přitom po 1. dnu byl desátý). Na Rajdu a Liepaji se pro jistotu obracelo prvních 14, přitom Csomos na Rajdu po první dnu šestý startoval až jako patnáctý. Na Liepaji byl po 1. dnu 15., tak ho raději nechali startovat až jako 19. za dalšími ERC1. No a úplný extrém byl Řím, kde jako 11. po první etapě startoval do druhé jako 25. až za mj. dvěma RC4 a jedním RC3 a RGT.
Takže každý pes, jiná ves.
Schválně jsem se díval do ZÚček a tam je to napsané tak, že to umožňuje dvojí výklad.
" ... do 2. etapy prvních 15 v absolutní klasifikaci jako sloučená skupina obráceně .... pořadí startu ERC, MČR ..."
Nejlogičtěji mi tedy přijde, že bude-li např. Stříteský po prvním dnu 7., tak bude do neděle startovat ve sloučené skupině jako devátý v pořadí. Taky ale může přijít chytrák, který řekne, že Stříteský není ERC, protože nemá prioritu a šoupnou ho tam, kde se jim zamane ...
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod gonzo » úte 16.08.2022 12:45

Taky jsem studoval pořadí do druhé etapy dle ZU, a já to chápu tak, že mezi Evropany se počítají posádky do Pecha, tzn včetně Stříte.., a až po nich pojedou posádky MČR dle pořádí,tzn od Pecha dále . Ale ví bůh,nebo Pluto jak to bude ;)
gonzo
N/3

Nový příspěvekod Tomáš » úte 16.08.2022 13:06

Gonzo, byť tady máte někteří Pluta za děda vševěda, který všechno ví a všechno zná, tak bych si jen skromně dovolil odkázat na Mezinárodní sportovní řád FIA a jeden z jeho bodů:
"11.11.3 Ředitel závodu je odpovědný za řízení podniku v souladu s platnými předpisy"
Takže ne Pluto, ale Honza Regner rozhodne o tom, jaké bude startovní pořadí (ostatně právě ředitel soutěže podepisuje startovní listiny). Samozřejmě tak musí učinit v souladu s platnými pravidly a kdyby se tak nestalo, může jej trojice sportovních komisařů opravit. A jak už jsem napsal, napsaná ZÚčka umožňují jak (dle mého) logičtější vysvětlení, že ERC jsou čísla 1 až 75, tak i alternativní výsled, že ERC je 1 až 45.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Peperoma » úte 16.08.2022 14:04

Zdravím,
Taky se mám touhu vyjádřit k letošnímu ročníku BCRZ a tím podpořit místní diskuse.

Nejprve bych se ještě vrátil k minulému roku, konkrétně jeho harmongramu, který byl s pohledu přejízdějící fandy-turisty byl velmi vstřícný, letošní harmonogram je vzhledem omezemí promotéra a jeho vysílání v platformě ALL Live značně komplikovanější na přejezdy mezi jednotlivými RZ.

Startovní pole historiků, se stává téměř výhradně tuzemskou záležitostí s vyjímkou SK a HU , minulý ročník se zde vyskytoval názor, že zahraniční posádky se západní Evropy, nepřijíždí hlavně kvůli rozbitosti trati. Ale i tak startuje mnoho jezdců kteří umí udělat hezkou show.

Soudobé pole , nic velkého jsem nečekal vzhledem kvalitě letošního ročníku ERC. Ze špičky Evropy přijeli témeř všichni až na Nila Solanse, který by mohl být velmi vysoko. Z české špičky přijel taky každý, jen je trochu škoda že nepřijelo více posádek s širší špičky (Trojan,Bisaha,Kopáček,Tomek,Šimek,Hanák) kteří by byly do počtu vozů kategorie Rally2. Příjemně mě překvapil start Petra Semeráda a Francouze Cartiera se zajimavým autem. Dále mě mrzí že není větší konurence v kategorii RC3 , kde jsem předpokládal start klidně 6 vozů. Naopak konkurence v RC4 je velmi kvalitní. Poslední otazníkem ještě je ukázka nové Rally 2 od Škody třeba alespoń na městké RZ.

Letos si myslím , že by se o nejvyšší stupeň víězů mohou poprat jen 3 jezdci (Kopecký,Cais,Mareš).

Na závěr, bych dodal že i přes slabší obsazení, nevidím moc důvodů odstupovat s kalendáře ME, při troše snahy promotéra se spojením WRC 2 a ME v jeden ucelený program na rozvoj jezdců ve vozech R5 by se mohla úrověn ME dostat zpátky na vysokou úrověn.
Peperoma
N/1

Nový příspěvekod PLuto » úte 16.08.2022 14:17

standak píše:Tohle mi přijde snad nejvíc nejnesmyslnější pravidlo. V dalším roce bych povolil jen jeden druh paliva a oleje a pak už je jen krůček k tomu povolit jen vybrané značky... Místo toho, aby se v dnešní době posádkám spíše pomáhalo a motivovalo ke startu, tak mi přijde, že se děje pravý opak. To by bylo, aby se ta špička ještě více neosekala :lol:

Nesmyslné pravidlo to je, ale prostě jde jen o rýžování peněz. Jak v MS, tak i tady v ME. O penezích to bylo a bude vždycky, jen je otázkou, jak je kdo nenažraný. V MS je povolen jen jeden druh paliva od jednoho dodavatele a všichni na to nadávají, ale nedá se nic dělat. Totéž s pneumatikama. Promotér si namastí peníze, firma nabízející produkty si namastí peníze, bité jsou jen posádky. Bojím se, že jeden druh paliva v ME je otázkou blízké budoucnosti, i když se snažím promotéra přesvědčit, ať tomu tak není. Ale money rules...

Ještě k těm pneumatikám - vždycky v posledních letech výrobci pneumatik platili za to, že byli partnery šampionátu. Ale nikdy to nebylo postavené na tom, že nemůžeš použít jiné pneu. To je novinka až letošního roku, kdy tři pneumatikáři byli ochotni zaplatit celkem vysokou částku za to, že budou exkluzivní. Ale ve finále na tom jsou bity zase jenom posádky, protože peníze na tento poplatek jde z budgetu, který byl původně určený na podporu posádek...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 16.08.2022 14:18

Tomáš píše:A v posunu nepomůže ani přeskupení po etapě??

Přeskupení po etapě pomůže. Posádky v rámci mezinárodního pole (1-75) budou přeskupené. Stejně tak pak budou přeskupené i posádky v rámci národního pole (76-116).
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 16.08.2022 14:23

Tomáš píše:No, v tom panuje zatím taky docela zmatek. Na Azorech obraceli prvních 15 a Csomose nechali jet 2. den jako druhého. Na Kanárech prvních 15, ale Csomos jel až 16. (přitom po 1. dnu byl desátý). Na Rajdu a Liepaji se pro jistotu obracelo prvních 14, přitom Csomos na Rajdu po první dnu šestý startoval až jako patnáctý. Na Liepaji byl po 1. dnu 15., tak ho raději nechali startovat až jako 19. za dalšími ERC1. No a úplný extrém byl Řím, kde jako 11. po první etapě startoval do druhé jako 25. až za mj. dvěma RC4 a jedním RC3 a RGT.
Takže každý pes, jiná ves.
Schválně jsem se díval do ZÚček a tam je to napsané tak, že to umožňuje dvojí výklad.
" ... do 2. etapy prvních 15 v absolutní klasifikaci jako sloučená skupina obráceně .... pořadí startu ERC, MČR ..."
Nejlogičtěji mi tedy přijde, že bude-li např. Stříteský po prvním dnu 7., tak bude do neděle startovat ve sloučené skupině jako devátý v pořadí. Taky ale může přijít chytrák, který řekne, že Stříteský není ERC, protože nemá prioritu a šoupnou ho tam, kde se jim zamane ...

Bohužel, v předpisech je i tato věta "For the purpose of enhancing live TV coverage, the championship promoter may request the running order of the cars to be changed at the end of a Leg." Touto větou je ti odpovězeno, z jakého důvodu panuje výše zmíněný zmatek...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 16.08.2022 14:24

gonzo píše:Taky jsem studoval pořadí do druhé etapy dle ZU, a já to chápu tak, že mezi Evropany se počítají posádky do Pecha, tzn včetně Stříte.., a až po nich pojedou posádky MČR dle pořádí,tzn od Pecha dále . Ale ví bůh,nebo Pluto jak to bude ;)

Proto já preferuju pojmenování rozdělení na mezinárodní pole (1-75) a národní pole (76-116). Jezdci 1-45 jsou pak prioritní jezdci, kteří mohou bodovat.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2022