Barum Czech Rally Zlín [FIA ERC, MČR] + Star Rally Historic

Re: Barum Czech Rally Zlín [FIA ERC, MČR] + Star Rally Histo

Nový příspěvekod Tomáš » ned 07.08.2022 13:53

ad problém Slušovice:
vloni tu bylo řečeno Karbonylem na přímý dotaz jednoho člena fóra, že parkovat se bude na dostihovce. Nakonec tam ale byla zákazová značka a někteří lidi museli parkovat až při vjezdu do Slušovic (úplně na kraji vesnice, ještě před fotbálkou). Odtud to bylo na dostihovku 1,5 km pěšky, k diváckému místo na louce cca 2 km. Viděl jsem tam tatínky, co vedli až od té zatáčky po kraji 4proudovky malé děcka, musel to být docela opruz (to nehledě na nebezpečnost, když do protivky jezdily jiná auta). Tak chápu, že byli naštvaní, když viděli ty velké parkovací možnosti v okolí Sudu a ještě se spoléhali na informaci z fóra.
Vysvětlení problému - údajně chyba jednotlivce?!?
Letos se dotaz opakoval a opět Karbonyl odpovídal, že teď už to bude v poho. Každopádně dle mapek (víz příloha, str. 2) to vypadá, že situace může být stejná.
Možné vysvětlení: 1. mapa se omylem okopírovala z loňska a letos nebude problém, 2. zase se bude opakovat "chyba jednotlivce" ...
Ne vážně, to už není o jednom chybujícím člověku, protože ten zákaz si tam jen tak někdo sám od sebe nedá, to už bych spíš nazval chybou systému.
Přílohy
Slušovice-parkování.pdf
(1.02 MiB) 138 krát
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Pepé » ned 07.08.2022 16:56

Další věc je naprosto chybějící průchod pro diváky, přicházeli jsme od Slušovic s dost velkým předstihem a před páskou pořadatel , že po trati už nemůžeme - říkáme OK , kudy tedy ( ne že by jsme nevěděli ale mysleli jsme si, že třeba bude vytyčený průchod i z hlediska , že ta louka nad cestou nemusí být pošlapaná celá a taky ten terén není pro hůř pohyblivého člověka snadný)a pořadatel - kudy chcete. U diváckého místa s tak vysokou návštěvností by to mělo být asi nějak ošetřeno - alespoň mám celkem bohaté zkušenosti , že to na jiných soutěžích tak bývá . A taky dodám , že to dříve na Barumce bývalo zvykem!
A k tomu parkování - myslím si, že se nepletu ale při odjezdu ze Slušovic bych řekl, že byly auta až u hřiště pod Veselou.
Pepé
N/1

Nový příspěvekod Sabelt » ned 07.08.2022 18:32

Na takova úskalí si musi clovek na barumce zvyknout nedelaji to pro ty co plati vstupne ... 2 hodiny pred startem ... Nechodte potrati beztr za pasku to musis ignorovat a kdyz ti 2 hodiny pred startem rekne poradatel ze rz necha zrusit tak at si to klidne zrusi nereknu pul hodiny pred ale 2 hodiny vzdy se zasmeju a poslu ho do ..... :D
Sabelt
N/1

Nový příspěvekod Karbonyl » ned 07.08.2022 23:14

Tomáš píše:ad problém Slušovice:
vloni tu bylo řečeno Karbonylem na přímý dotaz jednoho člena fóra, že parkovat se bude na dostihovce. Nakonec tam ale byla zákazová značka a někteří lidi museli parkovat až při vjezdu do Slušovic (úplně na kraji vesnice, ještě před fotbálkou). Odtud to bylo na dostihovku 1,5 km pěšky, k diváckému místo na louce cca 2 km. Viděl jsem tam tatínky, co vedli až od té zatáčky po kraji 4proudovky malé děcka, musel to být docela opruz (to nehledě na nebezpečnost, když do protivky jezdily jiná auta). Tak chápu, že byli naštvaní, když viděli ty velké parkovací možnosti v okolí Sudu a ještě se spoléhali na informaci z fóra.
Vysvětlení problému - údajně chyba jednotlivce?!?
Letos se dotaz opakoval a opět Karbonyl odpovídal, že teď už to bude v poho. Každopádně dle mapek (víz příloha, str. 2) to vypadá, že situace může být stejná.
Možné vysvětlení: 1. mapa se omylem okopírovala z loňska a letos nebude problém, 2. zase se bude opakovat "chyba jednotlivce" ...
Ne vážně, to už není o jednom chybujícím člověku, protože ten zákaz si tam jen tak někdo sám od sebe nedá, to už bych spíš nazval chybou systému.

1. díky, že přímo tady pouštíš mapy, které mají jít ven až za týden. Chceš ban? :D (kdyby někdo brblal, že s tím naděláme, tak zrovna před hodinou mi nad barákem hrčel na celé údolí nějaký tréningáč...)
2. v mapě máš u těch značek dodatkovou tabulku povolující vjezd diváků, jak na gorbačovku, tak na dostihovku, nevím tedy, kde je problém.
3. ad harmonogram - už mě tady ty konfrontační diskuze moc nebaví, když věcné argumenty jsou brány a priori jako výmluvy. Pokud to umíte líp, přijďte a aktivně se zapojte do organizace, dveře jsou otevřené.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » pon 08.08.2022 09:29

ad 1, v dnešní době se tvářit před 14letým klukem (který toho viděl na internetu víc než dost), že jej přinesl čáp, je stejně směšné, jako se tvářit, že se lidi dostanou k mapám BR až 14 dní před. Vždyť už vše dávno visí na stránkách všech možných měst a obcí (tady toto jsem měl z Hošťálkové?, anebo ze Vsetína?, fakt nevím a je to vlastně jedno, už je to ostatně i na ewrc a kde všude). Kdokoliv chtěl, tak už se k nim dávno dostal (včetně kdejakého 18letého klučiny, který si chce projet trať předem, zabránit tomu nelze, ani potrestat, tedy pokud tam není vysloveně zákaz vjezdu). Mně už dávno před týdnem přišla od kámošů, co jezdí po rally, kompletní mapka BR ...
ad 2, v mapě vidím akorát zákazovou značku při vjezdu k dostihovce a z obou směrů zákaz odbočení. Jediné vyznačené parkoviště je na gorbačovce, v okolí sudu nikde nic. Když obrázek zvětším, tak pod těmi zákazovými značkami sice vidím dodatkovou tabuli, ale ani při zvětšení na 300% z ní není nic poznat. A dodatkové tabule tam byly i vloni (vjezd povolen jen pro označená auta, však jsem tam také projížděl a parkoval 30m od trati). Logicky se tedy mohu domnívat, že situace je stejná jako vloni a to byl smysl mého příspěvku - raději dopředu varovat ty, kteří se budou stejně jako vloni spoléhat na zdejší informace. Ale jestli to bude letos jinak a tentokrát se bude dát věřit informaci zástupce ředitele BR, tak OK.
ad 3, "pojď a zapoj se", ano takovou odpověď jsem očekával. Kubo, nepočítám-li rok 1992 (časoměřič - učeň), tak poprvé jsem se do organizace BR zapojil už v 96. A i později mne několikrát najdeš v programu BR. Naposledy jsem byl požádán o výpomoc vloni a neodmítnul jsem. Pokud si nebudete vědět ani příští rok rady s tím, jak lépe poskládat harmonogram, s důvěrou se na mne obraťte :-)
" ... už mě tady ty konfrontační diskuze moc nebaví, když věcné argumenty jsou brány a priori jako výmluvy ..." - tak hlavní problém asi bude v tom, že mé příspěvky nejsou vždy v souladu s oficiální linií administrátorů fóra. Ostatně od toho tady máte několik jiných kývačů a obdivovatelů (včetně toho pologramoty, který se dožadoval jmen přihlášených). Pokud je třeba očistit toto fórum od "rozvracečů a nepřizpůsobivých", je třeba mi udělit ban, a to doživotní :-) No a že výmluva na promotéra je nesmyslná jsem snad ukázal dostatečně na příkladu jiných rally, které mají stejného promotéra.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Karbonyl » pon 08.08.2022 09:56

Že to na jiných rally měli s harmonogramem jinak je možné, ale když už se promotérovi platí nehorázný balík, tak proč se o ty živé přenosy sám obírat a sám si je ořezávat? Diváci u trati jsou důležití, ale těch, kteří to budou sledovat na netu, taky není málo. Další věcí je, že se do toho harmonogramu musí nějak rozumně vejít Star rally, aby to nebyl úplný paskvil "jak to zrovna vyjde". A další důvody už zmínil Pluto. Na barumce bývá okolo 60 časoměřičů a je to na hraně toho, co jde v Česku v době prázdnin sehnat. A v neposlední řadě se to celé musí nějak zaplatit, což při současných nákladech např. na cesťáky vyletělo oproti loňsku téměř skokově. Ne o řád, ale i tak je to raketa. Jak tu někdo psal o dvaceti kratších erzetách, to je při dnešních cenách sanitek, ASR, časoměřičů a dalšího personálu ekonomická sebevražda, tyto náklady jdou do nižších statisíců za každou erzetu. To je z těch výmluv v kostce asi tak vše.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod pelikan » pon 08.08.2022 11:51

Ad nehorázná částka promotérovi. Platíte více nebo stejně jako vloni? Částka mě nezajímá to je vaše tajemství.
Ad divák u internetu nebo u trati. Musíte si řéct pro keho to pořádáte. Kdo je pro vás tou prioritou a kdo bonusem. Nevím jestli internetoví diváci tvoří atmosféru u trati, pomoci vytáhnout ralíčko ze škarpy.
Jak už tu bylo napsáno paliva zdražila i pro nás diváky a jestli uvidím jen 2RZ denně, tedy vlastně jednu RZ 2x tak fakt váhám jestli pojedu těch 400km do Zlína.
Letos už jsem pár rally viděl, ale třeba na Bohemku jsem jel jen kvůli Dohnalovi a Mikkelsenovi s novou Škodou. Bude nějaké lákadlo i ve Zlíně? Proč zmiňuju Bohemku? Všiml jsem si tam dost úbytku diváků, aby toto nepotkalo i vás!
pelikan
N/2

Nový příspěvekod Tomáš » pon 08.08.2022 12:55

Karbonyl píše:Že to na jiných rally měli s harmonogramem jinak je možné, ale když už se promotérovi platí nehorázný balík, tak proč se o ty živé přenosy sám obírat a sám si je ořezávat? Diváci u trati jsou důležití, ale těch, kteří to budou sledovat na netu, taky není málo. Další věcí je, že se do toho harmonogramu musí nějak rozumně vejít Star rally, aby to nebyl úplný paskvil "jak to zrovna vyjde". A další důvody už zmínil Pluto. Na barumce bývá okolo 60 časoměřičů a je to na hraně toho, co jde v Česku v době prázdnin sehnat. A v neposlední řadě se to celé musí nějak zaplatit, což při současných nákladech např. na cesťáky vyletělo oproti loňsku téměř skokově. Ne o řád, ale i tak je to raketa. Jak tu někdo psal o dvaceti kratších erzetách, to je při dnešních cenách sanitek, ASR, časoměřičů a dalšího personálu ekonomická sebevražda, tyto náklady jdou do nižších statisíců za každou erzetu. To je z těch výmluv v kostce asi tak vše.

Kubo, ale toto co píšeš výše, už má hlavu a patu. A není to jako u čtení tiskovky, kdy jsem si říkal, že si někdo ze mne dělá srandu ....
Takže se zájmem promotéra (ale i pořadatele) si plně rozumíme. Byl by nesmysl poskládat do jedné sekce třeba 3 erzety za sebou po půl- až 3/4 hodině a ošidit se tak o celkovou délku vysílání. Ale ještě jednou - toto je zájmem obou, tedy jak promotéra (jeho reklamy), tak pořadatele (jeho reklamy). Dosud se totiž jen psalo, že ta (neformální) hodina je kvůli promotérovi.
Logiku dává i to, že míň úseků = menší náklady (mj. menší počty časoměřičů) pro pořadatele. Budu upřímný - když jsem tu tiskovku četl poprvé, tak jsem si říkal: houby promotér, chtějí ušetřit a jen to házejí na někoho jiného. Pak jsem přemýšlel - ale vždyť Honza Regner zmiňoval, že jste byli kousek od MS. No tak to musí být k dispozici mnohem větší balík peněz a letos tedy nebude na BR problém s financemi jako 2020. Teď to ale vypadá, že zase tak velká sláva to není, anebo se prostě jen chce ušetřit.
Taky rozumím tomu, že informace o nedostatku časoměřičů či šetření se do tiskovky moc nehodí. Pak je ale nesmysl vymýšlet si zástupný problém, působí to jen trapně.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Tomáš » pon 08.08.2022 13:03

pelikan píše:Ad nehorázná částka promotérovi. Platíte více nebo stejně jako vloni? Částka mě nezajímá to je vaše tajemství.
Ad divák u internetu nebo u trati. Musíte si řéct pro keho to pořádáte. Kdo je pro vás tou prioritou a kdo bonusem. Nevím jestli internetoví diváci tvoří atmosféru u trati, pomoci vytáhnout ralíčko ze škarpy.
Jak už tu bylo napsáno paliva zdražila i pro nás diváky a jestli uvidím jen 2RZ denně, tedy vlastně jednu RZ 2x tak fakt váhám jestli pojedu těch 400km do Zlína.
Letos už jsem pár rally viděl, ale třeba na Bohemku jsem jel jen kvůli Dohnalovi a Mikkelsenovi s novou Škodou. Bude nějaké lákadlo i ve Zlíně? Proč zmiňuju Bohemku? Všiml jsem si tam dost úbytku diváků, aby toto nepotkalo i vás!

Co vím, tak kdysi to byla cca "osmička", no a snad nebudu moc hádat, když řeknu, že letos by to mělo být určitě víc. Samozřejmě jen hádám a nevím, jestli tam byla předtím podepsána smlouva s pevnou sumou na ročník, anebo s možností navyšovat poplatek promotérovi dle reklamního prostoru v médiích. Ten živý mnohahodinový přenos s mraky kamer, vrtulníky, několika komentátory atd. atd. cosi stojí.
Vyvážit zájmy všech (divák u trati, divák u monitoru, pořadatel, promotér, týmy) je určitě problém, ale zvládnout se to dá. Viz např. letošní Finsko - naprostý luxus a díky deštivému pátku jsem u toho vydržel ten den snad 6-7 hodin ...
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Mates » pon 08.08.2022 13:09

Tomáš píše:Luboši, opakováním nesmyslů z tiskovky se z nepravdy fakt nestane pravda ;) Harmonogram BR si vytvořili pořadatelé sami a za to, že nestihneš (rozumně) za den víc jak dvě erzety, opravdu nemůže promotér. Jestli to Zlínští nechtějí udělat lépe (anebo neumějí), to nedokážu posoudit. Za mně je ideální systém 2x2 - servis - 2x2, s jedním přejetím stihneš za den 4 erzety. Tak jako na Sardinií nebo v pátek ve Finsku. Anebo třeba i Liepaja byla rozumná - přejezd RZ1-3 (resp. RZ4-6) první den jen pětikilometrový, druhý den bez přejíždění 4 erzety ...
Jak jsem pochopil, tak ta hodina mezi erzetami je doporučovaná a není to dogma - viz Polsko (mezera 50 min), Kanáry (45 min) nebo Fafe (dokonce 32 min), ať beru jen evropské podniky.
To jenom u nás se furt fňuká, všichni nám házejí klacky pod nohy, zkrátka taková naše typicky česká ukňouranost ...

ps: pokud na moji výtku bude někdo reagovat, tak se určitě dočteme něco ve stylu, že to nejde proto a proto a z toho a toho důvodu. Na to existuje jedno moc hezké přísloví: "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody."

Ten přejezd mezi RZ1-3, respektive 4-6 v Lotyšsku byl fakt snad 2-3 minuty max, sami jsme z toho byli totálně překvapení, jaký kousíček to je...a navíc opravdu kvalitní místa (při krátké procházce, v obou případech do protisměru RZ). Byl jsem totálně v šoku, že to zjistilo/vědělo tak málo lidí, vzhledem k celkové návštěvnosti. I když oni možná byli i někde jinde na té jedničce, protože se to dalo v klidu s předstihem přejet i třeba z míst někde po startu/v půlce :oops: Bylo to úplně na pohodu...a druhý den ty 4RZ v jednom? Na šotolině výborný tah...na asfaltu by to takhle asi úplně nešlo, přesto to byla rally hodně na pohodu, divácky přívětivá tak, jak už jsem dlouho neviděl. Přístupná pohodová místa kousek od parkování, OK jedno vypáskování byla totální šílenost, mnohem horší únikovka než kdy u nás. Jinak ale opravdu vše v pořádku...vlastně dokonce ten druhý den jsme dojeli až k RZ a byli jsme tak překvapení, že můžeme parkovat přímo u pásky, že jsme se otočili a jeli pryč v domnění, že to je ta část RZ, která se odpoledne nejede :D :D :D no za 3min jsme se po zkontrolování mapy vrátili zpět...sám starší pan pořadatel nám (německy mluvící) doporučil místo na dívání kousek od něj, kde se dalo krásně stát...jako poděkování jsem mu, když jsem ho viděl v tom vedru chudáka vyčerpaného čekajícího ještě na úplný konec a svoz, nechal 2 čerstvé džusy. Pán nám svou radostí z takové maličkosti udělal taky obrovskou radost. Tak snad jsme v zahraničí reprezentovali slušně. Nicméně celkový dojem z Liepaji je opravdu skrze pozitivní, až na chování pár domácích fanoušků v diváckém místě u skoku druhý den. Já věřím, že nás letošní Barumka taky nezklame, i když se nám od začátku divácky, startovkou aj. nelíbí a brbleme, nicméně je fakt, že to parkování u nás je občas velmi složité. A to vůbec nevím jak to funguje u diváckých míst apod. (například jít s dítětem/někým se ZTP/starším člověkem to musí být asi "zážitek", což ovšem není problém jen Barumky).
https://www.facebook.com/pg/martinplesnikphotographer
Mates
S2000

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2022