Rally Croatia

Re: Rally Croatia

Nový příspěvekod PLuto » úte 03.05.2022 01:43

Má (veřejně známá) averze vůči WRC i nadále přetrvává (je to však hlavně kvůli zákulisním věcem, systému fungování a chování lidí, což jsou věci, které normální fanoušky vůbec nezajímají), ale letos jsem se měl možnost podívat výjimečně i na trať. Pokud pominu extrémně hnusné a nevyrovnané počasí po celý týden (z čehož jsem si odnesl nachlazení a v posledních dnech jsem ani přes chrapot nebyl schopen pořádně mluvit) a mnohdy naprosto nesmyslné brzké vstávání (další z věcí, proč nemám WRC rád :) )... ...hmm, tak jsem zase začal negativně. Tak to zkusím jinak.

Letos na Croatia Rally jsem měl možnost navštívit i něco jiného než jen servisní zónu (která mi přišla pro diváky hodně non-user friendly, kdy se běžní diváci neměli moc šancí dostat přímo k vozům a museli vše sledovat z velké dálky za druhým zábradlím, přičemž častokrát v zóně pro průjezd vozů stáli "ocedulkovaní" fanoušci, takže nebylo nic vidět - na takovouto servisní zónu bych se jako divák teda nevydal). V neděli jsem vyrazil do vzdáleného přeskupení před Power stage do Kumrovce. Zaujala mě vesnička samotná, která doslova žila rally. Spousta různých stánků, všude davy lidí, mezi kterými se prodíraly závodní auta, takže ani nebylo vidět na cedule (což mohlo posléze vést i k penalizaci po Virvese). Navíc hned kousek od přeskupení byla rychlostní zkouška, takže jsme se mohli jít podívat. Bylo to klasické divácké místo s rychlým příletem přes horizont, levým vracákem a pak výjezdem do kopečka. Spousta lidí kolem, atmosféra výborná. Ale z koukání na místě jsem byl trochu zklamaný. V první řadě podle mě naprosto nesmyslné čtyřminutové intervaly mezi vozy Rally1 - tam člověk víc čeká, než že se něco děje. Sice byla za zády velká obrazovka, kde běžel přímý přenos (kterému jsou veškeré závody přizpůsobené a normální diváci na místě promotéra vůbec nezajímají), ale nebylo to ono. Já jsem si chtěl užít zážitek naživo, který díky velkým pauzám nebyl tak intenzivní. To se zlepšilo až poté, co přejely všechny vozy Rally1 - pak už to jelo po minutě a pěkně to odsýpalo. Druhým mírným zklamáním byly vozy Rally1. Čekal bych, že právě po tom vracáku při výjezdu do kopce bude nějak znát zrychlení, ale žádný wow efekt nepřišel. WRC vozy poslední generace jsem viděl několikrát a ten odpich byl znatelný, rozdíl oproti autům R5 viditelný. Tady mi to tak velký rozdíl na první pohled nepřišel. Čekal jsem od toho víc. Navíc podvozkově se ty auta chovaly nějak divně, hlavně na tom katovacím horizontu před vracákem.

Naopak, co musím určitě pochválit, je atmosféra od spousty českých fanoušků - jak v servisní zóně, tak i na slavnostním startu nebo na setkání posádek s fanoušky. Tohle se podařilo na výbornou.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mates » úte 03.05.2022 11:18

Já teda Chorvatsku (až na drobné výjimky) nemám téměř co vytknout :) Za mě naprosto parádní soutěž, pravděpodobně nejhezčí/nejlepší, na které jsem kdy byl. A teda nevím jak na diváckém místě někde ve vracáku, ale mně se nová "WRC" zdála mnohem záživnější, monstróznější a zábavnější než ta stará. Navíc naopak žehlily úplně nesmyslně třeba dopady po dlouhých skocích, které R5 rozkopaly. Nemusíme se ani bavit o divácky poměrně dost přívětivém harmonogramu, kdy se toho dalo stíhat docela dost (a kdyby se chtělo, tak i víc). Co na tom, že to bylo za cenu dřívějšího vstávání, za to mi to stálo. Počasí mi nevadilo, předpověď byla známa už nějaký ten týden dopředu, takže jsme se na to dostatečně vybavili a připravili. Ostatně, udělalo to pár míst nakonec více zajímavých. Atmosféra byla po celý závod naprosto neuvěřitelná, RZ-ty nádherné a doslova mi učarovala místní příroda. Ty kopce a hory...tohle jsem od Chorvatska nečekal, spousta malebných pohledů, to bylo něco, umím si tam představit jet na dovolenou i bez rally. Nádhera :!:

PS: Když už řešíme tu pásku apod., tak jsem poprvé v životě zažil situaci, kdy u nás zastavil bezpečák a ptal se, kam jdeme. Když jsme mu vysvětlili, že nás pořadatel nechce nechat stát na značně vyvýšeném místě, kde auta okolo jedou pomalou rychlostí cutem, takže jdeme někam zpátky, tak nás sám na výše uvedené místo poslal a domluvil to s pořadatelem, že takto je to v pořádku a tam stát rozhodně můžeme a ať tam přesune klidně i zbytek lidí.
https://www.facebook.com/pg/martinplesnikphotographer
Mates
S2000

Nový příspěvekod dufs » stř 04.05.2022 08:46

Ahoj, tak jsem poprvé vyrazil na MS a užil si to maximálně.
Pvedlo se mi i něco málo nafotit.
Takže stačí kliknout na Olivera.
Obrázek
dufs
N/1

Nový příspěvekod jakob » čtv 05.05.2022 09:29

Pár fotek z Chorvatska mým okem můžete shlédnout zde:
www.konecky.eu/2022/wrc-croatia-rally-2022

Obrázek

Dle mého názoru byla určitě hodně povedená rally se skvělou českou kulisou, ale ne některých místech to byl opravdu velký punk (přišlo mi to podobné jak na WRC v Polsku), tak doufám, že nám ještě nějaký rok vydrží, protože bych se tam určitě rád ještě vrátil.
jakob
N/1

Předchozí

Zpět na Sezona 2022