Kowax Valašská Rally ValMez [MČR, ERT]

Re: Kowax Valašská Rally ValMez [MČR, ERT]

Nový příspěvekod Tonda H » úte 04.04.2023 19:13

Všichni historici

phpBB [video]
Tonda H
A/5

Nový příspěvekod PLuto » úte 04.04.2023 21:38

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » stř 05.04.2023 15:02

gonzo píše:Přidělování časů v RZ 1 tentokrát rozhodlo o vítězi 2WD. Nevím proč aspoň R.Dohnal a K. Zpěvák nedostali čas Štefana, když
tihle 3 jezdci se celou soutěž honili mezi sebou. :?: :(

Filip Ocelka havaroval až kousek před cílem zkoušky, takže bylo možné při přidělování časů přihlížet, jak se jednotlivým pilotům na zkoušce dařilo. David Štefan tam zajel super čas, přidělené časy Dohnalovi a Zpěvákovi odpovídají tomu, jak si na zkoušce vedli.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » stř 05.04.2023 15:49

Mates píše:Hlavně že budeme nadávat na Štochla jaký je to ko*ot a budeme mu brát licenci. Ale v případě Vaška Pecha je to naprosto v pořádku a ještě ho necháme vyhrát závod. Řády platí pro všechny stejně...ještě že neexistuje video, kde je zřetelné jejich jasné porušení a v kombinaci s oznámením ředitele, viz. níže, vyznívají všechny okolnosti velmi úsměvně...: https://app-cdn.sportity.com/18891e40-8014-4b02-8c8e-eed22764c260/c6ce828d-e3a1-470c-b78a-2917357ab3f5_3.3_CoC%20communications%20no%203.pdf

Ještě budeme Vaška oslavovat jako vítěze. Udělat tohle Kopecký, tak se to bude řešit ještě rok...

Původně jsem chtěl psát na Autosport souhrnný článek k Valašce, který by měl titulek: "Kowax Valašskou Rally ValMez vyhrál Václav Pech, ale..." Nakonec mě předběhl Honza Vaškovič, který článek sepsal mnohem neutrálněji, než bych ho sepsal já. Každopádně, k dané situaci. Tohle je bohužel jedna z hlavních bolestí ERT a důvod, proč všechny pořadatele odrazuju od toho být zařazeni do tohoto seriálu. Posádky to nepřivede skoro žádné (v případě Valašky jednu), zato to přivede zahraniční sportovní komisaře, kteří můžou napáchat spousty škod. Zažil jsem řadu sportovních komisařů, kteří fungovali suprově a nedám na ně dopustit. Znám i sportovní komisaře, kteří na závodech, kde působili jako stykaři (i na závodech MS) a byli super, tak pak jako sportovní komisaři na závodech ERT (ať už se ten seriál jmenoval jakkoliv) se chovali jako hovada. Dokonce pamatuju jednoho sportovního komisaře, který působil na soutěži zdrogovaný a tak ho zbývající dva sporťáci nechali jezdit po trati v inspekčním voze a rozhodovali sami. Bohužel, sestava sportovních komisařů odpovídala spíše té horší variantě. Odpovídá tomu i verze startovky do druhé etapy, kde si prosadili svoje změny (k horšímu) a výše zmíněné rozhodnutí ohledně přestupku Pecha je podle mě pomyslnou třešničkou na dortu. Podle mého názoru tento přestupek NESMÍ zůstat bez trestu. Můžeme se bavit o tom, jestli mělo přijít napomenutí, pokuta, časová penalizace nebo vyloučení - tohle všechno je na debatu a výsledek není tak jednoznačný. Ale neudělit za tento přestupek žádný trest je podle mě obrovská chyba. A jen pro zajímavost, hlavní sportovní komisař je ta samá osoba, která stála za penalizací pro Gryazina na Rally Hungary po nezastavení u Hercziga...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mates » stř 05.04.2023 21:36

phpBB [video]
https://www.facebook.com/pg/martinplesnikphotographer
Mates
S2000

Nový příspěvekod PLuto » stř 05.04.2023 23:18

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod gonzo » čtv 06.04.2023 06:36

Pluto díky za vysvětlení a odpověď. ;)
gonzo
N/3

Nový příspěvekod -xp- » čtv 06.04.2023 10:37

PLuto píše: Podle mého názoru tento přestupek NESMÍ zůstat bez trestu. Můžeme se bavit o tom, jestli mělo přijít napomenutí, pokuta, časová penalizace nebo vyloučení - tohle všechno je na debatu a výsledek není tak jednoznačný. Ale neudělit za tento přestupek žádný trest je podle mě obrovská chyba. A jen pro zajímavost, hlavní sportovní komisař je ta samá osoba, která stála za penalizací pro Gryazina na Rally Hungary po nezastavení u Hercziga...
Polemizovat o sportovních komisařích kdekoliv na světě nechci, ale podle mne ty pro názor, že tahle situace nesmí zůstat bez trestu, nemáš oporu v řádech. Nebyl jsem na místě, ale z videa, co jsem viděl
https://youtu.be/z7OWovLhRJ8?t=274
, je ta trať postavená tím způsobem, že nelze jednoznačně určit, zda neodbočení byl záměr/omyl nebo jezdecká chyba. Je určitě dobře, že tam byl rozhodčí faktu a že měl svůj názor, nicméně to závodníkovo otočení bylo na nejbližším možném místě (hned za kolíkem) a neumím si představit, jak by se dokazovalo, že to bylo schválně a že nešlo o přebrzdění zatáčky s okamžitým otočením a návratem do původního směru - což je situace, kterou jsem nenašel v řádech (možná jsem špatně hledal), ale která se běžně automaticky toleruje
https://youtu.be/seihnMGCeuo?t=465
https://www.youtube.com/watch?v=FdTlPy1LixE
V řádech se píše: 34.1.4 Posádky musí vždy jet jen ve směru RZ (s výjimkou pouhého otočení se).
Z tohohle pohledu to byla u Pecha určitě hraniční situace a správné je, že se tím zabývali sporťáci, ale podle čeho mají být přesvědčeni, že to bylo jednoznačně na trest, natož na jaký? V oznámení ředitele č.3 se říká "Upozorňujeme posádky, že na výjezdech z okruhových rychlostních zkoušek 10/13 Juřinka a 15/16 Vítkovice, bude přísně kontrolován zákaz couvání nebo otáčení se na RZ."
Kontrola proběhla, byl tam rozhodčí faktu, potud ok, ale ani v tom Oznámení není nějak popsána výše případného trestu... Závodník nikoho neomezil nebo neohrozil, to mají taky sporťáci pravdu.
Za mne ideální řešení by zpětně bylo, kdyby ten výjezd nebyl rovně, ale musela se třeba udělat klička kolem toho žlutočerného kolíku, pak by nebyla o (ne-)správném výjezdu žádná diskuse...
-xp-
A/5

Nový příspěvekod Mates » čtv 06.04.2023 12:42

Ta poslední věta mi vůbec nedává smysl. Byl jsi na tom místě Karle? Protože buď se jelo rovně do dalšího okruhu nebo vpravo ven...tam jako není vůbec o čem. A nepředpokládám, že Ášín na jedničku přestřelil zatáčku, sorry...prostě jel do dalšího kola a uvědomil si to pozdě. Řeči o tom, že se rozhlédl, podíval do zrcátek a nikoho neohrozil...kdy :?: Během těch 0,2s co hned tahal za ručku a otáčel se do protisměru RZ :?: V závodních zrcátkách, ve kterých je s prominutím vidět kulový :?: To jsou možná výmluvy dobré pro sporťáky. A to opravdu nefandím ani jednomu z trojice pilotů na stupních, abych někoho protěžoval.
https://www.facebook.com/pg/martinplesnikphotographer
Mates
S2000

Nový příspěvekod -xp- » čtv 06.04.2023 13:11

Mates píše:Ta poslední věta mi vůbec nedává smysl. Byl jsi na tom místě Karle? Protože buď se jelo rovně do dalšího okruhu nebo vpravo ven...tam jako není vůbec o čem. A nepředpokládám, že Ášín na jedničku přestřelil zatáčku, sorry...prostě jel do dalšího kola a uvědomil si to pozdě. Řeči o tom, že se rozhlédl, podíval do zrcátek a nikoho neohrozil...kdy :?: Během těch 0,2s co hned tahal za ručku a otáčel se do protisměru RZ :?: V závodních zrcátkách, ve kterých je s prominutím vidět kulový :?: To jsou možná výmluvy dobré pro sporťáky. A to opravdu nefandím ani jednomu z trojice pilotů na stupních, abych někoho protěžoval.
Ne v poho, říkám, že jsem tam nebyl. Viděl jsem to video, kde je nájezd zakrytý, takže jsem to špatně pochopil, myslel jsem, že to bylo obráceně. Pokud to bylo tak, jak říkáš, moje poslední věta skutečně nedává smysl a celé je to trochu jinak a je zřejmé, že to byl omyl. Nicméně platí to, že jednoznačnou oporu v řádech trest nemá.
-xp-
A/5

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2023