Novinky v MS 2024

Re: Novinky v MS 2024

Příspěvekod liposh » čtv 29.02.2024 14:30

Myslím si, že šance, že v roce 2027 budou jezdit nějaké Škodovky ve verzi rally2 + a tudíž v té nejvyšší kategorii , je relativně vysoká. Co myslíte?
liposh
A/5

Příspěvekod PLuto » pát 01.03.2024 02:11

Mno, včera jsem si přečetl, co FIA a jejich komise vytvořila. A musím říct, že jsem z toho nebyl moc moudrý. Nechal jsem to ustát čtyřiadvacet hodin, mezitím jsem o tom mluvil s řadou lidí z branže počínaje inženýry přes závodníky a fanoušky konče. A většinou jsme se shodli, že z toho moc moudří nejsme. Já sám pořád nevím, co si o tom myslet. Celé mi to přijde takové polovičaté. Dlouhou dobu se nedělo skoro nic a najednou chtějí všechno honem rychle změnit. Ale vychází z toho pro mě takové harakiri, kdy plácají páté přes deváté, popírají svoje vlastní předpisy a přísliby a vymýšlí něco, co pořádně nikdo ani nechce. A hlavně všechno nahonem. Navíc, jako obvykle, myslí výhradně na MS a úplně zapomínají, že by se měli zajímat i o rallysport celkově jako takový. A bojím se, aby tyto změny nepohřbily to, co v jiných regionálních a národních šampionátech momentálně funguje...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Karbonyl » pát 01.03.2024 09:53

Vidíš to moc pesimisticky. Trubkové hybridy taky nikdo z továren nechtěl, ale FIA je protlačila a ukázalo se, že to byl omyl. Čím dřív přijde řešení, tím líp.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod liposh » pát 01.03.2024 11:50

Já si myslím, že ta jakási viditelná zbrklost byla způsobena akutností situace. Že jim třeba Malcolm řekl, že už není schopnej příští rok provozovat hybrid, na což Toyota reagovala, že za takových podmínek se na závodění jen s Hyundaiem taky vyprdne. (tenhle scénář už tu tuším loni zazněl) A oni mu řekli: "Aaaa, Malcolme, co třeba příští rok taková rally 2, na to bys prachy sehnal? Dáme tomu větší křídlo a zvětšíme restriktor, Toyotě a Hyundai skrouhnem hybrid, to nikomu chybět nebude a budete ve stejné třídě" ...čímž zažehnali pohromu. TAKHLE TO VIDÍM JÁ :D
liposh
A/5

Příspěvekod Karbonyl » pát 01.03.2024 14:24

Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Červ » pon 04.03.2024 12:45

Za mě se mi strašně líbí jaké jsou současné Rally1 rakety. Ale chápu, že když z toho odpadávají karbonové díly, tak to stojí taky raketu... Zrušení Hybridu - ok to asi přežiju, myslím, že WRC ho pořádně ještě nevyužila a tak i proto je to vlastně závaží v současné situaci...

Rozdíly v podnicích... Ok, trochu nevím, co to bude nakonec znamenat. Servis - asi je mi to jedno.

A Teď ta technika. V podstatě se trochu ztrácím v tom, co teda za pár let má vlastně závodit. Omezení aera je asi ok - zase otázka, jak moc... Svým způsobem se mi využívání aera líbí. Snížení výkonu - to jsem spíš proti. Jak píšu výše, za mě by měl být target spíš 380 koní pro nejvyšší kategorii a ne nějakých 330 koní.

No a teď ta nadstavba pro Rally2 - ono se to tváří celkem nevinně, ale pádla pod volantem už znamenají nějaký systém "řazení". Větší restriktor potom přináší otázku, jestli zas nebude vhodnější jiné turbo atd. atd. Ale dejme tomu no. Nějaké náznaky v minulosti byly a asi to může i nějak fungovat, ale přestavba podle mě nebude úplně jeden víkend jedu auto Rally2+ a druhý Rally2...
No a co teda nakonec bude Rally1 po 2026? Jednotný rám? Proč? Bude si tým alespoň určit body zavěšení? Omezená možnost rozvážení? Stejná výkonová křivka? To bude Rally1 v podstatě Cup? A jak přesně tu křivku chtějí usměrnit? Pak se bude řešit asi aby bylo auto co nejvíc aerodynamické-nejmenší odpor (aby jste našli nějakou výhodu). Jestli to pak nebude víc volnosti v Rally2+...

No prostě moc moudrý z toho nejsem a předpokládám, že hlavní zpráva je, že Rally1 v této podobě končí. A dál se ještě uvidí... Vlastně jakoby by FIA doporučila - nachystejte si Rally2 a Rally2+ káry a pak uvidíte, co vymyslíme, jestli to bude vůbec výhodnější vyvíjet Rally1 po 2026. Protože i ty omezení výkonu atd. mi příjdou už celkem dosažitelné s Rally2+. Možná potom jednotný rám bude cesta pouze pro soukromníky a týmy, co by chtěly rychle vstoupit do WRC a nemají ještě Rally2... Uvidíme. Ale asi bych měl rychle vyrazit na nějaký podník WRC se podívat na ty současné bestie. 8-)

Ale já budu v podstatě smutnit po této éře Rally1. Vidět kolem letět takové auto, tak si fakt říkáte, že to neuřídí jen tak někdo... Jak se říká: správné závodní auto byste se měl bát už jen nastartovat. :twisted:
Červ
A/5

Příspěvekod PLuto » pon 04.03.2024 15:42

Kajto původně zvažoval návrat do ERC, nakonec přeci jenom pojede WRC2, kde má v plánu sedm závodů, přičemž prvním bude již tento měsíc Safari Rally Kenya.

Obrázek
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod PLuto » pon 04.03.2024 15:46

PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod PLuto » pon 04.03.2024 16:07

Každopádně, od minulého pátku se můj postoj na připravované změny příliš nezměnil. Trochu se děsím toho, že se vůdčí osobností změn stal David Richards, který už dokázal pohřbít spoustu projektů a málokterý v poslední době dokázal pozvednout. Každopádně reakce "zainteresovaných" lidí se od pátku příliš nezměnily, spíš naopak. Všeobecně od lidí z branže slyším spíše negativní názory. Jde hlavně o konzistentnost. Řadu let se nic nedělo a teď to chtějí během tří měsíců všechno změnit. Všem výrobcům byla garantována homologace na pět let, na podzim se prodloužila smlouva s Compact Dynamics na pokračování hybridu. A najednou se utvoří skupina (většinou britských lidí) a během chvíle všechno obrátí vzhůru nohama, ale tak nějak alibisticky. Předložili návrhy (stále jsou to jenom návrhy), ale pořád nikdo pořádně neví, co z toho bude. Konkrétnější předpisy by měly být známé až v létě, přičemž jet podle nich by se mělo už příští rok. Hodně šibeniční termín na provedení změn, o které, jak to tak vypadá, žádný ze současných výrobců nijak zásadně nestál. Každopádně pro investory (a automobilky) je to vzkaz, že ani dohodnuté předpisy a zaručená kontinuita vytvořených speciálů (kde se náklady na vývoj rozpočítávaly na slíbených pět let) už neplatí, ztrácí se tím důvěryhodnost. Třeba Hyundai už nějaký čas připravuje nový speciál Rally1 na sezónu 2025 pod vedením Demaisona. V těchto dnech už měly probíhat první vývojové testy. Místo toho rozestavěný speciál stojí na dílně a čeká se, jak tedy budou vypadat předpisy, podle kterých se pojede příští rok...

Sami výrobci i všichni zainteresovaní kolem toho krouží a řeší, co teda bude a jak se jich to dotkne. Z výrobců vozů Rally2 se o "kitu" na Rally2+ vyjádřil aspoň trochu pozitivně Ford, zato Škoda, Citroën i Hyundai zvažují, jestli do toho vůbec půjdou. Sám Richards se přiznal, že není vůbec jasné, jestli o tyto kity bude nějaký zájem. "Pokud bude zájem, kity budou. Pokud zájem nebude, kity nebudou." To jsou aspoň slova vizionáře... Z pohledu automobilek je otázkou, jestli se mají pouštět do vývoje takovéhoto kitu, který nebude zase tak jednoduché aplikovat, jak si pánové z FIA komise myslí. A je otázkou i její budoucnost. Budou mít tyto kity smysl jen v roce 2025? Nebo to bude i v dalších letech? A budou s těmito vozy stačit speciálům Rally1 (nebo Rally1- nebo Rally1.5 či jak to budeme nazývat)? Strašná spousta otázek, nejasná pravidla a nepředvídatelná vize do budoucnosti. Už jsem od několika subjektů slyšel, že se budou muset podívat po okruzích nebo jiných disciplínách, protože v rally ubude peněz.

Jak se obávám od začátku, takto razantní a překotné "hrr" změny můžou napáchat více škody než užitku. A strašně mi vadí, že všichni tito zainteresovaní se starají jen o to, aby se pozvýšila úroveň mistrovství světa, ale vůbec je nezajímá rallysport jako celek...

Ale já jsem už od přírody pesimista, takže doufám, že se nějakým zázrakem podaří vytvořit předpisy tak, aby to povzneslo rallysport jako takový.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod PetrWRC » pon 04.03.2024 23:58

To PLuto: Musíš v tom hledat pozitiva pesimisto. Vykopnutí hybrida z Rally1 logicky znamená, že ho nebudou násilně cpát do Rally2 :)

Jako top level by asi mělo bejt něco víc než jen Rally2 jako takový (ne že bych si to nedokázal představit, ale chtěl bych víc), ale ta myšlenka kitem polepšit stávající auta mi v principu nepřijde mimo. Základy zakrmíš do ME a národních mistráků a kit neni vázanej na konkrétní auto. Když to přeženu, tak výrobcem zapůjčený kit místním střelcům nebo stávajícím WRC2kařům (co by soutěž jeli jen s Rally2kou) poskládáš B-tým na možná většině soutěží snad mimo Safari. A to se bavíme jen o těch týmech, co jedou stávající Rally1 (otázka, co chce dělat M-Sport s Fiestou do budoucna a jestli něco vůbec, když to je mrtvej model).

Technická stránka je ale asi velkej otazník jak už psal Červ. To ale musí vědět samotný týmy, co by to obnášelo a jestli to je cesta, kterou by chtěly jít. Tomu návrhu s novejma Rally1 v roce 2026 na jednotnym rámu nerozumim vůbec. To smrdí nerovností už takhle jako nástřel na papíru a to buď na jednu nebo druhou stranu.
PetrWRC
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2024