Barum Czech Rally Zlín [ERC, MČR] + Star Rally Historic

Re: Barum Czech Rally Zlín [ERC, MČR] + Star Rally Historic

Nový příspěvekod Tomáš » pon 17.08.2026 23:50

PetrWRC píše:Tohle taky nechápu, podobně se to řešilo u našeho ONI systému třeba naposledy na Bohemii u Březíkovo rány - tam teda upřímně nevim, jestli nebyly zmatky a systém deaktivavaný, resp. zmáčknuté OK posádkou - to vyjádření Autoklubu teda tak vyznělo.

Ale u toho Creightona nevím, tam bylo dle všeho od začátku všem na místě jasný, že to je průser. A i přesto k nim přijel Marczyk naplno dle onboardu z přenosu. I za ním posádky dál pak podle všeho normálně závodily a PLuto asi bude vědět z dispečinku, v jaký fázi na tom Bunči 1 boural následně Jakeš, dost možná úplně zbytečně.

Zvířetice (Bohemia) a Bunč jsou dva rozdílné příběhy. To, co se událo na Bunči, si lze odvodit i bez toho, aby člověk seděl na dispečinku:
12:10 startuje do RZ Creighton, 12:21 bourá necelý kilometr před cílem, o jak velkou nehodu se jedná na dispečinku evidentně nevědí, 12:22 startuje do RZ Jakeš, ten bourá ve čtvrté zatáčce po startu někdy v čase 12:22:20-12:22:30.
Dále v cca 12:23 přilétává v plné rychlosti do místa nehody Marczyk, naštěstí jej cca 150 m upozorňuje správně zkříženýma rukama pořadatel, přesně v cca 12:22:50 brzdí u místa nehody a běží pomáhat. Na RZ ale v tu chvíli pořád závodí naplno čtyři auta (Suninen, Pech, Kohn a Blach). Ve 12:24 má startovat do RZ Tarabus, ale protože v cíli už chybí pořadatelům dvě auta (Creighton a Marczyk) a třetí je spadlé pod cestou (o tom snad vědí?), tak Tarabuse nechávají stát a určitě se horečně zjišťuje, co se vlastně děje
V cca 12:25 přibrzdí u nehody Suninen a zachová se tak, jak tomu bývalo vždycky (první auto stojí u havárky a pomáhá, druhé jede do nejbližšího radiobodu, v tomto případě cíle).
Teprve v čase 12:26:30 (je to vidět z Kohnova onboardu) přichází do vozů červená vlajka, pár sekund poté přijíždí do stopky Suninen a teprve v té chvíli se spouští záchranný systém, takže zhruba 6 min. po nehodě.
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » úte 18.08.2026 00:08

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 18.08.2026 00:16

Tady jde vidět havárie Nordstranda a pak i Hanáka

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 18.08.2026 00:22

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 18.08.2026 00:29

Konec Petra Zedníka na prvních Kateřinicích

https://www.facebook.com/reel/1717359316232962
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod standak » úte 18.08.2026 05:56

Mates píše:Já bych tady rád, mezi znalci rally, upozornil na jednu věc, která mě velmi tíží a trápí už od soboty, jakmile jsem se o tom dozvěděl. Opravdu jsem velmi naštvaný...a nejsem sám. Většina evropského pole i komentátorů RallyTV mi psala a vyjadřovala podporu a že kdyby dotyčného poznali a potkali osobně, tak by mu nejraději rozbili ústa a šlápli do úsměvu. Bohužel je mezi námi "fanoušek" rally, který má zapotřebí přiběhnout i z nějaké vzdálenosti k nehodě, rychle ji a vše okolo nafotit ze všech možných i nemožných úhlů a co nejrychleji po něhodě to nacpat na sociální sítě (mezitím na fotky ještě narvat svoje logo, tzn. dělá to se záměrem a vědomím toho, že se to bude velmi šířit po netu, tak ať je slavný). Zatímco zaklíněná posádka...v Polsku jezdec, na Barumce spolujezdec, ještě sedí a řvou bolestí v autech a případně se ani nemůžou dostat ven. Tohle je za mě tak nechutné, až se mi z toho dělá zle. Pokud posádka není v pořádku venku z auta, tohle se prostě nedělá. Zatímco, aby proběhla alespoň nějaká snaha o pomoc a kontakt, tak budeme fotit a senzačně posílat do světa :?: :oops: Kvůli čemu? Pro pár lajků? Sledujících? Tohle je na mě opravdu velice silné kafe.

Když se stane rána a někdo je u ní, je velmi důležité, aby se do světa dostala informace, že "jsou ok", nebo info typu "velká rána, spolujezdec je zaklíněný, bude to na dýl." Když jsou všichni ok, tak už se asi lidi začnou zajímat i o fotky atd. Když NENÍ vše ok, máš úplně jiné starosti a žádná blbá fotka tě nezajímá. Jen pravdivé informace, jak jsou na tom. Blbé je, že fotka je hned dostupná pro bulvár a hyeny. A šíří se opravdu velice rychle. Obzvlášť v dnešní době. Pokud máš rally rád a jsi rodina/příbuzný/známý posádky, tak se díky fotce rozpáraného auta bez infa vlastně ještě víc obáváš, než kdybys žádnou fotku neměl. Nepodá ti vlastně žádnou relevantní informaci, jen vystraší všechny okolo a vytvoří hyena obsah, který se rychle šíří dál. Pro lajky? Sledující? Ty *****...

Chápu fotky, až je posádka kompletně venku a ví se, že jsou ve stabilním stavu a v pořádku. V tomhle případě už jsem s nějakou fotkou "po" v pořádku, stylem myšlenka "byla to velká rána, ale naštěstí jsou ok." Ale tohle výše popsané je pouhý hyenismus a snaha o osobní obohacení na úkor cizího (hodně velkého) neštěstí. S čímž se mi těžko vyrovnáná a smiřuje, že i takoví jedinci, co jezdí opravdu velmi často a na velké množství závodů, jsou mezi námi. Nečekal bych, že zkušeného fanouška tohle kdykoliv vůbec napadne. Asi mu v tom autě nikdy neseděl někdo blízký, nebo si to prostě nedokáže představit. Nikomu nic zlého nepřeju, ale asi by bylo vhodné se zamyslet nad tím, že kdyby ho třeba náhodou nějaké to auto někdy někde "lízlo/trefilo" a on tam zůstal ležet, jak by mu bylo, kdyby nějaká morální troska, místo pomoci jemu, tohle začala fotit a hledat signál, aby to mohla poslat co nejdřív ven. Lidí tam bylo víc a ještě mnohem dřív, ale nikoho z nich úplně nenapadlo fotit (a když jo, tak už ne) zveřejnit fotky. Natož, když v něm byl zaklíněný spolujezdec, který řval bolestí a nikdo nevěděl, co vše mu může být. Alespoň špetka respektu vůči lidem, které obdivuju a na které se chodím dívat? Je mi z toho SMUTNO.

Pokud se ví o koho se jedná (což usuzuju z ostatních příspěvků), proč se na férovku nenapíše jeho jméno, případně ještě doplněné o jeho fotku? Nejde mi o žádný veřejný lynč, ale takovéhle chování dotyčného je absolutně přes všechny čáry a docela se divím, že mu přes držku nedal už nikdo na místě!!! Fakt k zblití! Doufám, že si svou chvíli slávy "užil", blbeček... :o
FANS OSEK !!!
standak
N/1

Nový příspěvekod standak » úte 18.08.2026 06:01

Tomáš píše:Zvířetice (Bohemia) a Bunč jsou dva rozdílné příběhy. To, co se událo na Bunči, si lze odvodit i bez toho, aby člověk seděl na dispečinku:
12:10 startuje do RZ Creighton, 12:21 bourá necelý kilometr před cílem, o jak velkou nehodu se jedná na dispečinku evidentně nevědí, 12:22 startuje do RZ Jakeš, ten bourá ve čtvrté zatáčce po startu někdy v čase 12:22:20-12:22:30.
Dále v cca 12:23 přilétává v plné rychlosti do místa nehody Marczyk, naštěstí jej cca 150 m upozorňuje správně zkříženýma rukama pořadatel, přesně v cca 12:22:50 brzdí u místa nehody a běží pomáhat. Na RZ ale v tu chvíli pořád závodí naplno čtyři auta (Suninen, Pech, Kohn a Blach). Ve 12:24 má startovat do RZ Tarabus, ale protože v cíli už chybí pořadatelům dvě auta (Creighton a Marczyk) a třetí je spadlé pod cestou (o tom snad vědí?), tak Tarabuse nechávají stát a určitě se horečně zjišťuje, co se vlastně děje
V cca 12:25 přibrzdí u nehody Suninen a zachová se tak, jak tomu bývalo vždycky (první auto stojí u havárky a pomáhá, druhé jede do nejbližšího radiobodu, v tomto případě cíle).
Teprve v čase 12:26:30 (je to vidět z Kohnova onboardu) přichází do vozů červená vlajka, pár sekund poté přijíždí do stopky Suninen a teprve v té chvíli se spouští záchranný systém, takže zhruba 6 min. po nehodě.

Znamená to tedy, že se cca někdy v příštím týdnu z tiskovky dozvíme, že systém zafungoval na jedničku a zúčastněné posádky zase zmáčkli špatné tlačítko?
Jak je to vůbec na Barumce, ME má nějaký svůj systém, který používají celou sezónu a posádky MČR (viz Kundlák a spol.) jedou i tady ONI systém?
FANS OSEK !!!
standak
N/1

Nový příspěvekod ppa » úte 18.08.2026 09:29

Ahojte, a je po Barumce :-).

Chtěl bych vyseknout velkou poklonu a poděkovat pořadatelům za perfektní půlkulatou Barumku. Já si ji letos užil opravdu plnými doušky – od úterního oficiálního testu přes shakedown, superspeciálku až po nedělní Semetín.

Na problém s příjezdem na parkoviště a divácké místo u hřiště ve Žlutavách, kde příjezdovou cestu „proaktivně“ zablokovala hlídka PČR, už jsem dávno zapomněl. Cením si hlavně toho, že se tady objevila omluva pořadatelů a že se situace rychle vyřešila alespoň pro diváky, kteří přijížděli později než já.

Takže raději k pozitivům, protože těch bylo letos opravdu hodně.

Rychlostní zkoušky? Paráda. Upřímně nevím, jestli se v našem regionu dá ještě vymyslet něco výrazně lepšího. Charakterem mi do toho trochu nezapadají Pohořelice, ale chápu, že dokážou pojmout velké množství diváků.

Mám obrovskou radost z návratu Semetína a pevně doufám, že v itineráři zůstane i do dalších let. Stejně tak bych byl rád za Bunč se Svatební cestou. Vyspravený povrch to podle mě zvládl dobře. Jediný problém byl prach při minutových rozestupech. U elitních posádek se dvěma minutami už měl prach čas sednout a bylo to úplně o něčem jiném.

Velký posun proti minulým ročníkům vidím také ve vypáskování diváckých míst. Všude, kde jsem letos byl, mi přišlo páskování rozumné a hlavně vstřícné k divákům. Dokonce i v rychlé pasáži na Pinduli v místě, kde v opačném směru havaroval Roman Kresta v roce 2008.

Palec nahoru také za úsek vybraný pro oficiální test. A shakedown? Ten se podle mě povedl skvěle – svým charakterem nabídl snad všechno, s čím se pak mohly posádky potkat na samotných erzetách.

Startovní listina ERC sice letos nebyla tak nadupaná jako někdy v minulosti, ale zahraniční posádky, které dorazily, předvedly parádní sport.

Teemu Suninen ukázal, že je v čele šampionátu naprosto oprávněně. Zlepšoval se erzetu od erzety a kdyby se jely ještě dvě nebo tři RZ navíc, Adam Březík by možná začal mít docela problém.

Andrea Mabellini jel možná trochu nenápadně, ale neskutečně čistě a zároveň rychle. Svoji třídu ukázal mimo jiné vítězstvím na superspeciálce i v Power Stage a nakonec se dokázal přes Marczyka dostat až na bednu.

A jednou z hvězd soutěže byl minimálně pro mě Janko Kundlák. Bravo! Druhé místo na Pinduli a v Pohořelicích, to už není náhoda. To je známka obrovské kvality, rychlosti a závodnického srdce.

No a vítězný Adam Březík? Tam asi není moc co dodávat. „Bezmozek“ samozřejmě v tom nejlepším slova smyslu :-). Až na poslední Kateřinice jel podle mě totální hranu. Pět vyhraných erzet mluví samo za sebe.

Samozřejmě je potřeba popřát brzké uzdravení Liamovi Reganovi, spolujezdci Williama Creightona. Osobně mě hodně mrzí, že jsme kvůli tomu přišli o možnost porovnat Creightona s Vencou Pechem na stejných autech. Na tohle srovnání jsem byl opravdu zvědavý.

A ještě jedna věc, která mě letos příjemně překvapila – pořadatelé kolem tratí. Nevím, jakou zkušenost máte ostatní, ale já letos jen pozitivní. Oni snad absolvovali nějaké školení asertivity? :-) Najednou se začalo používat kouzelné slůvko „prosím“, zatímco v minulých letech jsem občas zažíval spíš komunikaci ve stylu „okamžitě vypadněte z trati“.

Za mě tedy letošní Barumka opravdu povedená.

Ještě jednou díky všem, kteří se na ní podíleli. Pořadatelům, traťákům, posádkám i všem ostatním kolem soutěže. Byla to zase pořádná Barumka, jak má být!
ppa
N/1

Nový příspěvekod Walach » úte 18.08.2026 09:55

standak píše: Znamená to tedy, že se cca někdy v příštím týdnu z tiskovky dozvíme, že systém zafungoval na jedničku a zúčastněné posádky zase zmáčkli špatné tlačítko?
Jak je to vůbec na Barumce, ME má nějaký svůj systém, který používají celou sezónu a posádky MČR (viz Kundlák a spol.) jedou i tady ONI systém?

ERC stejně jako WRC používá vlastní systém https://statusas.com/rallysafe/

Btw že posádky neumí obsluhovat ONI systém taky není nic nového a to ti potvrdí úplně každý bezpečák či jiný dotčený činovník.
play stupid games, win stupid prizes
Walach
A/6

Nový příspěvekod PLuto » úte 18.08.2026 11:58

standak píše:Znamená to tedy, že se cca někdy v příštím týdnu z tiskovky dozvíme, že systém zafungoval na jedničku a zúčastněné posádky zase zmáčkli špatné tlačítko?

Na všech závodech WRC a ERC se používá stejný systém od SAS. Na Barumce ho měly všechny posádky moderních aut, tedy včetně těch, co jeli jen v rámci národního pole (i z pohledu bezpečnosti je nesmysl jet jednu soutěž na dva dost rozdílné systémy). Na ONI jeli jenom historici. A ať chceme nebo ne, je to všechno jen technika. Nic není stoprocentní, ale vždycky je snaha o to, aby všechno fungovalo co nejlíp. A to jak technika, tak i lidé na dispečinku. A pak je to o tom, jak ten systém umí používat jezdci. To, že to čeští jezdci mnohdy neumí, to už se ukázalo několikrát. Ale to, že to mnohdy neumí správně ovládat ani na světě, už se taky několikrát ukázalo, naposledy ve Finsku.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2026