Novinky v MČR v sezóně 2015

Re: Novinky v MČR v sezóně 2015

Nový příspěvekod PLuto » úte 07.10.2014 12:08

Sajmon píše:Kategorie 5 v HA by mohla být moc pěkná. Klasických áček je tu pořád pěkná řádka... Audi S2, ST205, Cosworthy (má ještě Berger ex-Chovancova?),...

Nejsem tak úplně zběhlý v technických předpisech, ale bylo nutné tuto třídu vytvářet v historicích? Nesplňuje přesně tyhle podmínky současná třída 12 respektive 13?
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 07.10.2014 13:04

Ještě k těm WRCům v absolutní klasifikaci velkého mistrovství:

- možnost bodovat vozům WRC v boji o absolutního mistra republiky je podle mého názoru velkým krokem zpátky. Momentálně v České republice jezdí pouze dva jezdci s vozy WRC, přičemž Jaromír Tomaštík má v plánu na konci roku Subaru prodat. Pokud se umožní bodovat vozům WRC o absolutního mistra, ukáže to jen další nekoncepčnost v předpisech. Tím spíše, že po roce 2012, kdy vozy WRC zažívaly ve sprintech jakýsi novodobý boom, bylo v ročence 2013 předhlášeno, že vozy WRC budou do budoucna utlumeny a odloučeny do samostatné klasifikace mimo mistrák. Spousta posádek na to reagovala pořízením jiné techniky (Odložilík a R5) nebo se k podobnému kroku chystá (zmíněný Tomaštík). Po letošní sezoně tedy reálně může nastat situace, že jedinými účastníky s WRC by byly posádky z Profika s letitými škodovkami, což je z mého pohledu degradace celého šampionátu.
- Pokud se povolí vozy WRC, může snadno dojít k degradaci pojmu "mistr rally", protože i "průměrnému" jezdci pak bude stačit půjčit si na závody Xsaru WRC nebo Focus WRC 06 a na našich rychlých tratích bude kralovat. A ostatní kluci, kteří se snaží jít s dobou a pořizují si S2000 nebo R5, budou i sebelepšími jezdeckými schopnostmi najednou bez šance. Právě proto vznikla myšlenka "WRC Cupu" (či 4WD Cupu či jak to nazveme), který by se jezdil na vybraných soutěžích velkého a malého šampionátu (třeba tři velké a čtyři malé), a která byla uvažována už ve zmíněném předhlášení v r. 2013. Tam by mohly jet i vozy WRC (nové i staré).
- Ve většíně zemí se od startů vozů WRC upouští - v Maďarsku zkusili vrátit WRC do mistrovství v loňském roce, ale hned po jediné sezóně to zrušili, protože to akorát uškodilo úrovni šampionátu i zájmům posádek. Taky v dlouholeté bývalé baště "národních" WRC v Belgii pro letošní rok výrazně omezili tyto vozy a hned se začala zvedat úroveň šampionátu a i média o to mají větší zájem (pravda, pomáhá tomu i Neuville v MS) a také v Nizozemí už jsou WRC na ústupu. Je to způsobeno tím, že v těchto zemích se nakumulovaly vozy staré dvoulitrové specifikace vyřazené továrními týmy po r. 2010, které už nyní ale pomalu dožívají. A pokud tam někdo jede "nové" WRC, většinou je půjčené přímo z továrny (M-Sport a pod.).
- Česko bylo léta vyhlášeno tím, že se drží mezinárodní podoby předpisů a mnozí lidi to oceňují. Nyní nás začínají následovat ostatní země a my máme najednou jít proti proudu? Mít nejprestižnější český šampionát v rally otevřený pro auta jezdící podle neaktuálních technických předpisů, která navíc obecne startují již jen v minimálním počtu, mi nepřijde jako šťastné.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod liposh » úte 07.10.2014 13:40

Já myslím, že stará WRC "umírají" a nikdo na tom nic nezmění. A mně se to uvolnění předpisů oproti direktivě FIA náhodou velice zamlouvá (zejména ty pneumatiky apod.) , takhle striktní dodržování, jako tomu bylo doteď nebylo nikde jinde v Evropě a bylo to padlé na hlavu.
liposh
A/5

Nový příspěvekod Rebbyman » úte 07.10.2014 17:10

Pluto, já tě hrozně uznávám, ale tenhle názor mě donutil se tu zaregistrovat a odpovědět. Bez urážky - kdo jsou ti lidé, kteří oceňovali fakt, že by na Pačejově měla platit stejná pravidla, jako na soutěži v Evropě (absurdita - EU pneu byla předhlášena i ve sprintech)? Kdo kdy oceňoval MMČR za jeho "Evropskost"? Oceňovali to zahraniční jezdci, kteří se tu houfně sjíždělí? Zahraniční jezdec byl v našem veleslavném MMČR jen jeden (a to proto, že jel za ROTO). Kde jsou ty zástupy spokojených českých jezdců, kteří z toho měli takovou radost? Na Šumavě 33 aut, Hustopeče 49, Příbram 39, slovutná Bohemia 50! Nebýt historiků, mohla to Šumava odpískat. Sice znám osobně hlavně kluky z nižších tříd, ale neznám nikoho z nich, kdo by se z těchto FIA a EURO věcí (které jen a jen zvyšují náklady) kdy radoval. Toto je první vstřícné opatření ke zvýšení úrovně mistráku a zvýšení počtu aut. My, jen díky této změně, "velký mistrák" v roce 2015 pojedeme.
WRCa jsou samozřejmě k debatě, v tom s tebou souhlasím. Osobně mi WRCa vadí ve sprintech, protože právě sprinty by měly být přestupní stanicí výše. Tam taková auta být nemají, ta mají jezdit špičku. Nechme je dožít na vrcholu. Mimochodem - víš, proč jsme v této situaci? Protože FIA, jejíž předpisy chválíš, nemá koncepci. Žádnou. Zavedou se třídy 1-10, místo A/N, aby se následně rušily a nahradily kategorií RC. FIA je jedno, že se auta jen tak nevypaří, že pořád mají homologaci. Že byla stavěna s nějakým cílem jezdit proti stejným(!) vozům. V RC třídách pojede třída 8 proti ostrému áčku. Fér, co? To je prosím zmařená investice. To ovšem nikoho z nich nezajímá, protože to neplatí. My ano.
Rebbyman
Rally škola

Nový příspěvekod PLuto » úte 07.10.2014 22:24

Ahoj, jsem rád, že jsi se konečně zaregistroval. Úbytek posádek z velkého šampionátu nebyl jen "evropskostí". Pokud nepočítám bezpečnostní zavedení HANSu, tak jediným zásadnějším prvkem pro letošní sezónu MMČR bylo zavedení Evropských pneumatik. FIA však neustála lobby pneumatikářů a vytvořila takovýhle paskvil, se kterým skoro nikdo nesouhlasí. Hlavním "problém" je v tom, že pneumatikáři vyrábějí i starší typy pneumatik. Pro 2015 bylo do sprintu předhlášeno použití nových pneu proto, že výrobci slibovali, že se již staré vzorky a směsi nebudou po roce 2014 vyrábět. Jenže to není pravda, pořád v tom zůstává anarchie kdy i jednotliví zástupci (i nejvyšší) některých výrobců pneumatik říkají rozdílné informace. Toto je jeden z příkladů, kdy FIA nezvládla (možná původně dobře míněný) nápad.

Co se týče výše zmíněných změn, s drtivou většinou z nich plně souhlasím (a taky jsem se na nich trochu podílel). Osobně mi právě vadí to, že by WRC mohly jet o absolutní vítězství v mistrovství ČR (nic nemám proti účasti v MMČR, viz výše). To, že je FIA ve spoustě věcí nekoncepční a dělají nesmyslné kroky, s tím plně souhlasím a průběžně se s tím snažím v zákulisí bojovat (s něčím úspěšně, s něčím neúspěšně).
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PetrWRC » úte 07.10.2014 22:39

Já si zase upřímně nedokážu představit (a ono se to pravděpodobně opravdu stane) to, že se WRC vrátí do nově MČR - po tolika letech zaříznutí. Už jsem si tak nějak zvyknul a teď najednou otočka o 180? A navíc ještě to absurdní omezení jen určitých? WRC bych nechal jezdit tak, jak doteď ve sprintech (ať už se to bude jmenovat příští rok jakkoliv) - určitě bych to neomezoval rokama jako je v návrhu - to silně nahrává ke spekulacím a lobby někoho. Za chvilku by to mohli rovnou zúžit na WRC 2,0 značky Škoda :evil: Já se na tu techniku vždycky budu těšit, i dneska je to na koukání v rukou někoho schopnýho bomba :) Takže já jsem všema deseti pro, ale pro všechny bez omezení a hlavně ne ve velkym mistráku ...
PetrWRC
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 07.10.2014 22:52

PetrWRC píše:Já si zase upřímně nedokážu představit (a ono se to pravděpodobně opravdu stane) to, že se WRC vrátí do nově MČR - po tolika letech zaříznutí. Už jsem si tak nějak zvyknul a teď najednou otočka o 180? A navíc ještě to absurdní omezení jen určitých? WRC bych nechal jezdit tak, jak doteď ve sprintech (ať už se to bude jmenovat příští rok jakkoliv) - určitě bych to neomezoval rokama jako je v návrhu - to silně nahrává ke spekulacím a lobby někoho. Za chvilku by to mohli rovnou zúžit na WRC 2,0 značky Škoda :evil: Já se na tu techniku vždycky budu těšit, i dneska je to na koukání v rukou někoho schopnýho bomba :) Takže já jsem všema deseti pro, ale pro všechny bez omezení a hlavně ne ve velkym mistráku ...

Ano, tomu přesně odpovídá definice "Pohár 2+" v Rallysprint sérii. Ten velký mistrák je prostě "něco navíc".
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PetrWRC » úte 07.10.2014 22:57

Chápu teda správně, že u Sprintrally série Pohár 2+ nebude platit omezení o homologaci do 2006?
PetrWRC
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » úte 07.10.2014 22:57

Ano, chápeš.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PetrWRC » úte 07.10.2014 23:17

Smutný je, že obchodní aktivity Profika jsou takhle nehorázně protlačený přímo do pravidel a tak šíleně naroubovaný do nový podoby velkýho mistráku, kde třeba byla původní myšlenka dobrá. Proč to omezení navíc jen ve velkejch? Jo jasně ... kilometráž je větší, takže kola se točí a dukáty naskakujou. :roll:
PetrWRC
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2015