Barum Czech Rally Zlín [ME, MČR]

Re: Barum Czech Rally Zlín [ME, MČR]

Příspěvekod gonzo » stř 02.09.2015 08:20

Náročnost Barumky dokazuje, že po osmi letech, naposledy v roce 2007, dojela do cíle menší polovina st. pole. V národním poli, od čísla 92, dokončilo celou soutěž jen 17 posádek z 47 na startu. Tady je ta úmrtnost opravdu veliká.
gonzo
N/3

Příspěvekod ppa » stř 02.09.2015 09:03

I když se rally už takřka vůbec nevěnuji a nepíšu o ní, dovolte mi udělat výjimku v případě mé srdeční záležitosti, čímž Barumka bezesporu je. Po týden starých WRC orgiích ve vinicích v okolí Trieru jsem neměl od letošní Barumky žádná přehnaná očekávání a chtěl jsem si ji užít na pohodu. Jedna dvě erzeta jak v sobotu, tak i v neděli, vynechat superspeciálku, žádné kvaltování na přejezdech mezi rychlostkami.

Takže budu nejprve chválit a pokusím se třeba porovnat některé věci právě s WRC v Německu.

Tištěný program k soutěžím - ten z Barumky je fakt parádní jak kvalitou, tak i kvantitou. U německého jsem ale navíc ocenil samostatně vloženou mapku.

Vstupné - 300 Kč není málo, přestože se v Německu platilo 69 éček. K naštvání je pomyšlení na to, do kterých kapes těch pár stokorun posviští. Člověk si třeba vzpomene, jaké byly před sezónou vyděračské požadavky promotéra, aby se ve Zlíně jelo i letos.

Značení příjezdu k erzetám a k diváckým místům - v tomto Barumka zásadně pokulhává a přitom by to nebyl takový problém umístit na exponované silnice místa barevně odlišené ukazatele.

Pořadatelé - na obou rally jsem narazil jak na slušný a rozumný přístup, tak i na prudiče z principu. Třeba Barumka - erzeta Pindula, dlouhá šotolinová pravá zatáčka dole v Obůrkách po vjezdu do lesa - tam jsem narazil na chlapíka (vedoucí úseku č.3), který patřil k pořadatelského týmu "lužiček" a ten když po někom něco chtěl, tak nikdy neopomněl použít slůvko "prosím" a nikdy netykal lidem jako nějakému póvlu. Tímto jej zdravím. Zdálo se mi, že v Německu byla většina pořadatelů středního věku a uměla anglicky - v mých očích měli větší respekt, čímž ale nechci shazovat ty mladé.

Ono místo v Obůrkách bylo na pokoukání pěkné - pár pěkných rozevlátých průjezdů a o 100 metrů výše v protahovácích odstoupení Odložilíka po poškození kola.

Odpoledne jsem v rámci tréninku na zlínský cyklomaratón zvolil trip na želechovické pastviny na téže erzetě - mírná levá po dlouhém klesání protkaném jedničkami a dvojkami na horizontech se stala osudná Daňhelovi, který zde vyťal přísnou ránu - proražená ohrada, pokácená trnka, kotrmelec a auto několik desítek metrů od cesty. Vtipná byla první reakce spolujezdkyně - "nemáte někdo panáka?". Co jsem si pak projel celou erzetu na kole, tak největší divočina byla před diváckým místem v Želechovicích, kdy se pravou kosou odbočovalo z úzké uskákané cesty vedoucí od pily - těch probrždění tam bylo nespočet. A pak retardéry - ty dostaly zabrat úplně všude.

Byly tady zmiňovány odpadky - konkrétně na této rychlostce makali pořadatelé jako diví a u trati nezbyl ani jeden kelímek. Jediný odpad byl zcela plechový kožkař, který ležel pod Orlím hnízdem na louce a který evidentně nepobral kombinaci chlastu a horka. Čímž se dostávám k dalšímu negativu Barumky a to je obrovská konzumace alkoholu. Zajímalo by mě, zda ty "civilní případy", ke kterým 3x vyjížděla sanitka na superspeciálce, byly opravdu civilní případy a ne konzumenti, kteří "pod vlivem" spadli z lešení.

V neděli jsem zrušil původně plánovaný Semetín a dobře jsem udělal. Při mé povaze bych asi těžko vydýchával uzavřenou příjezdovou cestu od Lhoty, která divákům bezproblémově sloužila několik ročníků. Nechápu to... Takže se jelo až odpoledne ke kamenolomu za Žlutavou a že se tam tedy letos děly věci....o čemž se ale rozepíšu až odpoledne....
ppa
N/1

Příspěvekod Mirek Fric » stř 02.09.2015 09:24

Petře, tu cestu ze Lhoty nahoru na semetínskou RZ otevřeli cca hodinu před startem. Je pravda, že předtím zavřená byla a že to právem naštvalo dost lidí, ale naštěstí se to podařilo relativně rychle vyřešit.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod sloní kýta » stř 02.09.2015 12:00

Jářku, asi to byla Ba-rumka na které jsem neměl chybět. I když to bylo od PC papírově dané, i průběh a časy tomu odpovídají, sport to mohl být (byl) pěkný. Velmi mne přeqapil ten švéd jedoucí s Oplem Adam, tedy autem které jsem při představení (a to i celou třídu) vnitřně odsoudil k zániku. Taky mne přeqapil Jakeš. Nemile. Ač jsem nefandil - nic moc. Gde je chyba? Musím zmínit Kopce (samozřejmě s Lamou), který tak jako v Německu (dle mnou zhlédnutých videjek) naprosto v klidu, pohodě a hlavně bez chyb (dozrál?) předváděl umění zacházení s autečkem. Tady se musím pozastavit, jako by jste mne neznali, nad otázkou mých oblíbených sec/km - posádka st. č. 4 má podle mne hrubým odhadem o 50kg živé váhy více než posádka st. č. 1. Jaké by tedy byly alespoň teoretické rozdíly v sec/km při stejné hmotnosti (ne že bych někomu zez Plzně nepřál plzeňské a bůček...)?
Druhý dotaz: kolik diváků se podívalo na Ba-rum rallye? Ani bych to nechtěl znát odhadem z vjertaljótu, ani průjezdností silnic ale spíše podle počtu prodaných permic a vstupenek - pokud to tedy není obchodní tajemství. Velké Ď!
odpověď na druhý dotaz ocením i soukromou zprávou
Naposledy upravil sloní kýta dne stř 02.09.2015 12:19, celkově upraveno 1
S Urbany na věčné časy a nikdy jinak!
sloní kýta
A/7

Příspěvekod pelikan » stř 02.09.2015 12:17

Dotaz pro znalé. Při přejímce jsem si všiml Fabie S2000 s modrým pruhem a reklamou Hochtief, neměla startovní čísla, ale jmenovka na dveřích byla Jakeš a stálo to u Jakešovi DS3. Co to bylo za vůz, nebo spíš proč tam vůbec byl?
pelikan
N/2

Příspěvekod ppa » stř 02.09.2015 12:23

Jak už jsem zmiňoval ve svém předchozím příspěvku, nedělní odpoledne bylo vyhrazeno žlutavské erzetě a místu na pískovém valu u kamenolomu, z něhož (z valu, ne z kamenolomu :-) ) je mimochodem úchvatný výhled do krajiny :-). Jelikož se jednalo o poslední rychlostní zkoušku a místo cca tři kilometry před cílem vložky, nikdo by neočekával, že se tady rozhodne o osudu dvou posádek. Většina už jela na jistotu - snad kromě domácího Pavla Valouška, který tam zná každý šutr a i v závěrečné erzetě jel velmi rychle ve srovnání s ostatními.

Nikdo neví, co se dělo v hlavě Daniela Zpěváka, jehož vůz byl ozdoben obrovským logem Kamenolomu Žlutava - předpokládám, že šlo o hlavního partnera posádky. Vyhecován bouřícími diváky na terase u vjezdu do firmy byl rychlejší v "odjezdové" pravé zatáčce, zakousnuté gumy strhly vůz doprava do vnitřní strany zatáčky, pak přišlo prudké přetočení doleva do místa, kde byly "jak na sviňu" svodidla, které vozu odpáraly předek. I laikovi (tj. mně) musí být jasné, že oprava určitě nebude zadarmo a klukům to zřejmě naruší nejbližší sportovní plány. Kromě přívlastku "nesmyslná" se dá k bouračce přiřadit i přívlastek "smolná", protože nebýt svodidel, tak auto lehce počechrá plot areálu, posádka tam nechá 10 vteřin a seřván spolujezdcem se pilot vyklidní a erzetu už dojede v klidu. Zároveň ale měli kluci štěstí v tom, že stačil metr a svodidla by pronikla dveřmi do kokpitu. Raději nepomýšlet... No v každém případě byl šéf kamenolomu zcela na prášky, protože kluci odstoupili ze druhého místa v kategorii. Na druhou stranu - taková událost zůstane ve vzpomínkách nadosmrti a na každé akci ji někdo připomene :-).

Obrovskou krizovku si zde prožil Daniel Landa alias X-Žito či kýhošlaka za přezdívku, který svoji Fabii WRC krotil v širokých a dlouhých klikyhácích. Být to na užší cestě, tak je vykáceno několik stromů podél trati. Asi to bylo demo na to, co o chvíli později předvedla jeho kámoška Olga Lounová v barvách stejného týmu.

Velmi rychlý příjezd, vůz jde mimo vyčištěnou stopu na písek a štěrk na vnějším okraji, zašlápnutí brzd, čtyři čáry od kol po tečně ven ze zatáčky, katapult přes uskladněné staré betonové sloupy elektrického vedení, salto a pád na střechu skoro o dva metry níže na rovnou plochu, kde byly vedle oněch sloupů poskládané i betonové panely. Okamžitě sprintujeme k havarovanému vozidlu, dveře u spolujezdce nejdou otevřít, protože jsou zcela blokované těmi panely, dveře u jezdce otevíráme na třicet až čtyřicet čísel. Olga vylézá takřka okamžitě, u spolujezdce nevíme, co se děje, protože do vozu nejde skoro vidět. Pár vteřin se nic neděje a je zlověstné ticho. Úleva přichází po půl minutě, kdy se spolujezdci podařilo vysoukat se z pásů a přesunout se do prostoru za volantem, odkud už byla průchozí cesta ven. Dlouho jsem pak přemýšlel, jestli bychom my diváci dokázali vytlačit auto po střeše ven z této pasti, kdyby nedejbože nešly otevřít ani jedny dveře a objevil se oheň....

Jak Olga později prohlásila, příčinou havárie byla zřejmě její chyba, protože se domnívala, že se v onom místě jede rovně (je tam něco jako křižovatka typu ypsilon, kde se ta pravá vztyčená packa od Y stáčí mnohem více doprava, zatímco levá packa vede plus minus rovně). I když byla Olga z počátku doooost vytočená a její výrazivo vykazovalo zvýšenou frekvenci výskytu čtyřpísmenného označení pro vagínu, tak se brzy přepnula do usměvavého tónu a neodmítla nikoho, kdo se s ní chtěl vyfotit do alba :-). Škoda na autě nebude zřejmě až tak velká, jako se tomu jevilo v případě Zpěvákovy havárie.

Co mě však posléze šokovalo nejvíce, byla skutečnost, jakým způsobem okamžitě zareagoval bulvár. Na blesk.cz, super.cz ... se záhy objevil článek, v němž byla většina textu ryzí lží. Cituji "Její spolujezdec však utržil několik řezných ran na rukou. Po převrácení oba zůstali uvěznění v útrobách auta a záchranářům trvalo, než je dostali z vraku ven." Co to jako má být? Jací záchranáři? Jaké řezné rány? Jaké uvěznění? Co to melete? Ale jo, chápu. Čtenáři dychtí po krvi a prodeje pak rostou do raketových výšin.

Vyprošťování a nakládání obou vozů na podvalníky se určitě objeví na videu od Aleše Trhlíka, který na místo dorazil ihned po skončení erzety.

Co říci na závěr? Za sebe říkám - hlavně, že se nikomu nestalo nic vážného- ani divákům, ani posádkám. Protože letošní ročník "vynikal" velkým množstvím nepěkných havárií. Stačil jeden průser a aktuální nálady ve společnosti podporované senzacechtivostí médií odsunou rally na periferii.

Tak se mějte, opět se odmlčím na celý rok :-)
ppa
N/1

Příspěvekod Mirek Fric » stř 02.09.2015 12:48

pelikan píše:Dotaz pro znalé. Při přejímce jsem si všiml Fabie S2000 s modrým pruhem a reklamou Hochtief, neměla startovní čísla, ale jmenovka na dveřích byla Jakeš a stálo to u Jakešovi DS3. Co to bylo za vůz, nebo spíš proč tam vůbec byl?

Byla tam kvůli vystavení zlatého průkazu FIA. Se závodem neměla nic společného.

sloní kýta píše:Tady se musím pozastavit, jako by jste mne neznali, nad otázkou mých oblíbených sec/km - posádka st. č. 4 má podle mne hrubým odhadem o 50kg živé váhy více než posádka st. č. 1. Jaké by tedy byly alespoň teoretické rozdíly v sec/km při stejné hmotnosti (ne že bych někomu zez Plzně nepřál plzeňské a bůček...)?

Pokud je mi známo, tak ten rozdíl je výrazně víc než 50 kg :D
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Karbonyl » stř 02.09.2015 13:14

pelikan píše:Dotaz pro znalé. Při přejímce jsem si všiml Fabie S2000 s modrým pruhem a reklamou Hochtief, neměla startovní čísla, ale jmenovka na dveřích byla Jakeš a stálo to u Jakešovi DS3. Co to bylo za vůz, nebo spíš proč tam vůbec byl?

Je to nově postavené auto od K.I.T., Černý sním jel v létě Lubeník.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod liposh » stř 02.09.2015 14:28

V sec/km ten rozdíl posádek č. 1 a č.4 nevím, ale vím, že Prodrive kdysi oficiálně oznámil, že u Mini Cooperu S2000 1,6T znamená úspora 4 kg jednoho koně navíc. Vím, že je to nepřesné, ale takový rámcový přehled si můžete udělat.

BTW. V pátek brzo ráno jsem si koupil program, načetl si jak se dostat k shakedownu, poslechl pokynů v programu a pak mě v Napajedlách honili policajti. :D Bylo to jak rychle a zběsile (představte si mou felicii 1,3 , jak do toho kopce ujíždí jejich oktávce...ano ujel jsem asi 10 metrů) Né, jako vážně,nápad s jednosměrkou Kvítkovice-Pohořelice-Napajedla je skvělý, ale kdyby to někdo napsal do programu (stačí napsat "PŘÍSTUP POUZE OD OTROKOVIC") pak bych to kvitoval. Totéž pro lidi kteří přijeli od Kvítkovic, zaparkovali na poli a pak se zas vraceli na Kvítkovice,kde to zasekávali a kde je na křižovatce seřvávali policajti.

V ostatních případech jsem si to neověřil, ale oprávněně se domnívám, že je program bezcenný cár papíru, protože toho muselo být jistě víc, jen o tom nevím.
liposh
A/5

Příspěvekod Mirek Fric » stř 02.09.2015 14:58

liposh píše:V sec/km ten rozdíl posádek č. 1 a č.4 nevím, ale vím, že Prodrive kdysi oficiálně oznámil, že u Mini Cooperu S2000 1,6T znamená úspora 4 kg jednoho koně navíc. Vím, že je to nepřesné, ale takový rámcový přehled si můžete udělat.

Minimální hmotnost auta s posádkou je tuším 1360 kg. Pokud má auto 280 koní, tak to dělá necelých 5 kg na koně. Pokud by to byly 4 koně, tak musí auto mít 340 koní, tzn. to platí cca pro WRC. A nebo někdo vzal tabulkové hodnoty WRC 1200 kg (auto bez posádky) a 300 koní a pak Ti vyjdou taky 4 kg na koně.

Ať tak či onak, neplatí, že o 50 kg těžší posádka je o 50 kg těžší auto. S2000/WRC jsou lehčí než váhový limit a lehčí posádky se tak musí dovažovat balastem, viz loňské vyloučení Pavla Valouška, kde hmotnost Martiny Škardové nestačila, aby se auto dostalo nad limit. Každopádně balastem jde lépe řídit rozložení hmotnosti než tělem posádky.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2015