Novinky v MČR a RSS v sezóně 2020

Re: Novinky v MČR a RSS v sezóně 2020

Nový příspěvekod Tomáš » stř 29.04.2020 14:06

PLuto píše:Z vyjádření se dá chápat cokoliv. Jak to bude s Rally Plzeň zatím není jasné. V tuto chvíli nebyla ani odložena, ani zrušena.

I když se současná situace zlepšuje, tak upřímně nevěřím ani náhodou, že by se za 5 týdnů závodilo. Něco jiného je uzavřená Sosnová bez diváků a něco jiného klasická rally. Ono kdyby se už náhodou jela Bohemka (ve svůj termín), tak bych to považoval za malý zázrak ...
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod nowi » stř 29.04.2020 19:15

Karbonyl píše:Jaké klacky pod nohama máš konkrétně na mysli?

Prolistoval jsem si dnes zběžně nové RALLY a hned na začátku při rozhovoru s řediteli jednotlivých rally jich pár najdeš. Už minulý rok se v kuloárech proslýchalo, že určité slíbené peníze od nadřízeného orgánu nedoputovaly tam, kam měly. Ano, pravda je vždycky někde uprostřed, ale taky na každém šprochu, pravdy trochu. Celkem velký klacek, když s tím v rozpočtu počítáš. Další věcí, o které jsem uvažoval i já, je vymyslet dvoudenní rally tak, aby se odjela výjimečně za jeden den a s větší kilometráží. To navrhli pořadatelé Bohemky a bylo jim to smeteno ze stolu.
Myslím, že v momentální situaci není na hrdinství čas. Dle těch rozhovorů je situace ještě horší, než jsem předpokládal. Partneři jednotlivých soutěží pomalu odstupují, někteří pořadatelé do toho hodili vidle rovnou (Hustopeče, Kopná - ta snad už definitivně napořád), s přeložením rally by byly opravdu velké starosti a většina pořadatelů se vyjádřila, že než to dělat na poslední chvíli a horkou jehlou, tak to raději pro letošek odpískají a soustředí se na příští rok. Chápu, že existují řády a já nevímco, ale s tím, co se momentálně děje, nepočítal nikdo a nežijeme ve středověku, aby se pořadatelé nemohli sejít se zástupci Autoklubu a vytvořit si 1-3 varianty, jak dál pokračovat, co je průchodné po stránce sportovní a především finanční. Jenže podle všeho AČR zatím hraje mrtvého brouka a k ničemu se nevyjádřil. Pokud je opravdu zájem (když se situace během léta hodně uklidní) něco uspořádat, bude třeba hodně vyjednávání na všech stranách a hlavně chuť dělat kompromisy. Jinak to nepůjde. Tedy půjde, pokud bude soutěžákům stačit, že se budou honit na uzavřených polygonech mezi kuželkama a bez diváků. Sportovní hodnota nula a pro zbylé držáky sponzory nic moc, když to celé nebude nikde vidět. 1.června nikdo neluskne prsty a nevrátíme se tam, kde jsme byli. Tomu už snad nemůže dnes věřit nikdo a je nutné na situaci začít intenzivně pracovat a hledat řešení.
nowi
N/1

Nový příspěvekod Mirek Fric » stř 29.04.2020 20:35

Nowi, nevím o čem chceš teď jednat, když vůbec nikdo netuší, kdy bude vůbec povolené nějaký podnik uspořádat. To je přece úplně základní podmínka, od které se teprve může odvíjet všechno ostatní. Vláda k velkým akcím žádný výhled nevydala, jen víme, že rozhodně přijdou na řadu až předposlední (halové velké akce budou ty poslední) - ale bude to za čtvrt nebo za půl roku nebo ještě jindy? Jak chceš něco plánovat?
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod nowi » stř 29.04.2020 20:43

Mirek Fric píše:Nowi, nevím o čem chceš teď jednat, když vůbec nikdo netuší, kdy bude vůbec povolené nějaký podnik uspořádat. To je přece úplně základní podmínka, od které se teprve může odvíjet všechno ostatní. Vláda k velkým akcím žádný výhled nevydala, jen víme, že rozhodně přijdou na řadu až předposlední (halové velké akce budou ty poslední) - ale bude to za čtvrt nebo za půl roku nebo ještě jindy? Jak chceš něco plánovat?

Ale já nemyslel řešit, kdy se co pojede. Ale přemýšlet, jak to do budoucna celé postavit, aby to fungovalo, byť jen v ořezané verzi. Jestli, když tomu dá někdo od srpna zelenou, přemýšlet, zda tlačit na to, aby se jely velké rally opravdu dva dny nebo to smrsknout jen na sobotu a víc kilometrů apod. Těch věcí na řešení je dost i bez toho, aniž by teď někdo věděl přesné datum, kdy se vše dostane zase do relativně normálních kolejí. Byl by pak přibližný scénář na papíře a podle něj by se vše mohlo odvíjet.
nowi
N/1

Nový příspěvekod Tomáš » stř 29.04.2020 22:07

Jsem přesvědčený, že nějaké myšlenky má v hlavě každý, tedy i ti, kteří budou rozhodovat, jak bude vypadat zbytek sezony 2020. Ale přesně jak říká Mirek, nemá smysl teď vydávat nějaké pozměněné řády, dokud se neví, od kdy se budou moci (příp. za jakých podmínek) jet závody. Až nastane ta situace - plácnu, že třeba od 1.8 - tak se může něco začít řešit. Budu optimista a řeknu, že třeba v půlce června vláda oznámí, že se mohou od půlky prázdnin pořádat akce typu klasické rally. Pak začne Komise rally obvolávat jednotlivé pořadatele. Jardo, jedeš Fulnek nebo Valašku? Jo, jedu dvoudenní Valašsku, ale dám jen 120 km. Regneři, jak to dáváte s Barumkou? Nepustí nám cizince, tak na to kašleme a 50. ročník pojedeme za rok. Ale chceme být odpovědní k české rally (ostatně hlavně kvůli nám se tady zrušily kdysi wrca, tak to teď vrátíme), proto uděláme např. jednodenní 1. Barum minirally se 70 km. A nějaký pořadatel z podzimu třeba řekne, že to nedává, tak se ten termín nabídne někomu z těch, co to zatím odložili. To, co jsem napsal, ber jako určitou fikci, ale zhruba tak nějak to bude probíhat. A když se dá dohromady třeba šest podniků, tak se z toho poskládá mistrák a upraví podle situace řády. No a když to nepůjde a klasické rally se budou moc jet třeba až od 1. listopadu, tak se mistrák zruší a na maxiMikuláši, jak navrhuje Plhus, se rozdají "tituly" :-)
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » čtv 30.04.2020 00:53

Rally jsem nečetl, protože mi ještě nepřišlo, takže nemůžu reagovat na konkrétní věci. Nejsem ani členem rally komise, nemám z tama skoro žádné informace. Odpovím tedy aspoň trochu obecněji a svůj názor. Přesně jak říkáš, pravda je vždycky někde uprostřed a je potřeba si vyslechnout obě strany. Uvedu třeba příklad už před letošní sezónou - skoro všichni pořadatelé chtěli historiky. Tak se udělal kalendář HA, řekl bych až zbytečně moc rozsáhlý na možnosti historiků. A ti, co historiky nedostali, tak se ohradili, jak se jim to nelíbí. Přitom ve finále je řadě pořadatelů (neříkám všem ani většině) jedno, jestli tam jsou nějaké historické auta, ale jde jim hlavně o peníze ze startovného. Samozřejmě, že všichni pořadatelé mají v hlavě možnosti, za jakých podmínek by byli schopni svou soutěž uspořádat. Už jsem řadu těch návrhů slyšel, některé mají hlavu a patu, některé jsou naopak doslova příšerné. Takže se vrátím k tomu, co jsem napsal již dříve v tomto vláknu - pořád si hrajeme se situací "možná". Zatím nevíme, odkdy doopravdy budeme schopni uspořádat regulerní rally. A za jakých podmínek. Dělat rally bez diváků je absolutní nesmysl - to jde na fotbalu nebo hokeji, v uzavřených arénách. Takže je potřeba ze strany Autoklubu sondovat, jak jsou na tom pořadatelé se schopností zorganizovat své závody. A tou regulerní rally myslím samozřejmě opravdu skutečnou rally tak, jak ji známe. Akce plánovaná v červnu v Sosnové nebo pořádávaná Silvou Mikuláštíkem v Kopřivnici jsou pěkné akce na rozjetí. Jako volný závod ok, ale rozhodně bych závod takovéhoto formátu nepovažoval za rally jako takovou a už vůbec bych ji nezařazoval do nějakého mistrovství. Ale to jsem odbočil. Je potřeba počítat s tím, že bude velký odliv všeho - financní od sponzorů/města/kraje, bude mnohem menší startovní pole (tedy méně peněz z vkladů), možná bude problém sehnat povolení. Jen sami organizátoři musí vědět, jestli i za těchto snížených podmínek půjdou do toho, aby svůj podnik uspořádali. Tato situace není jen v ČR, ale prakticky na celém světě. No a podle toho, kolik podniků bude schopno svou soutěž uspořádat, pak se můžeme bavit o tom, jestli se z toho dá poskládat smysluplné mistrovství. Protože i pokud by se na druhou půlku roku stavěl nový kalendář, není možné jej příliš nahustit. Za měsíc nemá smysl jet víc než dvě soutěže, jinak na startu nikdo nebude. A pokud se dá dohromady třeba šest soutěží, tak je nesmysl jet tři velké a tři sprinty. To by asi bylo nejlepší sloučit a udělat pomocí koeficientů. Těch variant je spousta, některé dávají větší smysl, některé menší. Určitě bude potřeba dělat kompromisy, ale nesmí to jít za každou cenu. Musí být nějaká úroveň, pod kterou se už nepůjde.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod nowi » čtv 30.04.2020 09:10

PLuto píše:Rally jsem nečetl, protože mi ještě nepřišlo, takže nemůžu reagovat na konkrétní věci. Nejsem ani členem rally komise, nemám z tama skoro žádné informace. Odpovím tedy aspoň trochu obecněji a svůj názor. Přesně jak říkáš, pravda je vždycky někde uprostřed a je potřeba si vyslechnout obě strany...

Ano, tak, jak jsi to napsal, to má hlavu a patu. Rozhodující bude asi nakonec jako vždy množství financí. Chuť pořádat by asi byla, povolení by se taky možná daly sehnat relativně bez problémů, ale otázkou až do poslední chvíle zůstává, jestli se to všechno zaplatí. Startovné je velká položka do rozpočtu soutěží a pokud by se mělo sejít na startu 40 aut, bude to zřejmě s chybějícími partnery pro pořadatele prodělečná záležitost. I proto jsem právě psal, že bych logicky očekával, že se najde na přechodnou dobu řešení, kdy se posádky svezou a pořadatele to nezruinuje. Pořadatel Bohemky v časáku zmiňuje, že kdyby se jejich soutěž smrskla na jeden prodloužený den (cca 145km vložek), jak navrhovali, ušetří cca 1mil. korun. Není to málo, zvlášť když nebudou mít podporu fabriky, která řeší logicky své problémy. Další věcí, co tam část pořadatelů zmiňují, že neví, jak by se jim podařilo udělat soutěž v podzimních termínu a v sezoně 2021 třeba zase hned v březnu nebo dubnu, jak je jejich obvyklý termín. Doba na přípravu i shánění "mecenášů" by byla o hodně kratší.
nowi
N/1

Nový příspěvekod kondec » čtv 30.04.2020 13:57

nowi: Zásadní rozdíl mezi jezdcem a pořadatelem je v tom, že pokud mám jako závodník méně peněz, můžu si vybrat méně závodů (což se asi bude dít ve velké míře hlavně u "menších" kluků), ale jako pořadatel rally buď připravím nebo ne. Proto jsem psal, že bych za sebe navrhl možnost zkrácení předepsaných km pro letošní rok a to pouze z ekonomických důvodů.
A k tomu hlavnímu tématu, že Autoklub hraje mrtvého brouka, to si myslím pravda není, jenom teď není co veřejně říkat. Že by se chtělo ví všichni, ale jak dlouho to má smysl opakovat dokola, bez konkrétních možností. Takže dokud vláda neřekne nějaké stanovisko, je to stále jenom hospodská diskuze. A že někam nedoputovaly peníze, počkám jak dorazí Rally a se zájmem si přečtu o co jde.
Jinak za mne, když vidím co se aktuálně chystá v práci na červen, jsem optimista a věřím, že opožděnou a zkrácenou sezonu ještě stihneme.
kondec
N/1

Nový příspěvekod Tomáš » čtv 07.05.2020 21:40

Jaro se blíží ...
Testování Praha: 20.-21.6
Testování Malenovice: 27.-28.6
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod Karbonyl » sob 09.05.2020 18:37

Vraťa Hýbner dokončil svoji Sapphire: