od PLuto » čtv 30.04.2020 00:53
Rally jsem nečetl, protože mi ještě nepřišlo, takže nemůžu reagovat na konkrétní věci. Nejsem ani členem rally komise, nemám z tama skoro žádné informace. Odpovím tedy aspoň trochu obecněji a svůj názor. Přesně jak říkáš, pravda je vždycky někde uprostřed a je potřeba si vyslechnout obě strany. Uvedu třeba příklad už před letošní sezónou - skoro všichni pořadatelé chtěli historiky. Tak se udělal kalendář HA, řekl bych až zbytečně moc rozsáhlý na možnosti historiků. A ti, co historiky nedostali, tak se ohradili, jak se jim to nelíbí. Přitom ve finále je řadě pořadatelů (neříkám všem ani většině) jedno, jestli tam jsou nějaké historické auta, ale jde jim hlavně o peníze ze startovného. Samozřejmě, že všichni pořadatelé mají v hlavě možnosti, za jakých podmínek by byli schopni svou soutěž uspořádat. Už jsem řadu těch návrhů slyšel, některé mají hlavu a patu, některé jsou naopak doslova příšerné. Takže se vrátím k tomu, co jsem napsal již dříve v tomto vláknu - pořád si hrajeme se situací "možná". Zatím nevíme, odkdy doopravdy budeme schopni uspořádat regulerní rally. A za jakých podmínek. Dělat rally bez diváků je absolutní nesmysl - to jde na fotbalu nebo hokeji, v uzavřených arénách. Takže je potřeba ze strany Autoklubu sondovat, jak jsou na tom pořadatelé se schopností zorganizovat své závody. A tou regulerní rally myslím samozřejmě opravdu skutečnou rally tak, jak ji známe. Akce plánovaná v červnu v Sosnové nebo pořádávaná Silvou Mikuláštíkem v Kopřivnici jsou pěkné akce na rozjetí. Jako volný závod ok, ale rozhodně bych závod takovéhoto formátu nepovažoval za rally jako takovou a už vůbec bych ji nezařazoval do nějakého mistrovství. Ale to jsem odbočil. Je potřeba počítat s tím, že bude velký odliv všeho - financní od sponzorů/města/kraje, bude mnohem menší startovní pole (tedy méně peněz z vkladů), možná bude problém sehnat povolení. Jen sami organizátoři musí vědět, jestli i za těchto snížených podmínek půjdou do toho, aby svůj podnik uspořádali. Tato situace není jen v ČR, ale prakticky na celém světě. No a podle toho, kolik podniků bude schopno svou soutěž uspořádat, pak se můžeme bavit o tom, jestli se z toho dá poskládat smysluplné mistrovství. Protože i pokud by se na druhou půlku roku stavěl nový kalendář, není možné jej příliš nahustit. Za měsíc nemá smysl jet víc než dvě soutěže, jinak na startu nikdo nebude. A pokud se dá dohromady třeba šest soutěží, tak je nesmysl jet tři velké a tři sprinty. To by asi bylo nejlepší sloučit a udělat pomocí koeficientů. Těch variant je spousta, některé dávají větší smysl, některé menší. Určitě bude potřeba dělat kompromisy, ale nesmí to jít za každou cenu. Musí být nějaká úroveň, pod kterou se už nepůjde.