Zajímavé články z internetu

Re: Zajímavé články z internetu

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 18.10.2011 09:59

Na vodě a suchu se letní guma chová vždy lépe. Na teplotě tolik nezáleží, protože guma se zahřívá třením. Ostatně jakékoli měření, kde je vedle zimních pneumatik použitý i refenrenční letní vzorek to dokazuje i čísly (viz testy AutoBildu atd.). Opačné tvrzení je lobbing pneumatikářů sloužící k zvýšení prodejů zimních pneu.

Nemám teď čas Ti toho najít víc, ale tady například výsledky měření brzdné dráhy při teplotě 4°C na suchu a mokru.

Obrázek
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Plhus » úte 18.10.2011 11:37

By mě zajímalo,kdy nastává ona modelová situace v praxi .)
Marek Pléha - rally media
Plhus
S2000

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 18.10.2011 11:45

To není modelová situace. Drtivou většinu zimy jezdíš na suchu nebo mokru. Samozřejmě na sněhu nebo ledu jsou letní absolutně k ničemu, ale v jiných podmínkách zimní gumy lepší nejsou. To je prostě fakt, který je bohužel hojně překrucovaný.
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Plhus » úte 18.10.2011 12:05

Já si třeba při letošní zimě neumím představit,že bych jezdil na letních. Snad nebyl týden,kdy by to bylo vhodné...

I když ten zákon je postavený zvláštně,jsem za to moc rád! Raději ať jezdím i na suchu na zimákách,než abych pak trpěl kvůli frajerům,co na sněhu jedou na letních!

Možná tím ubude i u vás "u muzea" kalamit... :D
Plhus
S2000

Nový příspěvekod Rizek » úte 18.10.2011 12:22

Mirku, lobbing pneumatikářů za zimní gumy mi nedává smysl. Z dlouhodobých zkušeností s auty Octavia vím, že letní gumy mi vydržely zhruba 40 tis. kilometrů a zimní gumy taktéž, takže náhrada letních gum zimními není vůbec žádný zásah do rodinného rozpočtu. V létě se neojíždějí zimní gumy a v zimě letní. Letní gumy jsem zpravidla měnil po dvou sezónách a zimní po čtyřech. Jinými slovy, na ujetí 120 tis. kilometrů jsem spotřeboval dvě letní sady a jednu zimní. Kdybych jezdil celoročně na letních, potřeboval bych tři letní sady. Z hlediska nákladů nula od nuly pojde. Tedy tvrzení:"Na zimní gumy nemám", je prostá výmluva. Pneumatikáři na přezouvání léto - zima nic netrhnou. Zato vidím každoročně stovky zoufalců, kteří v zimě blokují silnice, protože jedou na letních gumách, zatímco ti obutí do zimáků jedou vesele dál. A to je pro mě argument daleko přesvědčivější.
Škoda and rally forever
Rizek
N/3

Nový příspěvekod Mirek Fric » úte 18.10.2011 12:35

Plhus píše:Já si třeba při letošní zimě neumím představit,že bych jezdil na letních. Snad nebyl týden,kdy by to bylo vhodné...

I když ten zákon je postavený zvláštně,jsem za to moc rád! Raději ať jezdím i na suchu na zimákách,než abych pak trpěl kvůli frajerům,co na sněhu jedou na letních!

Možná tím ubude i u vás "u muzea" kalamit... :D

Nevnucuj mi, co jsem neřekl ;) Nejsem proti používání zimních a sám je používám. Ale jsem proti demagogii a překrucování faktů, protože zimní guma na suchu a morku prostě lepší není ač nám je ze všech stran tlačen do hlavy opak. Pokud někdo v nížině jezdí autem akorát tak do supermarketu po městě a když je sníh, tak jede šalinou, tak za zimní utrácet opravdu nepotřebuje (Řízku, většina aut najede ročně méně než 10 tisíc kilometrů a cyklus spotřeby dvou sad pneu u nich znamená cca 8-10 let).

Ale to je vždycky o lidech a jejich soudnosti. Já jsem možná bláhově přesvědčený, že víc příkazů a zákazů na úkor používání rozumu a vědomí vlastní odpovědnosti dlouhodobě ve společnosti neřeší nic. Postupně pak mizí povědomí o tom, proč se vlastně něco má dělat nebo naopak nemá, a to je podle mě chyba (teď nemluvím jen o pneumatikách).
Mirek Fric
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Plhus » úte 18.10.2011 19:51

No tak ten co jede šalinou když je sníh si ty zimáky nemusí kupovat ani teď :)
Plhus
S2000

Nový příspěvekod Haryk » stř 19.10.2011 05:08

Brzdná dráha je jen jeden z parametrů, který rozhodujou, jestli auto řídím, nebo jestli jede (klouže) samo. Další věc je, že letní guma v chladu i na suchém asfaltu trpí. Je křehká a vydroluje se, takže i v těch městech to není nic pěknýho, když po zimě mám ze vzorku noty na buben.
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!
Haryk
N/4

Nový příspěvekod sloní kýta » stř 19.10.2011 20:13

A já, jelikož neumím předpovídat počasí a hlavně se nechci hádat s orgánem, jsem zakoupil zimáky jež vyšly v testech nejlépe na suchu (sucho v testech zohledněno pouze 15%) a budu je využívat celoročně.
S Urbany na věčné časy a nikdy jinak!
sloní kýta
A/7

Nový příspěvekod Haryk » čtv 20.10.2011 00:33

Tak to si v létě pojezdíš :lol: a na podzim budeš kupovat nový zimačky :roll:
Jó, někdo má...
Bezpečnost muší bejt, i kdyby měly obratle praskat!
Haryk
N/4

PředchozíDalší

Zpět na Ostatní (foto, video, ...)