od PLuto » pon 24.08.2026 19:00
No a po osobním zhodnocení v předchozím příspěvku přichází na řadu tradiční povídání o přihláškách/nepřihláškách. Barumka je vždy ve druhé polovině kalendáře, takže spousta jezdců, kteří seriál začnou, tak v tu dobu už vystřízliví a svou účast vzdají. Ať už kvůli finančním problémům, tak kvůli tomu, že nedokázali zajet žádný výsledek. Bylo jen pár z těch, co měli v plánu odjet celou sezónu a ani tam se jim to nedařilo. Mezi ně můžeme zařadit třeba Benjamina Korholu, Adama Grahna, Fabrizio Zaldivara, Calle Carlberga, Jana Pokose, Roberta Proudlocka, Martina Stenberga či Markase Buteikise. Někteří jezdci se pak dopředu vyřadili díky haváriím a z toho vyplývajících zdravotních komplikací - takto třeba už po havárii natestu v Polsku skončil jeden ze spolufavoritů ERC3 Hubert Kowalczyk, v Polsku zase ukončil svou sezónu Marcel Neulinger. To, že nepřijede Pierre Ragues, bylo jasné od začátku, protože ten se rozhodl Polsko a Barumku nezačlenit do svých plánů kvůli rodinné dovolené. Nakonec se neuskutečnila ani evropská kampaň Jose Antonia Suareze, který na ní hodně pracoval po vítězství ve Španělsku, ale rozchod s hlavním sponzorem Recalvi všechno ukončil. Zamrzí také neúčast Calluma Devina, který měl původně v plánu přijet, ale po nehodě s divákem na domácí soutěži si momentálně dává od rally pauzu. Původně měl přijet také Adrian Rzeźnik, který ale vzdal svou účast už před startem Rajdu Polski. Osobně mě nejvíc mrzela absence Giandomenica Bassa, který hodně překvapil na Sierra Moreně a po Římě se zdál být nejvážnějším soupeřem Suninena. Jenže místo pokračování bojů v ERC se rozhodl jinak. Polsko vynechal údajně kvůli rodinným důvodům. A místo Barumky dal přednost startu na Madeiře. Kde si poranil záda a musel odstoupit... Samozřejmě o startu uvažovala i řada dalších posádek, jejichž jména asi nemá cenu moc vytahovat na povrch. Třeba se jejich start podaří někdy v budoucnu. Z tohoto ranku prozradím asi jen jedno jméno - Tom Pieri a BMW M3. Nevyšlo to, škoda...
No a pak tu máme ty, kteří se přihlásili, ale nakonec nepřijeli. Bohužel je léto v rámci ERC hodně našlapané a uzávěrka přihlášek na další závod je prakticky hned po dokončení předchozí soutěže. To byl případ i Barumky, kde byla uzávěrka přihlášek hned po Polsku a zároveň i Příbrami. Jen během tohoto víkendu Barumka přišla minimálně o deset účastníků. A pak byli někteří, kteří se přihlásili s tím, že to zkusí zvládnout a na start se postavit. Některým se to podařilo (Zielinski, Górny), některým ne (Bieńko, Stříteský). U Dominika byla situace jasná od začátku - vše záleželo na tom, jaký bude zdravotní stav. Ten se do Barumky bohužel nezlepšil a tak se nemohl zúčastnit. Další, kdo byl nahnutý, je Tuukka Kauppinen. Ten přihlášku poslal, ale bylo dopředu jasné, že jeho účast je podmíněna dobrým výsledkem na Rally Finland. Šéf týmu pan Rautio si usmyslel, že na tomto závodě bude porovnávat Roope Korhonena a Tuukku Kauppinena a kdo bude rychlejší, toho podpoří dál. A jak to dopadlo? Havarovali oba. Celý tento postup nechápu, Tuukka má teprve devatenáct let, potřebuje získávat zkušenosti, vyjíždět se. Místo toho se připraví naprosto nesmyslný program kombinující ERC s rychlými šotolinovými či sněhovými závody ve WRC2. Do toho ještě střídání aut, které tomu taky nepomohlo. A výsledek? Po Finsku to vypadá minimálně na dočasný konec kariéry... Podobným způsobem pak ukončil sezónu i Aatu Hakalehto v juniorech, který po Polsku ztratil šanci na titul, tak stejný mecenáš ukončil jeho působení v ERC s tím, že se začne naplno připravovat na JWRC příští rok. Já tohle prostě nechápu, tihle mladíci potřebujou hlavně co nejvíc jezdit... Barumky se bohužel nezúčastnil ani další mladík Isak Reiersen, který má letošní sezónu hlavně jako učební a s výsledkem se až tak moc nepočítalo. Že by neměl jet jsem vůbec nečekal, první náznak o možné neúčasti přišel ve čtvrtek týden před závodem, kdy mi jejich týmový manažer oznámil, že už nějaký čas nedostali od hlavního sponzora zaplaceno. A pokud peníze do konce týdne nepřijdou, tak nebudou moci odcestovat do Zlína, protože to prostě nejsou schopni ufinancovat. Což se také bohužel stalo. To, že nepojede Tristan Charpentier, bylo taky jasné celkem dlouho - oznámil to v den uzávěrky přihlášek na Barumku, když už byla přihláška podána. V rámci týmu se dohodlo, že přihláška zůstane zachována a pokusíme se sehnat náhradního jezdce. On je Tristan povahově hodně složitý člověk a během sezóny se jeho názory a plány měnily z hodiny na hodinu. A neumí úplně pořádně jednat. Jeho plánovaný spolujezdec mi ještě po týdnu psal, jestli bych mu nemohl poslat přístup do Competitors online, že by se chtěl připravit na Barumku... Každopádně, řešila se náhrada za něj, ve hře bylo několik jmen, to nejzvučnější asi Pierre-Louis Loubet. Nakonec nic z toho nedopadlo. A to se to řešilo doslova až do pondělní noci (pondělí v rallyovém týdnu!) - to se totiž dohodlo, že by s autem jel britský jezdec Sam Touzel. Respektive, dohodlo se to už v neděli. Ale až do pondělní půlnoci jsme se snažili sehnat anglicky mluvícího spolujezdce, protože jeho stálý navigátor Max Freeman v tomto termínu nemohl. Nakonec se bohužel nikoho sehnat nepodařilo... Asi největším překvapením co se týká absence ve startovce byl Marco Bulacia. Ten se v ERC nakonec celkem rozjel, dokázal na asfaltu i zrychlovat a byl jsem hodně zvědavý, jak by tady dokázal zajet. Přestože byly nějaké náznaky už v týdnu před Barumkou, oficiální omluvenku poslal až v pondělí. Respektive, až v pondělí před závodem to oznámil týmu, že nepřijede. I pro tým to bylo překvapení, v zaslané omluvence ani nebyl důvod (jen personal reason) a skutečný důvod nevím vlastně doteď. V pondělí pak celý tým zrušil cestu do Zlína a začal nabízet nevyužité ubytování. Každopádně vím, že všichni v týmu byli z tohoto přístupu hodně rozčarovaní. Team Managera mu pak dělá zkušený spolujezdec Marcelo Der Ohannesian. A protože se z Barumky omluvili, tak jsme je v pondělí odpoledne spojil s dříve zmíněným Samem Touzelem, že by mohl jet s ním. Nakonec se dokonce domluvili, jenže mezitím zaúřadoval tým DreamOne, který měl přivézt Bulaciovo auto. Ten při snaze minimalizovat ztráty ihned přehodil start zmíněného auta na nějaký menší závod ve Španělsku a Marcelo tam měl jet jako team coordinator. I když se snažil své zaměstnavatele přesvědčit, tak ti mu start na Barumce neumožnili. Pro Marcela to tak bylo velké zklamání, protože úplně původně měl na Barumce startovat jako spolujezdec Zaldivara. Takže ve finále měl postupně tři závodníky, ale ve Zlíně i tak chyběl... No a na závěr jsem si nechal známou postavičku v ERC Philipa Allena. Když v den uzávěrek ještě nebyl přihlášený, tak jsem kontaktoval jeho koordinátora, který dělává přihlášky (od Říma, co Allen odešel ze SRT). Ten mi řekl, že má přihlášku připravenou a čeká na pokyn od jezdce, že má přihlášku poslat. Nic se neudálo, tak jsem ho zkontaktoval a ptal se, jak to vypadá. Řekl mi, že žádný pokyn nedostal a že mu jezdec nebere telefon. Tak jsem se ozval spolujedci, jak to s nimi vypadá. Ten mi řekl, že když odjížděli z Polska dva dny nazpět, tak Barumka byla v plánu a o žádných změnách nevěděl. A řekl, že zkusí zjistit něco víc. Večer mi pak řekl, že neví vůbec nic nového a že mu jezdec nebere telefon... Ve středu se mi spolujezdec znovu ozval s otázkou, jestli už jsou přihlášeni. Tak jsem mu sdělil, že od včerejška se nic nezměnilo. Následně jsem jemu i koordinátorovi řekl, že už je po uzávěrce, ať se klidně přihlásí a pokud se jezdec do definitivního deadlinu pro zveřejnění startovky nerozhodne, tak ho z tama jednoduše vyřadíme. Na to mi koordinátor řekl, že si nedovolí ho někam přihlásit bez jasného pokynu k přihlášení. Nakonec se kupodivu jezdec ve středu večer tomuto koordinátorovi ozval s tím, že má stále zájem Barumku jet a pracuje na tom. A vyžádal si s počkáním finálního verdiktu do dalšího dne do 10:00, což nám schválila i FIA. Samozřejmě, od té doby se vůbec neozval...