Já jsem se na něco podobného ptal technika FIA a bývalého technického šéfa Toyoty Motorsport Europe Karla-Heinze Goldsteina a ten mi odpověděl, že bez homologací by nebyla kontrola nad bezpečností aut...
pelikan píše:Pluto kdy došlo ke změně systému homologací na současný hodně svázaný standart? Proč se ty změny udělali?
Na tohle nejsem vůbec odborník, nejsem schopen fundovaně odpovědět. Ale myslím, že současný systém homologací je víceméně platný už hodně dlouho, kam až má paměť sahá...
Jojo na tom se shodneme. Mě nešlo o to, že by homologace neměly být. Spíš mám na mysli proč dochází k tomu utahování šroubů. Proč se do homologací uvádí přímo výrobce daného komponentu místo toho, aby se uvádělo jen co je v rámci dané skupiny možno vylepšit. Právě když se podívám do historie tak mi přijde, že dřív to bylo volnější a bylo jedno jestli na auto dám npř. tlumiče takové nebo makové.
FIA trvá na tom, že to tak musí být kvůli bezpečnosti a taky přiznává, že tím chrání obchodní zájmy automobilek, které do homologace investovaly velké peníze.
On je důvod i ten, že homologace dělají samotné automobilky. A ty by nemusely mít moc velký zájem na nějaké volnosti úprav, ony potřebujou prodávat svoje díly...
Když se ve sprintech sloučili i Poháristi dohromady, jak to bude s některýma třídama. Např .Fabie ,nebo Felicie pro třídu 7 je zároveň pro třídu 14. Na základě čeho budou zařazeny do příslušné třídy ? To samé platí i pro třídy 6 a 15 do 1600 ; 5 a 16 do 2000 ?
Nejsem odborník na technické předpisy, ale dle mého subjektivního názoru by v tomto případě mělo být auto zařazeno do takové třídy, do jaké bylo otestováno.