Walach píše: A nebo když už se tam trmácel, tak ať si rovnou trénuje jak chce, ne?

Musím uznat, že to tady není poprvé, co mne trefná Walachova ironie dostává ...
Ano, pokud se jedná o míru trestu, mělo by být jediným kritériem závažnost provinění, ne vzdálenost dojezdu na rally.
Mirek: "Fakt je, že u nepovoleného tréninku bych byl za to tvrdě vylučovat" ... Ano, pokud by se jednalo o nepovolené seznamovačky posádky, asi jediným správným řešením je vyloučení, resp. nepřipuštění posádky na start.
Mirek: "Ani deset minut na soutěži typu Kypru není zas nějak zvlášť moc, pořád by to možná stačilo na první desítku, tedy body. Dvě minuty jsou ale vysloveně výsměch." ... Tak 10 minut je opravdu hodně. Na první desítku by to stačilo Lukjaňukovi či Al-Atijovi, ne Herczigovi. I kdybychom mu odečetli problémy (RZ8+9), tak s 10minutovou penalizaci by skončil někde kolem 13.-14. místa před dvoukolkama.
Jestli je, vzhledem k míře provinění, 2 minuty výsměch, to si netroufám tvrdit. Podle dokumentu (viz níže) se mělo jednat spíš o chybu podpůrného týmu než o nepovolené seznamovačky.
K faktům - ty dvě minuty stály Hercziga 7 cenných evropský bodů, resp. šest průběžných míst v tabulce mistrovství. Konkrétně získal 2 body místo 9 b. a v průběžném pořadí je na 11. místě místo na pátém. To mi zase tak málo nepřipadá.
Jinak dokument - rozhodnutí SK (
http://www.cyprusrally.com.cy/uploads/R ... b16546.pdf) je sice ze čtvrtka, ale na stránkách soutěže se objevil až v neděli. Proto jsem taky chvíli nechápal, co myslí Mirek tím rozhodnutím sporťáků.
Pro Kapec77 (jinak já měl taky jen ruštinu) ve stručnosti: týmová TV posádka požádala organizátory začátkem září o mapy, ten jim je ale neposkytl a tedy ani nedal povolení k najíždění erzet (chtěli si vybírat dobré pozice pro kamery, prý to tak dělají i na ostatních soutěžích, mají na to i smlouvu s Eurosportem). Proto když je načapal 17. září, tj. cca týden před zahájením seznamovaček, na trati asistent činovníka pro bezpečnost, nafotil si auta i jednoho řidiče. Podle týmového manažera nebyl na trati nikdo z posádky (i sporťáci konstatují, že k tomu není jakýkoliv důkaz), na druhou stranu je to porušení pravidla o zákazu pohybu jakékoliv osoby spojené s posádkou na trati RZ před samotnou soutěží. Protože posádka ale mohla získat výhodu (např. tím, že by mohli mít předem natočené na kameru tratě RZ), rozhodli se pro dvouminutový trest pro posádku.