Chvíli jsem byl zase zasekaný jinými povinnostmi a nereagoval, ale aspoň je to s odstupem.
Monza byla parádní pokoukání a přes všechna "ale" naprosto důstojnou tečkou za letošním ročníkem MS. Můžeme být všichni rádi, že se našel pořadatel, který do toho v tak nejisté době šel. Je na 100% lepší, když se o letošních mistrech rozhodlo na trati, než kdyby se debatovalo u stolu, jestli letošní mistry přece jen vyhlásit, nebo ne. A poděkování (minimálně za prozíravost) patří i promotérovi, že tu soutěž do kalendáře dodatečně zařadil a sichroval se pro případ, že tradiční pořadatelé MS (i netradiční - Ypry) vypadnou. Což se pak fakt stalo. A nešlo to nakonec ani v Německu v uzavřeném prostoru (připomínám, že tam zrušili i poslední kolo ralycrossového MS, které se mělo jet v prosinci), ani v Belgii.
Jakákoliv kritika či snad označování soutěže jako šaškárna mi přijde jako naprosto nepatřičné a dehonestující. A to už nemluvím o tom, když se tak děje ze strany pořadatele, který sám svoji soutěž odpískal a nebyl schopný ji uspořádat ani v relativně normálním létě aspoň na národní úrovni (samozřejmě mířím na Pluta, kterému na druhou stranu zároveň děkuji za výborný obrazový servis v průběhu soutěže. Člověk si jen odskočil z WRC+ a měl tady na fóru vše podstatné, ps: článek, který jsi napsal k Monze po závodech, jsem ještě nečetl, dám si ho hned teď po dopsání
) .
Jinak Monza byla to zajímavý mix dvou naprosto odlišných tratí. Sobota nakonec opravdu klasické Monte, jen to chtělo, aby v sobotu odpoledne nespadlo tolik sněhu a mohl se odjet kompletní program.
No a když jsem viděl páteční úvod, naskočilo mi dejavu z 80-90let: hnusné počasí s vytrvalým děštěm, krátké erzety a mix tratí na asfaltu a šotolině v parku okolo Monzy. Člověk vrátil o min. 30 roků zpátky a jak kdyby se ocitnul na všech těch Oulton Parcích, Donington parcích apod. Jasně, šestá erzeta na stejném prostoru, opět průjezdy retardéry na starém oválu Monzy, to už občas začínalo lehce nudit, ale to jsou právě ta "ale", která se musí (všem letošním) pořadatelů (jakékoliv) rally odpustit.
Jinak dlouhodobá účast Monzy v seriálu MS je samozřejmě utopií, letos byl jen takový záskok (nechci ani domyslet, že by tady trápil koronavir ještě za rok). A nemyslím si, že by to nešlo udělat na opravdu světových tratích. Ale jak tu psal - myslím, Karbonyl, muselo by se vždy vyrazit do hor (těch tratí by se na sever od Monzy našlo určitě hodně) a v okolí okruhu udělat vždy tak max. 2 divácké erzety denně. Jinak to zázemí a prostory jsou tam určitě parádní. Na druhou stranu, pokud si bude mít promotér možnost vybrat v Itálii mezi šotolinovou Sardinií a "monte carlovskou" Monzou, tak volba bude určitě jednoznačná.