Rallysprint Kopná [RSS]

Re: Rallysprint Kopná [RSS]

Nový příspěvekod Mates » úte 03.05.2022 10:14

PS: Samozřejmě vím, že divák je starost. Je to něco navíc. Taky jsem pár (byť proti rally mini závodů) pořádal (a pořádat budu, pokud to okolnosti dovolí). Ale pokud se odradí od tratí RZ fanoušci (ten úbytek je jasně vidět na první dobrou poslední dobou víc než kdy dřív, čemuž se všichni strašně diví a "nechápou proč" :D ), tak se opravdu hodně těžko budou shánět sponzoři (už teď je to víc než hraniční...), myslím opravdové sponzory a firmy, které pustí i nějaké ty finanční prostředky, a které třeba investují i do posádek. Spousta lidí už se na to vykašlala. Protože se cítí jako překážka, která na závodech nemá co dělat, takový komár nebo jak jinak tento obtížný hmyz nazvat. Jezdili jsme v mnohem větší partě několika aut na závody, teď jedu většinou úplně sám (a to třeba i na tu Kopnou, natož na druhou stranu republiky). A to nemluvím o tom, že je pro mě jet (i když rally miluju a nedělá mi problém zaplatit za ni dost peněz) třeba na Šumavu/Krumlov aktuálně téměř nemyslitelné, přestože třeba Vltava bude letos určitě skvělá. Už jen to, jak to udělat a kam jít, aby člověk něco málo viděl, ale zároveň nebyl neustále drbán jako malý kluk, když se nedejbože trochu přiblíží k cestě, to si tu dálku opravdu rozmyslíš jet. Nemusí to být úplný extrém jako třeba v Itálii/Polsku, ale těch míst, kde se opravdu "legálně" dá stát je jako šafránu. A pak vám i lidi, kteří rally rozumí/nerozumí prostě chodí ve větším množství tam, kde je nechcete. Což je logické, protože chtějí auta vidět bez dalekohledu.

Vím, že v téhle době, kdy každý zná pouze svoje práva a už málokdo své povinnosti cokoliv vytvářet není sranda.
https://www.facebook.com/pg/martinplesnikphotographer
Mates
S2000

Nový příspěvekod standak » úte 03.05.2022 10:46

S tím dronem naprosto souhlas. Mně na tom spíš zarazilo to pověstné „kážeš vodu, piješ víno“.
A k těm cedulím zakázaný prostor – já se naopak pohybuju právě jen kolem těch RZ jako obyčejný divák a přesně vím, na co narážíš… Nevím, jak to napsat aby to nevyznělo divně, ale osobně pro mě není cedule „zakázaný prostror“ jako cedule „zakázaný prostor“. Když je tahle cedule za třetí řadou stromů navíc nad úrovní vozovky, tak ji v rámci možností taky „ignoruju“ (nebavím se teď o tom, když je tam kvůli soukromému pozemku). Ale konkrétně na zmiňovaném videu od tebe je ta cedule přímo na tečně zatáčky, což je koneckonců hezky vidět právě na tom náhledu videa s dronem… A kdo tehle úsek někdy viděl naživo (video dost zkresluje), tak určitě potvrdí, že si tam fakt stál jak nechci říct co…
FANS OSEK !!!
standak
N/1

Nový příspěvekod PLuto » úte 03.05.2022 11:53

Do toho inkriminovaného místa na tečně zatáčky já bych si v životě nestoupl, ani kdyby to bylo divácké místo. Jedině, že by zkouška vedla opačným směrem.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Karbonyl » úte 03.05.2022 12:00

Mates píše:Neumoudřilo se vůbec nic Kubo, běž někdy k trati. Zajdi se opravdu podívat na RZ během závodu. Vím, že z Tvé pozice to téměř není možné, ale dej si tu práci. Mě opravdu nebaví se jakožto divák cítit provinile za to, že se chci podívat na auta. Případně že na mě někdo řve hodinu a půl před startem, ať už nechodím po trati (protože jsou všichni teď opravdu s prominutím připos...). Hádat se o to, že vlastně úplně všude je zakázaný prostor, takže Tě (na rally opravdu bezpečné místo vlastně neexistuje, když jsem viděl upadlé kolo na rovince, havárie kvůli tech.závadám apod.) z relativně bezpečného místa vyženou jinam. Tam, kde nikdo (ani pořadatel) nebude. A to je pro lidi, kteří třeba na rally nikdy nebyli, mnohem nebezpečnější... Jak říká Nowi, emoce by se měly tvořit u RZ, ne v tiskových zprávách ;) Za mě je to tedy horší. Jedno je jasná příčina, druhé až případný následek. Ale ok. To, že málem dron prolétl čelním oknem posádky v rychlosti cca 120km/h budeme hájit tím, že někdo jiný stál v zakázaném prostoru. Neboj, příště se všichni sejdeme třeba v Trnavě na bývalých kostkách za potokem nebo ve Hvozdné u paneláků, sice z toho budeme mít *****, ale dodržíme regule. Řekl jsem co jsem chtěl, dál se k tomu vyjadřovat nebudu ;)

Vůbec nečteš nebo nechceš číst, co píšu. Prostě doba, kdy si lidi mohli na auta sáhnout, je pryč. Smiřte se s tím. Buď budou rally +- zabezpečené nebo žádné. Tak jednoduché to je. Možná jsou v Chrovatsku nebo jiných zemích pořadatelé větší pankáči, ale u nás už se to ucho několikrát utrhlo a následky známe. Buďme rádi, že jsou po tom všem vůbec nějací pořadatelé ochotní do toho rizika jít. Na rozdíl od tebe jsem x rally projel třeba v inspekčních autech a co je na trati kolikrát vidět, je k neuvěření. A zrovna ty si stoupneš do místa, kde se letí v omezovači, přesně na tečnu a ceduli ZP 10 cm od hlavy, to sorry jako... A žádný dron jsem tu nikdy neobhajoval, to mi do úst nevkládej. Jasně jsem několikrát psal, že to bylo stejně špatně jako diváci v ZP.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mates » úte 03.05.2022 12:03

PLuto píše:Do toho inkriminovaného místa na tečně zatáčky já bych si v životě nestoupl, ani kdyby to bylo divácké místo. Jedině, že by zkouška vedla opačným směrem.

To ale nikdo nerozporuje.
Mates
S2000

Nový příspěvekod kondec » úte 03.05.2022 12:04

Mates píše:Neumoudřilo se vůbec nic Kubo, běž někdy k trati. Zajdi se opravdu podívat na RZ během závodu. Vím, že z Tvé pozice to téměř není možné, ale dej si tu práci. Mě opravdu nebaví se jakožto divák cítit provinile za to, že se chci podívat na auta......

Pane kolego, obávám se, že jste se pustil do diskuze, která nemá vítěze a doporučovat Kubovi, aby se s jeho zkušenostmi šel podívat na rychlostní zkoušku je přinejmenším úsměvné. Několik let jsem se docela poctivě věnoval bezpečnosti což obnášelo i "hru" si s fanoušky na schovku. Poslední 2 roky si občas sednu za volant a nebo se na závody dívám od té nenáviděné pásky. A jsem z toho co píšete přesvědčen, že vůbec nechápete o co jde. Jak psal Kuba, zrovna v té pasáži, kde jste stál jako ....... se jede hrana i s malými auty a k chybě je jen kousek. Žijeme v nějakém právním státě a tomu musí odpovídat i práce pořadatelů, protože jde potom o jejich odpovědnost. Myslím si, že tu nikdo nechce, aby se opakoval nějaký Lopeník. Páskování se velmi výrazně posunulo, někdy se stane že až moc k trati, což bylo vidět třeba na Valašce, kde se to na jednom místě na Lešné napravovalo až mezi auty. Je to poměrně náročné řemeslo, protože nikde neexistuje přesný popis, co už je bezpečné a co ještě ne. Pokud se domníváte, že na toto máte kvalifikaci, nabídněte své služby některým z pořadatelů v okolí, myslím že Vás na pozici hlavního činovníka pro bezpečnost velmi rádi použijí. Jinak na Kopné jsem byl na dvou místech a vůbec mi nevadilo, jak byly připraveny.
kondec
N/1

Nový příspěvekod Mates » úte 03.05.2022 12:05

standak píše:S tím dronem naprosto souhlas. Mně na tom spíš zarazilo to pověstné „kážeš vodu, piješ víno“.
A k těm cedulím zakázaný prostor – já se naopak pohybuju právě jen kolem těch RZ jako obyčejný divák a přesně vím, na co narážíš… Nevím, jak to napsat aby to nevyznělo divně, ale osobně pro mě není cedule „zakázaný prostror“ jako cedule „zakázaný prostor“. Když je tahle cedule za třetí řadou stromů navíc nad úrovní vozovky, tak ji v rámci možností taky „ignoruju“ (nebavím se teď o tom, když je tam kvůli soukromému pozemku). Ale konkrétně na zmiňovaném videu od tebe je ta cedule přímo na tečně zatáčky, což je koneckonců hezky vidět právě na tom náhledu videa s dronem… A kdo tehle úsek někdy viděl naživo (video dost zkresluje), tak určitě potvrdí, že si tam fakt stál jak nechci říct co…

A to právě nechápu, proč právě i na takovém místě třeba ten zakázaný prostor je? Je to opravdu nutné, nebo je to už jen alibismus?
Mates
S2000

Nový příspěvekod ppa » úte 03.05.2022 12:58

PLuto píše:Do toho inkriminovaného místa na tečně zatáčky já bych si v životě nestoupl, ani kdyby to bylo divácké místo. Jedině, že by zkouška vedla opačným směrem.

Dobré vědět, že by sis tam Petře stoupl, kdyby zkouška vedla opačným směrem. Myslím, že by sis u této krizovky Kopeckého docela cvrknul do gatí :-)
https://youtu.be/j0x403XhcFw?t=120
ppa
N/1

Nový příspěvekod ppa » úte 03.05.2022 13:23

Přiznám se, že se mluví o mém oblíbeném místě a že jsem první sobotní průjezd sledoval právě tam (ne na tečně ;-) ). Troufám si tvrdit, že naprostá většina z nás tam stála v bezpečí krytá dvojitou řadou vzrostlých stromů na vyvýšeném břehu. Rozhodně ve větším bezpečí, než bylo tolerováno "pankáčema" na WRC v Chorvatsku na skocích na shakedownu či na erzetě Jaškovo na horizontu těsně před cílem zkoušky. A nebo na "Stříteského" horizontu na Semetíně.... Ano, naprosto souhlasím, že rizikem je ona tečna směrem z levé po horizontu a následný mostek viz https://www.youtube.com/watch?v=QzEV-WKcHMU . Oceňuju přístup bezpečáka, který velmi slušně apeloval na zdravý rozum nás přihlížejících. Sklapnu podpatky a nemám problém se posunout za další řadu stromů. Nemyslím si, že jsme diváci sebevrazi a že po těch letech nedokážeme vyhodnotit míru rizika. Zároveň ale chápu postoj pořadatelů a vás lidí od fochu (Pluto, Karbonyl, kondec). Vy nesete zodpovědnost a vy budete v případě průšvihu popotahováni institucemi, jak se to už léta děje v souvislosti s tragédií na Lopeníku. Minimalizovat riziko je logický přístup z vaší strany. Asi se mi ale úplně nelíbí řešení stylem "kde není povoleno, je zakázáno" resp. "je zakázáno úplně všude kromě míst označených jako diváckých". Nevím co s tím :-(. Větší osvěta? Více snahy při hledání kompromisních řešení? Jak píše kondec - tato diskuze nemá vítěze...
ppa
N/1

Nový příspěvekod kondec » úte 03.05.2022 14:30

ppa píše:... Troufám si tvrdit, že naprostá většina z nás tam stála v bezpečí krytá dvojitou řadou vzrostlých stromů na vyvýšeném břehu. ...

Přesně tak nějak je to i psáno v pokynech pro pořadatele. A souhlas s tím Chorvatskem. První co jsem prohlásil po příchodu na shake bylo - tak takhle by se nestálo nikde v ČR. A to byla divácká aréna :D . Ale jak jsem psal, každý se musí chovat podle právního systému konkrétního státu. Hlavně abychom se vždy potkali na dalších závodech.
kondec
N/1

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2022