Měl jsem možnost navštívit superspeciálku v Coimbře. Přiznávám se, že jsem nikdy nepochopil "ujetost" španělských a portugalských fanoušků na podobný typ superspeciálek. Poprvé jsem to zažil svého času na Madeiře, kde to byla rovinka s pár retardérama, levá zatáčka, retardér, levá zatáčka, krátká rovinka, levá zatáčka, retardér, pravá zatáčka a rovinka do cíle s pár retardérama. Prostě hnus. A sešly se tam davy fanoušků, kteří se na to koukali. Kdybych to tehdy nesledoval z balkónu jako součást menší párty, tak od té zkoušky po pár autech odejdu. Něco podobného se jelo i teď v Coimbře, vše bylo postavené hlavně na kroužení na kruháčích, umělém skoku a dvou vracácích. Upřímně, naživo jsem se podíval jen na demonstrační jízdu historických rally aut skupiny B a pak asi na první dvě tři auta, zbytek času jsem radši strávil u vstupu do UP debatou se závodníky. Tohle není typ zkoušek, na které by pro mě stálo za to se dívat. Podobné to bylo i se superspeciálkou na Kanárech, kde byla jediná zajímavá zatáčka ta, kde boural Armstrong. V sobotu večer se v Portugalsku jela ještě superspeciálka u pevnosti v Portu a ta prý byla ještě horší, než ta v Coimbře.
Čím ale Coimbra po zpackané superspeciálce (na které se mimochodem dvoukolky s nejvyššími čísly trápily ještě někdy kolem půlnoci) zaujala, tak byla večerní atmosféra. Za ní stála Quiema das Fitas, tradice místní věhlasné nejstarší portugalsky mluvící univerzity na světě. Při tomto obřadu se slavnostně pálí stužky místních studentů a vše je spojeno s jednou velkou párty. Ta probíhá v celém městě, po kterém se potulují davy studentů oděných do jednotných černých stejnokrojů, přičemž jediný rozdíl jsou právě stužky, jejichž barva určuje příslušnost k té které fakultě. Po jejich spálení jsou si všichni rovni. Celé to pak zakončil koncert na hlavním univerzitním náměstí na kopci, který začínal přesně o půlnoci a byl dokonce přenášený portugalskou televizí. Což byl jen začátek celotýdenních oslav...